Indiens relation till sport

Indien är ett enormt land men en befolkning en bra bit över 1,3 miljarder, mer än dubbelt så många som bor i hela Europa. Trots detta är landet inte känt inom sportvärlden - i alla fall inte internationellt. Vad är landets relation till sport? Vad är populärt i landet och hur ser intresset ut bland ungdomar inom sport?

Hur många indiska toppatleter känner du som svensk till? Antagligen inte så många vilket kanske är lite märkligt med tanke på befolkningen. Den otvivelaktigt största och mest populära sporten, Cricket, har inte en särskilt stark ställning i Sverige. Och våra största sporter som fotboll, ishockey och innebandy är alla sporter som har få utövare i Indien.

Cricket - sportens sport i Indien

Den otvivelaktigt mest populära sporten i Indien är Cricket. Ingen annan sport har i närheten av lika många utövare eller för den delen antalet personer som tittar på cricket på TV. En överlägsen vinnare i landet. Indien har vunnit VM i sporten en gång och tillhör en av giganterna internationellt. Fråga vilken indier som helst - alla har någon relation till Cricket!

Landhockey i Indien

Landhockey är nationalsporten

Efter cricket kommer antagligen landhockey som har varit än mer populär än vad den är idag. Det klassas fortfarande som nationalsporten i landet även om de flesta är överens om att cricket kommer överta (om det inte redan gjort det) den platsen. Sporten har likt cricket sin ursprung i ditt gamla kolonialväldet och kopplingen till Storbritannien. 

Sporten minskar däremot stadigt i popularitet vilket också kan märkas i och med att de internationella framgångarna har saknats den senaste tiden. Senast landet vann de olympiska spelen var 1980 - ett år då många västländer inte deltog i spelen pga. politiska konflikter.

Kabaddi - en okänd med populär sport

Har du aldrig hört talas om sporten Kabaddi? Då är du antagligen inte ensam. Sporten är nästintill okänd utanför Indien men där är det en stor sport med många utövare. Den indiska högsta ligan i sporten - Pro Kabaddi League - hade inte mindre än 435 miljoner TV-tittare under det senaste mästerskapet. Betydligt fler än som tittar på ett Fotbolls-VM.

Vad är då denna så okända men ändå så populära sport? En slags blandning av kull och rugby där spelarna brottas med varandra och i försök att kulla sin motståndare. En speciell sport som måste ses (ett YouTube besök är att rekommendera) för att kunna beskrivas.

Poker - ett relativt nytt fenomen i Indien

Förutom de traditionella sporterna har poker och onlinespel blivit enormt populärt i Indien. En allt större del av den yngre generationen har börjar spelat poker vilket märkt genom landets framgångar runt pokerborden. 

Många kända stora spelare kommer från Indien som tex. Muskan Sethi, en enastående kvinna som slagit stort inom poker-scenen. Sethi ärvde kärleken till kortspel från hennes mormor som älskade alla typer av spel med kort - något Sethi fortsatte med. 

Likt många andra framgångsrika spelare hittade hon inte rätt bland “traditionella” jobb och kände sig aldrig hemma. Men när hon väl började med pokern fann hon rätt. Hon är idag en stor förebild för många pokerspelare i både Indien och runt om i världen.

Dans - en stark koppling till religionen

Dansen har en speciell plats i Indiska befolkningens hjärta. Det är en del av deras identitet som de ärvt från sina förfäder. Kulturen har en stark koppling till religion i landet - så också dansen. En av de mest kända danserna är Kathakili, en dans från delstaten Kerala som nästan är likt en teater i sin form.

Även om dans främst är en del av kulturen har det också lett till att Indien blivit stora inom dans som sport. Stora sportevenemang inom dans i landet där folk tävlar mot varandra är mycket populära.

Indisk dans
Indisk dans

Planer på att arrangera OS

 

Trots sina dystra resultat i OS-historien med endast ett 20-tal medaljer har Indien planer på att ansöka om att arrangera sommar-OS 2032. Där kommer de slåss mot bland annat Australien och Kina om att arrangera detta enorma engagemang. Kanske skulle ett arrangemang i denna skala kunna vara vändpunkten för intresset för stora internationella sporter i landet. För med sin stora befolkning borde de kunna skrapa fram mer internationella framgångar än de hittills haft.

Kommentera