Visum till Indien

För att över huvud taget få komma in i Indien krävs det att du har ett giltigt pass och ett visum. Detta gäller såväl dig som ska ut på luff som dig som ska till Goa på charter i två veckor. Här nedan får du lite tips på om hur du ska gå till väga.

Indiska ambassaden har lagt ut visumhanteringen på partnern Cox & Kings Global Services. Håll därför ordentlig koll på deras hemsida för att se om några förändringar har skett. Kolla även informationen i vårt forum, länkar till de senaste foruminläggen finns också längre ner på den här sidan. I forumet skriver flera personer som själva nyligen skaffat visum.

Visum till Indien

Det finns två sätt att ordna ett visum till Indien. Det snabbaste sättet är att besöka den indiska ambassadens partner, Indian Visa Application Centere i Stockholm. För resenärer från övriga landet, som inte har möjlighet att åka till Stockholm, återstår ansökan via post, detta tar från 10 dagar. Kostnaden för visat varierar beroende på din nationalitet samt ditt ärende i landet, men för svenska medborgare som ansöker om turistvisa, giltigt max sex månader, är avgiften 513 SEK, en sänkning från tidigare 626 SEK. Tänk på att lägga till 58 SEK för hanteringsavgiften på priserna i listan. Ska du skicka in din ansökan ska du även lägga på 90 SEK för porto till avgiften. För en komplett prislista över visumavgifter för olika ändamål och nationaliteter, se här.

Svenska passFör att kunna ansöka om ett visa behöver du ett pass som måste vara giltigt i minst sex månader samt att det måste ha minst två lediga sidor för visat samt stämplar. Du behöver ett passfotografi att skicka in tillsammans med din som ska vara limmat på din färdigifyllda ansökan. Postar du din ansökan måste du bifoga en utskrift på bankgiro-inbetalningen tillsammans med din visumansökan. Sker betalning via bankgiro behandlas ansökan när Indian Visa Application Centre fått bekräftelse att rätt belopp betalats in. Det går bra att betala flera visum på en gång. Glöm dock inte att ange data för varje individ betalningen avser. Vid postansökan måste ett personbevis från skatteverket bifogas. Personbeviset skriver du själv ut från skatteverkets hemsida om du har Bank ID.

Det kan ta upp till 25 arbetsdagar att behandla din ansökan men under högsäsong (oktober till mars) bör du vara ute i ännu bättre tid. Det är dock viktigt att tänka på att ditt visum är giltigt från den dagen det är utfärdat i Sverige. Ett gott råd är att ta en kopia på pass & visum innan du far hemifrån, utifall att din packning blir stulen. Har du möjlighet att skanna dessa så är ett hett tips att sända kopiorna till en webbaserad e-postadress eller liknande. Internetcaféer finns det i princip alla städer och på så sätt är du aldrig långt ifrån en kopia.

Viktigt! Indien håller på att införa biometriska uppgifter i visumet (fingeravtryck bland annat). Det ny systemet skulle ha införts den 1 juli men är försenat. Håll utkik på Cox & Kings hemsida för att se när det är dags. För dig som bor i något av Stockholms angränsande län måste du snart personligen besöka Indian Visa Application Centre för att få dina biometriska uppgifter lagrade i systemet. Så, bor du i något av följande län måste du snart besöka Cox & Kings kontor i Stockholm:

  • Stockholms län
  • Södermanlands län
  • Västmanlands län
  • Uppsala län

Den nya adressen för visumansökan är:
Cox & Kings Global Services
David Bagares Gata 26 B
111 38 Stockholm

Hemsida:
http://www.in.ckgs.se/

Obs! Det finns ett flertal andra företag som ordnar visum till Indien (Alla Visum, till exempel) för kraftigt överdrivna kostnader och längre handläggningstider. Dessa företag måste säkerligen gå genom Cox & Kings Global Services även dem varpå du bara får betala en extra avgift till ännu en mellanhand. Dessa företag erbjuder inget annat än vad ambassadens enda officiella partner, Cox & Kings, kan erbjuda.

Om Indien.nu

Indien.nu grundades år 2000 som en ickekommersiell webbplats för spridande av information och resetips om Indien. Sajten drivs och utvecklas av Henric Carlsson som sedan 2007 bor i staden Udaipur, Rajasthan, Indien. Läs mer om Indien.nu här!

Kontakta oss

För frågor och synpunkter skicka ett mail till: Webmaster Vill du tipsa om arrangemang och evenemang i Sverige, maila: Henric För fler kontaktdetaljer, se kontakta oss.

© 1999-2013 Indien.nu