Den Rosa staden Jaipur.

RosaSari på safari

Namaste!

Här går det undan. Kvartisju startar bussen. och eftersom den inte kan ta sig fram till hotellets dåliga gata, så lastas våra resväskor på några cykelrikshor som leds ett par kvarter under vår bevakning. 

Den här bussen ska vi ha förbi Ranthambhore, Agra, Orchha till Khajuraho. Sen blir det tåg till Varanasi. Efter det buss upp till Nepal.

Ca 250 km och vi är inte framme förrän kl 18-19. Ta bort 5 timmar som vi lunchat o sightseeat så har vi 7 timmar ren körtid för 25 mil på motorväg. men det kan ju inte gå särskilt fort när det kommer en hjord bufflar lunkande i motsatt riktning. Vi ser elefanter om än tama med en gammal skäggig man eller liten 10-årig pojk där uppe bakom öronflapparna. Idag är de alla dekorerade. Det är ju festligheter på gång. Apor ser man ibland. 

Rahjastan är ett jordbruksland med stora skördar. Det vittnar allting om längs vägen. Överallt reklam från teleoperatörerna. Mest Vodaphone. Mitt 3G ville inte fungera efter gränsen. Bök. Trött o dan hängde jag på låset till Vodaphonebutiken. Turligt nog låg den 50m från hotellet. "Det var bara dataroaming som skulle slås på" Det är väl nån slags gratis roaming mellan staterna som gäller. Så både datapaket och dataroaming ska vara på, ni som tänker köra med eget.

När vi närmade oss Jaipur stannade vi för att se på Amber Fort och Palats. Det låg uppe på en bergskam och en mur, som mycket liknade den kinesiska, ringlade sig runt på alla omgivande bergsryggar. Där fanns också ett ursprungligt fort ännu högre upp dit haremet osv flyttades via underjordiska gångar, när hot utifrån förelåg.Till slut tröttnade dock mahajadjorna på den eviga vattenbristen och började bygga på Jaipur.

Så fick vi plåta ett sommarpalats ute i en sjö (troligen en damm). Det var i rätt tid där det låg och glödde som guld i eftermiddagssolen. Sen var det inte nog, utan vi skulle igenom en mattförsöljning också. Turistens examensprov sas. Man blir dock bjuden på klosterlikör med cocacola för att få upp plånboksläget. Jag spillde dock ut min i ett tidigt stadium. Tack o lov inte på en 15-tusenkronorsmatta som låg bara en halvmeter från pölen. Fast de går ju att tvätta. Det fick vi kolla på innan vi gick in. Vävning och klippning o tvättning av dessa underbara kamelhårsmattor. Guiden berättade, att om det var en stor matta, så satt de 3-4 man längs med o knöt in ullgarnet och en gammal mästare satt på andra sidan och sjöng upp mönstret för dem. "Två blåa en gul, en röd efter tio svarta osv."

Det var det bästa. Jag missade tygtryckarvisningen, men jag tror jag har sett det förr och jag har rätt god hum om det. Efter den långa sega mattningen, skulle vi upp en våning där det var tyg o sånt. En tjej köpte en sjal. Det var då för väl.

Kvällen orkade vi ingenting. Det blev hotellrummet. Det har ringt konstiga anonyma. Så nu kopplade vi ur telefonen. Då rasslade någon med nyckel i dörren. När Milan gick dit hörde han att någon sprang iväg. Så de kollar alltså om man är hemma eller inte. Jag tror def att det var tjuvar pg. Hoppas de andra klarat sig. Vi har ju fått order av M att förvara våra pass inlåsta i väskan på rummet eller i receptionen. På stan ska vi bara ha kopior. Det är ju smart. Det var trummor o sång nånstans i närheten och i korridoren o trappan runt vårt rum sprang o gapade tusen små fjortisar till långt in på natten.

Andra dagens frukost. Det fanns bara nåt ris med sås. Ok, men jag drog en rövare med betjänten. Kan jag beställa ägg? Ja. Då tar jag omelett, o kaffe o toast. Javisst sa han. Kan det va sant, tänkte man. Jorå, de dök upp så småningom.

"Så gick vi ut på turiststråk, för vi ska ju turista!" Vi började med City Palace. Modernt namn. Det var lika grannt som Amber. Bakom reser sig den ungamaharadjans privata flervåningsboningar. Undras om han också har harem? En stor apa hoppade ner från en balkong. Hade han varit på rövarstråt? Shivas tre-eggade vapen som pryder högsta taknocken är iaf invirad i taggtråd mot de små rackarnas framfart. Vi såg en stor dans-innergård. Våra slotts Ballroom. Den var fin med påfågelssmyckade dörrar och blomster mm sånt som tjusar damerna.

På huvudgårdens pelarpaviljong dispajade man två stora 4000 liters vattenbehållare i 325kg rent silver. 4 sådana hade han med sig på resa till England med eget vatten. Han var ortodox hindu. De är runda så alla små flickor vill gärna spegla sig i dem.

Mycket vackert fanns där att se. Vi har också varit på Jantar Mantar, ett astronomicentrum som en maharadja för längesen lät bygga. Han var mycket intelligent och kunnig på många områden, tex kunde han flertalet språk. Instrumenten var gigantiska i sten och de visade med exakthet stjärnställningar och tiden mätes med endast två sec dif. Fascinerande varje gång faktiskt. Vi har ju hunnit med några stycken.

Så har vi beskådat Hawa Mahal, vindarnas palats, från gatuvivån, och förmiddagssolen belyste den rosa-okra kronformade fasaden, med många genombrutnafönster, baklonger o alkover. Det funkade som haremdamernas lila nöje. De fick nöja sig med att se omvärlden härifrån. Var gatan lika myllrande då så hade de väl fullt göre kan man tänka.

Så tog vi lunch. jag hade sett dessa gooooda friterade bollar alldeles färska på gatan, men varit tvungen att släppa dem då de andra annars kanske skulle försvinna. Skit. Nu följde vi med de andra på finrestaurang. Jag tog en intressant rätt. Potatis fyllda med ost torkad frukt o kohja? badande i en krämig saffrans o löksås. Vitlök var det nog litegrann. Dum Aloo Banarasi hette den. Fantastisk! den ska jag apa efter. Sen provade jag indisk glass Kulfi. Denna hette Mutka Kulfi, smaksatt av saffran och pistagenötter. Delikat! Den kom in i en liten lerkopp. Det indiska i det hela är nog cheesecake-bas.

Åter igen en kväll på rummet. Tagit roomservicemat. Veg manchurian var i högsta godisklass, lite hot, massa koriander o andra hackade grönsaker+ friterade färskostbitar. Helt lyriskt! Ikväll är det Hajj en muslimsk festival. Vi hör dem. Kanske blir det en liten kvällsrunda för att se dem också.

Alvidaa!

Bildgalleri
Från Amber Fort
Från Jantar-Mantar
Från Amber Fort i staden nedanför.

Kommentarer

Re: Den Rosa staden Jaipur.

Jag vill bara tillägga att vattnet i silverbehållarna var från Ganges förstås! Men det fattar ju alla!