Indiska festivaler i september och oktober

matsism

Landet toppar många svenskars listor över exotiska drömresemål. Indisk kultur är något väldigt speciellt. Människorna och maten lockar förstås, men framförallt är det nog de stora kulturskillnaderna mellan Sverige och Indien som attraherar turister. Ett bra sätt att ta del av kulturen är att besöka och uppleva festivaler runtom i landet. Festivalsäsongen är i sitt esse i september och oktober, så passa på att besöka landet under den tiden på året för att få ta del av festligheterna.

I början av hösten, den 10–13 september, hålls Abhaneri-festivalen i Rajasthan. Syftet med festivalen är att främja landsbygdsturismen i landet. Kulturevenemang i form av sångframträdanden, dansuppvisningar, dockteater, kamelturer och marknader hålls i flera indiska delstater. Den färgglada festivalen lyser verkligen upp höstmånaderna och kan konsten att liva upp vilken hösttrött, svensk turist som helst. 

Något alldeles särskilt speciellt händer i Karni Mata-templet i den lilla staden Deshnok i oktober. I templet bor tusentals råttor, som anses vara heliga – och de behandlas därefter. Råttorna serveras god mat och dryck och tas om hand på bästa sätt, eftersom gudinnan Karni i en profetia lät meddela att hennes släktingar skulle återfödas som råttor. De skulle inte dödas, eftersom de senare skulle återfödas igen, som människor. Karni Mata-festivalen firas råttorna två gånger per år. Att låta en råtta springa över dina fötter sägs bringa tur och om du lyckas få syn på en helvit gnagare sägs rikedomar vänta dig runt nästa hörn. Den största festivalen äger rum på våren, medan den lite mindre festivalen hålls i oktober. År 2018 är det den 10–19 oktober som gäller om du vill besöka ”råttemplet”.

I Kerala hålls årligen Onam, delstatens största kulturevent. Då firas den mytomspunna Kung Mahabali under många dagar fyllda av uppträdanden som Kummatti Kali, eleganta danser och spel av olika slag. I Thrissur dansas tigerdansen av kroppsmålade män med tigermasker – väldigt exotiskt och festligt för såväl turister som lokalinvånare. Onam Kala Kettu Festival äger rum i Parabrahma-templet i Ochira den 21 september. Det är en annorlunda typ av tacksägelsefest där omkring hundra avgudar i form av  tjurar tågar fram på gatorna.

En spännande festival som hålls i mitten av oktober (15–19 oktober) är den hinduiska festivalen Durga Puja. Då firas gudinnan Durgas vinst över demonen Mahiasaura, och det görs absolut livligast i Calcutta. Karnivalstämningen vibrerar i staden och gatorna fylls av ljusspel, tivoli och matställen. Såväl barn som vuxna är med och njuter av den glada stämningen. 

Om du är intresserad av att besöka någon av festivalerna i höst är det en bra idé att börja leta efter flygbiljetter för att kunna få tag i de mest prisvärda biljetterna. Att hitta rätt pris på flygresor kan vara en riktig djungel, så var ute i god tid. 

 

 

Om Indien.nu

Indien.nu grundades år 2000 som en ickekommersiell webbplats för spridande av information och resetips om Indien. Sajten drivs och utvecklas av Henric Carlsson som sedan 2007 bor i staden Udaipur, Rajasthan, Indien. Läs mer om Indien.nu här!

Kontakta oss

För frågor och synpunkter skicka ett mail till: Webmaster Vill du tipsa om arrangemang och evenemang i Sverige, maila: Henric För fler kontaktdetaljer, se kontakta oss.

© 1999-2013 Indien.nu