Snart drar vi till Indien och först Punjab!

India with love

Såhär bara några dagar innan vår resa till Indien, känns det som vanligt inte verkligt! Det är nog därför jag knappt har nån resfeber alls!
Jag har inte packat, faktiskt inte ens tvättat. Får nog göra det imorgon, tisdag, för vi åker ju på fredag. Nu ska jag ju visserligen inte ha så mycket med mig. Det är ju bara att införskaffa det man behöver där, om det skulle vara nåt man saknar.
Jag kan liksom inte föreställa mig att jag om fem dagar befinner mig i Punjabs huvudstad Chandigarh. Att jag kanske i denna stund om fem dagar slappar lite på hotellrummet, för att snart bli upphämtad av vår vän Parram och ge oss ut på äventyr i staden. Eftersom Baisakhi stundar, så är det nog ganska mycket folk i farten.

Först visste jag bara att det var en skördefestival och en högtid för att fira det nya året , som infaller i skördemånaden Baisakh (april-maj) i Indien. Efter att ha läst på lite förstår jag varför den är extra viktig just för Sikherna och varför den firas mest i Punjab.
Det var en snubbe som levde på 1500-talet och hette Nanak. han var född i krigarkastet. Han hade väldigt demokratiska värderingar får man säga, även med dagens mått mätt. Fast han var hindu, så tyckte han kastsystemet var riktigt galet. Alla människor är lika värda, oavsett vilket folk, vilken religion eller vilket kön man tillhör, tyckte han. Modernt va!?
Inom hinduism kallas en andlig ledare för Guru och det kallades Nanak. Hans anhängare kallades för lärljungar (känns det igen?) eller med deras ord "sikher"! När Nanak dog utsåg han nästa som skulle vara ledare, men när man kom till den tionde valda guru /ledaren, så tyckte han att eftersom det skulle vara jämlikhet, så skulle det inte finnas nån Guru, som skulle vara värd mer än nån annan. Därför skrev han ner en massa från det som hänt före honom och den sikhiska läran och så fick den skriften vara deras nya "guru" som man aldrig behöver byta ut.
Den tionde gurun Gobind Singh startade alltså den moderna sikhismen med boken i stället för en mänsklig guru den 13:e april 1699 och då började en ny tideräkning för Sikherna. Därför börjar också det nya året den 13:e april! Därför har inte sikherna något slags prästerskap.

Oj, va mycket det blev, men jag kände så för att förklara vad sikhismen stod för, när jag hade läst lite. Precis som Budhismen, accepterar den alla religioner.

Jag har också tagit reda på hur man firar och det är med en speciell slags musik och dans som kallas Bangrah. Det ska bli väldigt spännande att uppleva!
Dessutom ger dom i Indien under den här högtiden en massa presenter. Blommor, choklad, godis, smycken, parfymer, prylar...ung som julklappar! Det var bra att jag vet det, för vi ska ju vara med en vän och hans familj!

Just idag är jag inte så stark, för jag är lite illamående och trött, men det ska nog ge sig snart! För som sagt, jag åker ju på fredag!

Baisakhi, here I come!

Kommentarer

Re: Snart drar vi till Indien och först Punjab!

Ha en fantastisk resa! Glöm inte att skriva och visa oss bilder från resan här i din blogg :)