Agra

Faktaruta
Agras placering i Indien
Invånare (ca): 
2 000 000
Språk: 
Hindi
Bäst tid att besöka: 
Agra är bäst under vinterhalvåret bortsett från de sista veckorna i december och första i januari då dimman kan vara tät
Resa till & från: 

Till Agra tar man sig lättast från Delhi även om kommunikationerna mot andra större städer i norra Indien är goda. Tåg avgår från och till Delhi flera gånger dagligen och tar ca 3 timmar. Att åka tåg kostar ca 160 Rs i sleeper class.


Att hyra bil för resa mellan Delhi och Agra, kanske med Jaipur som tredje stopp) är ett annat populärt om än kostsammare alternativ. Fördelen med bil är att man kan göra flera stopp under vägen om tidsschemat är pressat.

Flyg är ännu ett alternativ och flygplatsen ligger ca 6 km från Agra.

Introduktion: 

Agra är nog mest känt för mausoleet Taj Mahal, men Agra har mycket mer att erbjuda. Agra fort är tex väl värt ett besök om du har vägarna förbi här. Sikandra, Itimad-Ud-Daulah (även kallat Baby-Taj) och Fatehpur Sikri (mellan Agra och Jaipur) är andra sevärdheter.

Agra fort och Taj Mahal i AgraAgra fort i förgrunden och Taj Mahal i Bakgrunden

Agra, som känns som en lortig liten överbefolkad by men lockar många turister med sina sevärdheter. Med turisterna följer även en utbredd skara försäljare och tiggare som stundvis kan vara mycket påfrestande för resenären. Även om Agra för många kan upplevas som skrämmande och påfrestande för resenären är sevärdheterna här väl värda besväret.

Sevärdheter: 

Taj Mahal är ju ett givet utflyktsmål under Agrabesöket, men Agra Fort bjuder på magnifik arkitektur och detaljrikedom. När man knallar omkring inne i palatskomplexet undrar man verkligen hur mogulerna levde under sin storhetstid.
En liten bit från Agra finner ni  Fatehpur Sikri, kejsare Akbars stad som övergavs efter bara några år. Ytterligare en bit bort finner ni Akbars begravningsplats Sikandra, även det väl värt ett besök. Läs mer om några av Agras guldkorn nedan!

Taj Mahal

Maosuleet Taj Mahal byggdes mellan 1631 och 1652 av Mogulen Shah Jahan och är Agras absolut största sevärdhet. Bygget har kallats för världens största kärleksgåva då det uppfördes som gravkammare åt sin hustru, Mumtaz Mahal, som dog i barnasäng efter parets fjortonde barn. Det tog 22 år för Ca 20 000 arbetare för att uppföra denna byggnad i vit marmor. Arbetarna kom inte bara från Indien utan från stora delar av Asien. Om man står mitt framför Taj Mahal så kan man se att de fyra minareterna lutar lite lätt utåt. Denna medvetna design är gjord för att förhindra dem att falla inåt och förstöra kupolen i händelse av en jordbävning. Andra detaljer värda att tänka på är de detaljerade steninläggningarna (kallas Pietra Dura) som är gjorda av 43 olika sorters halvädelstenar varav merparten "fire stone".

Läs mer

Itimad-ud-daulah (Baby Taj)

Byggdes av Nur Jahan, fru till Jahan Gir mellan 1622-1628 till hennes far Mizra Ghiyas Beg. Mizra Ghiyas Beg var även Jahan Girs ”chefsminister”. Denna magnifika byggnad är den första mogul-byggnaden som uppfördes helt i vit marmor med steninlägg, så kallat pietra dura. Stilen av detta gravmonument påminner mycket om det som Nur Jahan byggde åt sin man i Lahore i Pakistan.

Till skillnad från Taj Mahal, som endast innehåller två gravar, finns flera gravar i detta mausoleum. Vissa av dem är fortfarande okända, men det sägs att det är den närmsta familjen som ligger begravda här.

Ett besök kostar 110 Rs och kamera är gratis, vill du ha med filmkamera så kostar det dock 25 Rs extra. Tänk också på att du tar av dig skona innan du går in vid gravplatserna. Skovaktaren förväntar sig då en liten slant för besväret (ca 10Rs för två).

Agra fort

Agra fort började byggas av mogulhärskaren Akbar år 1565. Fortet byggdes från början som en försvarsanläggning och var så även ända tills barnbarnet Shah Jahan vid sitt styre runt 1605 började göra tillägg runt om i fortet i sitt favoritmaterial, vit marmor. Det var runt den tiden som fortet började se ut mer och mer som ett palats vilket var det Shah Jahan ville. Fortet har en dubbel mur som är över 20 meter hög och 2,5 kilometer lång. Det sägs att vid mogulhärskarnas tid simmade korokodiler här, dock är det helt uttorkat nu och vanligtvis ser man bara ett gäng med apor som gillar att bli fotogarferade av alla turister.

Läs mer

Annat att göra: 

Ballongflygning:

Kan du inte få nog av Taj Mahal kan du flyga heliumballong som tar dig drygt 150 meter över marken. Luftballongen utgår från Kalakriti, ca 2 km från Taj Mahal, och kostar 1500 rs dagtid och 2000 rs nattetid. Ballongen är av heliumtyp och förankrad med rep i marken.

Shopping i Agra:

Mycket av shoppingen i Agra kretsar kring turistaffärer som säljer marmorprodukter med inlägg. Marmorn finns i tre färger (grön, vit och svart) med olika steninläggningar. Var dock på din vakt så att det du verkligen köper är marmor och inte någon annan sten. Den mesta marmorn bryts runt om i Rajasthan. Om sten inte är det du vill släpa med i väskan hem eller på återstoden av din resa finns här stora köpcentran som säljer allt från indiska pryttlar till märkeskläder för priser långt lägre än i Europa. Sadar Bazaar är dock stället för dig som vill göra bättre klipp, där du dels kan hitta märkeskläder, restautanger och småbutiker samt gatuförsäljare. Glöm inte att pruta!

Utflykter från Agra:

Om du besöker Agra är ett besök i Fatehpur Sikri ett måste. Se egen guide här!

Boende: 

Idag med den nya vägen mellan Agra och Delhi samt goda tågförbindelser är det kanske mindre anledning att bo över en natt i Agra. Men i och runt Agra finns det ju mycket mer än bara Taj Mahal varpå det kan vara bra med en eller två nätter i alla fall. Att hitta boende i alla klasser är inget problem och för budgetboende gäller det som vanligt att kolla på några alternativ innan man bestämmer sig. Vad som kan vara bra idag kan vara jättedåligt om en månad. För lite bättre hotell rekommederar vi att man bokar i förväg då många grupper spenderar en natt eller två i Agra. På Hotels.com finns många hotell från mellanklass upp till lyxhotell.

Äta: 

När det handlar om mat så är Agra väl utbyggt som turiststad. Här finns förutom den vanliga indiska maten även västerländska snabbmatskedjor som McDonalds och Pizza hut. Givetvis kan man alltid slinka in på något av de västinfluerade indiska kaffékedjornas serveringar som finns utspridda över staden för en god kopp kaffe och smörgås eller bakverk.

Bildgalleri
Agra Fort

Agra Fort

Agra Fort

Agra Fort

Musamman Burj

Musamman Burj

Diwan-i- Khas

Diwan-i- Khas

Musamman Burj

Musamman Burj

Detaljerat arbete

Detaljerat arbete

Agra Fort

Agra Fort

Agra Fort

Agra Fort

Maccha Bhawan

Maccha Bhawan

Agra Fort

Agra Fort

Baby Taj

Baby Taj

Taj Mahal i dimma

Taj Mahal i dimma

Taj Mahal i dimma

Taj Mahal i dimma

Taj Mahal i dimma

Taj Mahal i dimma

Taj Mahal i dimma

Taj Mahal i dimma

Taj Mahal i dimma

Taj Mahal i dimma

Taj Mahal i dimma

Taj Mahal i dimma

Taj Mahal i dimma

Taj Mahal i dimma

Taj Mahal i dimma

Taj Mahal i dimma

Taj Mahal i dimma

Taj Mahal i dimma

Taj Mahal ingången

Taj Mahal ingången

Taj Mahal

Taj Mahal

Taj Mahal

Taj Mahal

Taj Mahal

Taj Mahal

Detaljer

Detaljer

Moskén vid Taj Mahal

Moskén vid Taj Mahal

Om Indien.nu

Indien.nu grundades år 2000 som en ickekommersiell webbplats för spridande av information och resetips om Indien. Sajten drivs och utvecklas av Henric Carlsson som sedan 2007 bor i staden Udaipur, Rajasthan, Indien. Läs mer om Indien.nu här!

Kontakta oss

För frågor och synpunkter skicka ett mail till: Webmaster Vill du tipsa om arrangemang och evenemang i Sverige, maila: Henric För fler kontaktdetaljer, se kontakta oss.

© 1999-2013 Indien.nu