Indien - elefanten som började dansa

Bokfakta
Författare
Per J Andersson
Förlag
Bilda förlag
Språk
Svenska
Genre
Filosofi & religion
Historia & arkeologi
Samhälle & politik
Indienresenären och Vagabondmedarbetaren Per J Anderssons nya bok om Indien, ”Indien – elefanten som började dansa” (Bilda förlag), är en bok uppdaterad med det indiska 2000-talet. Fri från både trist pessimism och romantiserande otyg är den stimulerande att läsa för alla som är intresserade av hur Indien mår anno 2007.

Kortfattat och koncist går Per J Andersson igenom ett antal avsnitt; historia, religion, politik, litteratur... och det är inte svårt att ta till sig innehållet. Språket är befriande rakt och lättläst. Delar av boken är i anekdotform samt kompletteras av rena faktarutor, men språket skiljer sig inte dem emellan. Man får uppfattningen att författaren vill att boken skall vara lättförståelig, att boken skall fungera både att läsa inför ett besök men också som en bok att ha med sig på resan utöver guideboken. Känslan av lärobok infinner sig, och visst, när man frågar förläggaren om målgrupp menar han att t.ex. studiegrupper om Indien skulle kunna nyttja boken som kursmaterial. Om författaren själv hade detta i åtanke är jag nog mer tveksam till.

För den vane resenären är kanske vissa delar av boken inte några direkta nyheter, men å andra sidan, här finns massor av information om tillståndet i landet, just nu. Och det är intressant, mycket intressant. Bland annat berättar Andersson om den enormt stora folkförflyttning som pågår med närmare 140 miljoner människor som beräknas nå storstäderna fram tills 2020. 140 miljoner! Han skriver om tillståndet i städerna, om de fattiga i slummen, men också om de som faktiskt lever ett förhållandevis drägligt liv i dessa stadsdelar, med egna företag, hem och liv. Jag hade gärna läst mer om detta dagens komplexa indiska samhälle, där skillnaden mellan rik och fattig är så ofantlig.

Svagheten i boken är möjligen dispositionen. Boken avser hantera nuet, om Indien år 2007. Ändå är en påfallande stor del av boken ägnad åt historia. Kanske är det för att jag redan känner till en del som jag tycker detta avsnitt är för stort, men på något sätt känns det synd att inte låta de andra kapitlen om dagens Indien få bre ut sig mer. Är du en flitig läsare av Per J Anderssons blogg om Indien (http://per-j-andersson.blogspot.com/) kommer du också känna igen en del av materialet. Är du däremot en novis på ämnet Indien – ja då krävs detta avsnitt för att förstå dagens samhälle.

Boken är rikt illustrerad av Håkan Elofssons vackra bilder. De är vackra och detaljrika, ju mer man tittar på dem desto mer hittar man som minner om Indien. Boken tål att bläddras i om och om igen.

”Indien – elefanten som började dansa” är en spännande och inspirerande bok och jag kan varmt rekommendera den både till den vane indienresenären och till förstagångsbesökaren.

Pia Krakowski
pia@indien.nu