Det här är en utskriftsvänlig sida från https://indien.nu. Läs många fler artiklar i andra intressanta ämnen här!

Färdmedel och sätt att resa i Indien

Det finns många sätt att resa i och till Indien. Somliga bättre än andra... Läs om de bästa och de sämsta färdmedlen nedan. Missa inte vår guide till tågboning i Indien. Välj kapitel nedan!

Animering tåg i Indien

Till fots

Pilgrimsfärdens förlovade land är kanske Indien?

I städerna är gången kanske det bästa sättet att ta sig fram. Det kan vara varmt, svårt att ta sig över gator, fullt med tiggare som vill ha dina pengar, men det är ändå det bästa sättet att uppleva staden, känna lukter och eventuellt också smaker vid någon av de många uteserveringarna.

Men med tung packning rekommenderar vi inga pilgrimsfärder på Indiens smala vägar där kameler trängs med överfulla lastbilar utan hytt.

Vandring

I nationalparkerna finns det dock gott om vandringsleder. Guide och lämplig utrustning rekommenderas.

Läs våra reseguider för tips om bra trekking:

Kamel

Kamelritt i Osian

Inte ett helt vanligt färdmedel för turister, men det funkar. Om man har en kamel... De springer ganska snabbt och man bumpar rejält på dess rygg, men det är härligt när man väl vågar släppa loss lite! Befinner ni er i Rajasthan får ni för allt i värden inte missa att dra på kamelsafari! Se dock till att gruppen är liten, att alla får sin egen kamel samt att täcken, mat, vatten finns och ingår i priset! För den med ömmande rumpa kan en dagstur vara nog men om du är mer äventyrlig finns det turer på flera dagar.

Bra utgångspunkter för Kamelsafari I Indien

Vissa turister köper sin egna kamel och tar en lång ridsemester genom landet. Men ska man göra det så ska man nog vara mycket van vid både djur och landet i sig.

Cykel

Är du van cyklist så ska det vara en riktig utmaning att ta med sig sin egna cykel och ge sig ut på längre turer. Tänk på att trafiken inte är det minsta lik den vi är van vid i Europa. 

På många orter kan du hyra cykel, men dessa är oftast ganska dåligt underhållna, gamla och tungtrampade. För en eller ett par dagars trampande duger de dock bra, men för längre turer rekommenderar vi istället att ni tar med en cykel hemifrån eller köper en egen på plats. Köper ni en cykel går ju denna att sälja vidare vid hemresan.

Motorcykel

Här går det undan!

Med hjälm, utan hjälm och hela familjen bakpå eller på styret.
Tutan går lika varm som däcken och man får se upp för dem om man ska över gatan. Det finns inte ett utbrett nät av uthyrningsfirmor i Indien och med tanke på trafiken är det kanske bra. Det finns dock vissa ställen där man kan hyra en scooter eller kanske en indisk motorcykel. Tänk på att trafiken i Indien är betydligt hetsigare än i Sverige och att vägarna ofta är mycket dåliga. Ska du hyra en MC så bör du vara en mycket van förare.

Det krävs internationellt körkort för att få köra i Indien. Detta måste du ordna i Sverige innan avresa. Nu är förvisso inte de indiska uthyrningsfirmorna speciellt nogräknade med detta men om du blir stoppad av polisen är det inte säkert att det räcker med en muta. Om du dessutom råkar ut för en olycka kan situationen bli än värre.

Rickshaw

Rickshaw, ja det heter faktiskt så i Indien. Inte Tuk-tuk. Det finns tre olika alternativ av rikshor i Indien.

Motorriksha, Auto eller Auto Rikshaw, är ett kul och enkelt sätt att ta sig fram, kanske inte helt lönsamt alla gånger men man måste vara tuff i förhandlingarna. Dessutom kan man väl ifrågasätta miljövänligheten... Motorrikshan är som en pytteliten... tja, kur, minibuss, boll... med motor, styre och tre hjul. De är alla svarta och gula. Rikshorna i Jodhpur, och i några få andra städer, är otroligt vackert smyckade och de flesta där är rena och hela. I övriga Indien är det lite si och så med den saken, men det är inte hela världen.
Fram kommer man!
Det är oftast mycket billigt att åka med de gula monstren (eller gulgröna om de drivs på det mer miljövänliga bränslet CNG) men glöm inte att förhandla om priset i förväg. Det kan vara svårt att veta hur prisbilden ser ut när man är nyankommen till en ort, men fråga dig omkring och lyssna på andra resenärer.

Ett mer miljövänligt alternativ till motorrikshan är cykelrikshan. Denna drivs fram, som namnet antyder, via en cykel. Denna transportform finns inte i alla indiska städer, men på vissa orter är den mycket vanlig. Det är både billigare och långsammare än motorvarianten, men fram kommer man. Det kan till en början kännas obehagligt att låta en människa slita som ett djur för att man ska slippa gå själv, men för chaufförerna är detta ofta det enda sättet att inbringa inkomst. Fordonet saknar växlar och i uppförsbackarna kan det bli mycket slitigt. Att hoppa av riskhan i uppförsbackarna kan kanske ses som en god gärning, men då träder den indiska yrkesstoltheten in och chauffören kan bli både arg och sårad.

Ett tredje alternativ av rikshorna är springvarianten. Här saknas både motor och cykel och ekipaget dras både skickligt och effektivt genom gatornas myller. Denna variant är på väg att försvinna och återfinns bara på några få platser i landet. Centrala Kolkata (Calcutta) är en av dessa ställen.
Om cykelrikshan är mödosam så är kanske denna variant betydligt värre.

Bil

På många hotell kan man hyra bil med chaufför. Relativt dyrt, räknat i rupier, men mycket smidigt om man helst inte reser kollektivt.
Var noga med att ni får er vilja igenom och att inte låta chauffören bestämma vad ni ska se, var ni ska äta eller sova. Det kan hända att han har provision på vissa ställen där ni kanske inte vill sova. Gör upp om pris och tids-mässig längd på rutten ni ska göra. Tänk på att ni kan få betala gränsavgifter och parkering utan att chauffören informerar om detta!

style="display:block; text-align:center;"
data-ad-layout="in-article"
data-ad-format="fluid"
data-ad-client="ca-pub-2863287500121409"
data-ad-slot="9626381268">

Betala per kilomter

Normalt sett betalar man bilhyran per km och avgifter så som vägtullar och parkering tillkommer utöver priset. För en mindre bil med AC i gott skick får man räkna med 10 rupies per km. För en stor bil med plats för många hamnar priset runt 20 rupies per km. Utöver detta tillkommer även ett par hundra rupies per natt bilen är på resa vilket går till chaufförens boende och mat (även om han, för det är nästan alltid en han, får gratis mat och boende på nästan alla hotell).

Kommision 

Om chauffören vill a dig till en butik, vilken som helst, oavsett om den ägs av en kusin, brorsa, farbror eller någon annan kommer han få provision. Får du ett bra pris, inga problem, men tänk på att chauffören nästan alltid får 25-50% av summan du betalar för varan!

Hyra bil utan chaufför

Du kan också hyra bil utan chaufför, men efter att ha sett trafiken är det inget vi rekommenderar så till vida du inte har vanan inne! Att hyra bil är inget vi rekommenderar personligen. Man förlorar helt enkelt för mycket av Indien på vägen. En stor del i nöjet med att resa i detta land (och kanske alla andra länder också) är kontakten med invånarna som man får när man reser hopträngd i en överfull kupé.

Buss

Bussarna i Indien är ett förträffligt transportmedel dit tågen inte går eller om tågen är fulla. Ibland går det dessutom betydligt snabbare i en buss än med tåget. För att göra en så bekväm resa som möjligt behöver man dock känna till några olika typer av bussklasser.

Superdeluxbussar

Superdeluxbussar är namnet på de (ofast) lite bättre bussarna. Dessa bussar kan sedan delas upp i två olika klasser:

Non AC Seater eller Semi Sleeper är vanliga bussar med fällbara ryggstöd. Kallas de Semi Sleeper brukar det vara lite längre avstånd mellan raderna så ryggstöden kan fällas längre. På sommaren kan dessa bussar vara bekväma då man kan öppna bussens fönster för att släppa in luft. På vintern kan det dock bli väldigt kallt med dessa bussar om man färdas i norra Indien och då framförallt på natten. Dessa bussar har ibland Bollywood-filmer som skränar med full volym hela dagen och natten.

AC Seater eller Semi Sleeper är oftast mer eller mindre exakt som bussarna ovan med de enda skillnaderna att det inte går att öppna bussens fönster. På sommaren vräker de gärna på med allt för kall luft så ha gärna en tjock tröja till hands. På vintern har många av AC-bussarna varmluft vilket gör resan väldigt behaglig. Dessa bussar har ibland Bollywood-filmer som skränar med full volym hela dagen och natten.

Sleeper-bussar

DubbelsleeperDubbelsleeper

AC och Non AC Sleeper är vilket namnen antyder sovbussar. Här är vissa eller alla platser reserverade för små bås istället för vanliga säten. I den vanliga konfigurationen finns enpersonsbås på ena sidan av bussen och tvåpersonsbås på andra sidan av bussen. En lite finare sleeper har stängbara dörrar mot gången medan de enklare bussarna bara har draperier. Precis liksom sittbussarna får man även i AC Sleeper varmluft på vintern och kalluft på sommaren medan de utan AC förlitar sig på öppningsbara fönster. De finare bussarna kan ha laddaruttag samt individuella tv-skärmar som visar Bollywood-filmer!

Lyxbussar

VOLVO-bussar är som namnet antyder (ibland) bussar från Volvo. Jag säger ibland för det kan även innebära att bussarna är lite bekvämare än standardbussarna samt att de oftast har luftfjädring. Se till att du får en riktig Volvobuss eftersom dessa är mycket bekvämare och oftast snabbare då de inte gör lika många stopp. Många Volvo-bussar har toalett till skillnad mot alla andra bussar samt ibland även bekvämligheter som te- och kaffemaskin, tidningar, vatten och faktiskt i vissa fall individuella tv-skärmar med öronpluggar!

Lokalbussar eller standardbussar

Lokala eller delstatliga bussbolag håller kanske inte riktigt samma standard som deluxe-bussarna men dessa brukar i gengäld sakna underhållning (skönt), superdupermeloditutor (ännu skönare) och hålla ett fördelaktigt pris. I delstatsbussarna saknas lyx så som fällbara ryggstöd som annars i de allt för trånga bussarna oftast stör mer än de gör nytta. Vi tycker helt klart att dessa bussar är att föredra på kortare turer (upp till kanske 8-10 timmar).

Matstopp

Vid längre turer görs ett matstopp vid någon större servering längs vägen. Här annonseras inte pausens tid ut, utan chauffören tutar när det är dags att åka. Håll er till ert övriga ressällskap, eller ha åtminstone koll på vilka de är och var de är, så går det nog bra.

Bokningslänkar

Nedan finner du några webbsidor där du kan boka din bussresa själv direkt på nätet. Tänk dock på att många bussresor inte finns med och att du i vissa fall kan få såväl bättre bussar som bättre priser genom att köpa dem av en resebyrå i Indien.

Tåg i Indien

Resor med tåg i Indien

Att resa med tåg i Indien är ett äventyr. Du kommer stöta på massor av trevliga människor som gärna pratar bort några timmar av restiden. Det kan vara rätt så bökigt att hitta rätt tåg och vagn och ibland när du väl hittar rätt kan du upptäcka att någon annan redan sitter på din plats eller sover i din säng. Det brukar lösa sig om man bara visar sin biljett och vänligt ber om att få ta över platsen. Tågen är ofta fullbokade, luktar av mat, kryddor eller om man har otur – av urin från någon av toaletterna.

Boka tåg i Indien

I vår tågbokningsguide har vi samlat all information du behöver för att boka tåg i Indien. Här har vi information om hur du köper biljetter online, i lucka samt hur du får tag på biljetter på fulla tåg samt i turistkvota. Vi har också samlat information om de olika tågklasserna samt vad som skiljer dem åt. Läs allt i vår tågbokningsguide!

Det är inte direkt svårt att åka tåg när man vant sig och när man lärt sig hur tidtabellen, "Trains at a Glance" som finns att köpa på alla stationer och ibland i större kiosker, fungerar. Vill du planera lite resor redan nu så kan du kolla tågtider direkt på nätet (se länkarna nederst på sidan).

Om du har med dig din smarta telefon har vi testat några appar för tågbokning här!

Chai, Chai, Garam Chai

I de enklare klasserna stöter vi på tiggare, barn som gör cirkuskonster, te- och kaffeförsäljare som med monotona röster ropar ut sitt budskap: Chai, chai, garam chai! Te, te varmt te. Då och då kommer det på andra försäljare för mat och ibland prylar men du har ofta möjligheten att springa ut på perrongen för att köpa en varm samosa (indisk pirog) eller något annat gott.

Att hitta rätt

Att hitta rätt tåg, perrong och vagn kan också vara ett äventyr i sig. Idag har de flesta tågstationer digitala skyltar som med bra precession visar exat var din vagn kommer stanna, men lika ofta som det fungerar kan de också strula. Att fråga någon vart just ditt tåg kommer stanna kan vara dödfött och du kan lika gärna bli pekad till helt fel plats. Då kommer tågstationens alla bärare, porters, väl till hjälp. Visa din biljett till någon av de rödklädda bärarna så tar de ditt bagage på sitt huvud och springer exakt till rätt plats. Denna tjänst kostar bara några kronor och gör hela din resa så mycket enklare. De visar dig nämligen in i rätt vagn och till din plats och skrämmer inte sällan bort andra personer som ockuperat ditt säte.

Vinter innebär förseningar

Förseningar kan vara ett stort problem, speciellt om du bokat tåg som har en starthållplats i andra änden av landet långt från din station. Vintern i norra Indien innebär också tjock dimma som nästan alltid leder till förseningar och ibland också inställda tåg även om det senare inte är så vanligt. Men för det mesta är tågen relativt punktliga och kommer du från landet SJ har du vanan inne och förvånas ofta över vilken service och kvalitét de indiska tågen erbjuder.

Komfort - en fråga om klass

Tågresor i Indien

Var beredd på att det är trångt i liggvagnarna och att hytter inte finns annat än i första klass, däremot draperier -i vissa klasser. Man ligger på en galonklädd hård bädd som hålls uppe av rejäla kedjor. Ligger man högst upp, två meter upp, så kan man skicka en tanke till den goda fen att man inte trillar ner under nattens gång. Men tågen rullar fram så försiktigt att det knappast borde vara en risk. De enklaste klasserna saknar ofta fönsterrutor vilket är svalkande på sommaren men iskallt på vintern. Läs mer om de olika tågklasserna här!

Tågmat

En smaklig resa

Det serveras chai, kaffe, läsk och olika snacks under resans gång på de längre sträckorna och åker du över natten så är sannolikheten stor att ni kan köpa något slags frukost på tåget. På vissa tåg, så som Shatabdi, ingår fantastiska måltider med flera olika rätter, soppa, mackor, te, glass och godis. På flera andra tåg tas beställningar upp för middag eller lunch som levereras till ditt säte eller säng.

Smaken är som baken

Det brukar finnas en västerländsk och en asiatisk toalett på trågen och den asiatiska är oftast den som är fräschast! Har du problem att gå på toaletter som inte är rena och trevliga kan det hjälpa att ge någon av tågvärdarna lite extra dricks och be dem hålla toaletten städad ett visst klockslag eller helt enkelt bara berätta för dig direkt när toaletterna är nystädade.

Bra länkar

Tågbokning

Att köpa biljetter till tåg i Indien kan i början vara väldigt svårt. Ännu svårare kan det vara att välja klass. Vi hjälper dig på traven, eller tåget, nedan!

De första gångerna du ska köpa tågbiljetter kan det vara svårt och mycket omständligt. För det första gäller det att ta reda på vilket tåg du ska åka, vilket kortnamn tåget har och dessutom välja vagnstyp och plats. Som om inte det räcker så gäller det att hitta rätt lucka och dessutom fylla i ett konstigt formulär. Men var inte orolig, nedan följer en liten guide som gör det hela enklare.

Nästan alla biljetter utom de ur TATKAL-kvotan och vissa expresståg börjar säljas 60 dagar före avresa. Tänk på att biljetterna kan sälja slut på några timmar eller dagar!

Boka tågbiljetter på tågstation i Indien

style="display:block; text-align:center;"
data-ad-layout="in-article"
data-ad-format="fluid"
data-ad-client="ca-pub-2863287500121409"
data-ad-slot="9626381268">

Tidigare var det här det enda sättet att boka tågbiljetter, men idag bokar fler och fler på Internet istället. Ibland är det dock mer praktiskt att boka på tågstationen och ibland finns det inte heller några alternativ. Ska du boka ur turistkvotan, FT Quota, så måste du besöka en tågstation. Ska du boka biljetter nära avgång släpps också biljetterna tidigare på stationen än online.

Trains at a Glance - Tågtidtabellen är resenärens bästa vän. I den hittar du egentligen all information du behöver. Kartor med alla tåglinjer utmärkta, tider över alla tåg i hela landet samt en hel del andra tips och fakta som är bra att ha. Börja med att köpa katalogen, den kostar bara runt 20 Rs.

Bokningsformulär - När du har hittat tåget du vill åka med i tågtidtabellen gäller det att fylla i en eller allra helst flera bokningsformulär. Dessa finns oftast i anknytning till stationsbyggnadens entré eller utställda centralt i byggnaden.
På dessa lappar ska du skriva tågnummer, namn på tåget, namn på station du ska resa från, namn på station du ska resa till, ditt namn och adress samt klass och plats (se nedan). Fyll i flera formulär med olika alternativ för när du väl är framme vid kassan går det inte att ändra det du redan fyllt i om tåget eller din önskade plats är full. Ladda ner bokningsformuläret som PDF

Bokningsluckan - När bokningsformulären är ifyllda så gäller det att hitta rätt kö. De flesta köer är ofta mycket långa, men kvinnor har rätt att gå före om stationen inte har speciella köer för just kvinnor. Speciella köer för turister, pensionärer och krigsveteraner brukar också finnas, men det är inte alltid säkert att dessa går snabbare.
Väl framme vid kassan lämnar du bara formulären och betalar biljettpriset om platser finns lediga.

Boka tåg Online

Att boka tåg online i Indien är inte helt okomplicerat. Krångliga regler om registering på irctc.co.in gör det onödigt krångligt. Har du gott om tid innan avresa kan det dock vara värt att registrera sig för att lättare i framtiden kunna köpa biljetter.

Indian Railway Catering and Tourism Corporation Limited - eller kortfattat IRCTC, är den indiska regeringens bokningssida för tåg i Indien. Du måste ha ett konto på irctc.co.in för att över huvud taget kunna boka tågbiljetter online. För att registrera dig kan du numer använda ett svenskt telefonnummer och svenskt kort. Det brukar ta ett par verifieringar och varje SMS kostar 100 INR. När registreringen väl är gjord kan du boka billiga biljetter i det så kallade FT-Qouta, utlänningskvotan. I denna kvota finns ofta biljetter även på annars fullbokade tåg (se mer nedan)!

Indian Railways webbsida - har tider till alla tåg inklusive information om förseningar och var alla tåg befinner sig just nu på indianrail.gov.in

Hitta tågtider - Det finns mängder av sidor på internet med aktuella tågtider. Den bästa webbsidan med tågtider är erail.in

Boka tågbiljetten - För att enklast boka din tågbiljett (efter att ha skaffat konto hos IRCTC) besöker du Cleartrip.com där du enkelt kan välja start- och slutstation samt betala med kort. Tänk på att ditt kort måste vara verifierat av Visa eller Mastercard genom Verified by Visa eller Verified by Mastercard.

style="display:block; text-align:center;"
data-ad-layout="in-article"
data-ad-format="fluid"
data-ad-client="ca-pub-2863287500121409"
data-ad-slot="9626381268">

Olika kvoter samt väntelista

Är ett tåg fullt finns det några olika varianter för att ändå lyckas komma med – om man har tur.

FT-Quouta – FT- eller turistkvotan är det smidigaste sättet för en utländsk turist att få plats på annars fulla tåg. I det här fallet måste du besöka en speciell utlänningslucka på tågstationen. De flesta stora stationer har en utlänningslucka i närheten av de vanliga biljettluckorna. I Delhi är den dock gömd en våning upp på New Delhi Railway station. Trappan till utlänningsdisken finner du på sidan mot Pahar Ganj och är skyltad med International Tourist Bureau. Öppettiderna är måndag till lördag 08:00-20:00 samt söndagar 08:00 till 14:00. OBS! Räkna med att flera ”hjälpsamma” personer kommer säga att kontoret är stängt och att de kan visa er till ett annat kontor där priserna är betydligt högre. Lita inte på någon, inte ens stationens egna vakter, att det är stängt utan gå alltid för att kolla med egna ögon. Dessa hjälpsamma personer är bara ute efter att sälja en resa med bil med god förtjänst.

TATKAL-kvota – Skulle även biljetterna ur turistkvotan vara slut finns det ännu en chans. Klockan 8:00 dagen innan avresa släpps ett antal biljetter ur en speciellt kvota på tågstationerna. Då gäller det att stå långt fram i kön för att vara säker på att få en biljett. De biljetter som finns kvar börjar säljas klockan 10:00 på Internet.

Väntelista – I värsta fall finns inga biljetter alls och då kan man chansa på att många andra avbokar sina biljetter  i sista stund. När du bokar biljetter på ett fullsatt tåg tillägnas du ett väntelistnummer, WLxx där xx är antalet personer före i kön. Ett lågt väntelistnummer långt före avresa ger stora möjligheter att komma med tåget medan ett högt nummer kort före avresa ger lägre chans.

RAC - Reservation Against Cancellation betyder halvgoda nyheter. Du kommer få en plats på tåget men det är inte säkert att det blir i den klass du bokat. Har du bokat flera biljetter är det inte säkert att alla platser hamnar i närheten av varandra.
 

Tågklasser i Indien

På indiska tåg finns det inte mindre än nio olika klasser samt varianter på dessa. Men det är inte säkert att alla klasser finns på ett och samma tåg. Vilka klasser som finns på just det tåg som du vill åka står angivet i "Trains at a glance" som alla Indienresenärer bör ha. Ombord på alla vagnar finns västerländsk- och indisk toalett (hål i golvet med plattor för fötterna).

Klasserna är som följer (varianter förekommer):

Liggvagnar

AC 1 (1A)

AC I Class (1A) - Detta är den exklusivaste klassen ombord på många tåg och finns som kupé för två eller fyra personer. Kupén som har AC är försedd med fönster som inte går att öppna samt en låsbar dörr ut mot gången. På dagarna fungerar den nedersta bädden som sittplats för två personer. På nätterna fälls en våningssäng ned från väggen. Under bordet, som finns i varje cupé, döljer sig också ett handfat i många fall.

Tänk på att alla vagnstyper med AC är väldigt kalla under den större delen av året, så ta med varm tröja. Under de kalla vintermånaderna i norra Indien erbjuder AC-vagnarna värme vilket är väldigt skönt då natt-temperaturen inte helt sällan sjunker ner mot fem grader.

1 class (FC) utan AC

I Class (FC) - Här ser det ut precis som i 1A med den skillnaden att AC saknas. Fönstren går att öppna och fläktarna i taket brukar vara mycket effektiva så är du inte extremt känslig för värme men ändå vill kunna låsa i kupén så är detta ett billigare alternativ.

AC Sleeper (2 tier eller 2A)

AC Sleeper (2 tier eller 2A) - Denna klass liknar AC 1 Class på så vis att AC finns och att två personer delar på det nedre sätet dagtid och att en extra bädd fälls ned från väggen under natten. Skillnaden är att det inte finns någon dörr ut mot gången. Vissa tåg har ett draperi som kan dras för på natten.
Det finns även två säten/sängar i gången.

AC Sleeper (3 tier eller AC 3)

AC Sleeper (3 tier eller 3A) - Skillnaden mellan 2A och 3A är att tre personer delar på sittplatsen på dagarna och att två extra bäddar fälls från väggen på natten. Här ligger alltså tre personer på höjden. Platserna i gången har dock bara två sitt- och liggplatser. Det finns också en vanlig variant av denna klass som har samma säng-konfiguration som SL nedan.

Layout över Sleeper class

II Class sleeper (SL) - är identisk med 3A bortsett från att AC saknas här. Frisk luft är dock ingen bristvara utan stora takfläktar samt de gallerförsedda fönstren gör sitt bästa för att omsätta luften i vagnen. Det är denna klass vi rekommenderar till de flesta backpackers. Vagnarna med AC blir oftast väldigt kalla på nätterna under de flesta månaderna på året och livet och atmosfären är inte heller lika livlig och trevlig som här i II Class sleeper.

Tänk på att dessa vagnar kan bli väldigt väldigt kalla under vintermånaderna i Indien. För långa nattresor under vintern rekommenderar vi att man reser AC-klass som då är uppvärmda.

Sittvagnar

AC Executive Chaircar (Shatabdi express) - Detta är de indiska tågens svar på flygets business class. Här sitter man i bekväma fåtöljer. Två fåtöljer på vardera sida om mittgången.
Inga sovmöjligheter finns i denna klass, men tågen går enbart över dagen.

AC Chair car (Shatabdi express) -  Detta är en lite billigare variant av vagnen ovan. Det som skiljer är att här finns tre fåtöljer på ena sidan mittgången och två på den andra. Fåtöljerna är alltså smalare och liknar mer flygets tourist class.

AC Chair car - Ser ut som klassen ovan men trafikerar andra sträckor. Förmånerna från de två övre klasserna kan också saknas.

II Class sitting - Detta är den verkliga budgetklassen på indiska tåg. Här delar tre personer (i bästa fall) på en träbänk. En träbänk på vardera sida om mittgången vilket gör att totalt sex personer sitter på bredd. I verkligheten är det dock oftast ändå trängre och bänken för tre kan ofta fyllas av fyra, fem eller sex personer. Vill du göra avkall på bekvämligheten för att spara pengar är detta klassen som gäller.

Platser

När du har valt tåg och klass gäller det att välja plats:

SUB - Side upper berth. Detta är den övre sängplatsen mot gången som du hittar i 2A, 3A och SL.
SLB - Side lower berth.  Detta är den nedre sängplatsen mot gången som du hittar i 2A, 3A och SL.
UB - Upper berth. Dvs. översta sängplatsen vare sig det gäller samtliga sovvagnar.
MB - Middle berth. Mellansängen som återfinns i 3A och SL.
LB - Lower berth. Nedersta bädden i samtliga sovvagnar.
W - Fönsterplats i sittvagnar.
A - Plats mot mittgången i sittvagnar.
M - Mittenplatsen i sittvagnar.

Avresan

När tåget kommer till stationen gäller det att hitta rätt vagn. Har du platsbiljett så är ditt namn uppsatt på utsidan av tågvagnen på några datautskrivna listor. Har du mycket packning eller svårt att hitta kan du be bärare om hjälp. Dessa personer känns igen på de röda uniformerna och de trasslar sig in på tågen snabbare än sin egna skugga med din packning på huvudet för några få rupier. Väl ombord på tåget är det bara att njuta av atmosfären, dofterna, maten och den underbara utsikten utanför.

Bra länkar inför tågresan

[links-embed: 107]

Båt

Ibland kan det även vara praktiskt att ta en båt eller snarare färja som transportmedel. Många tar den 50 - 60 timmar långa turen från Chennai (Madras) till Andaman & Nicobar Islands. Den med pengar väljer kanske det betydligt snabbare flyget för runt 1200 kronor. 

En ny förbindelse mellan Mumbai och Goa är också på väg att etableras.

Obs! Båtarna på bilden har inget med färjeförbindelsen att göra.

Inrikesflyg

Inrikesflyg i Indien

Avstånden i Indien är mycket stora. Landet är ca 7 gånger så stort som Sverige och kommunikationerna är långt ifrån lika väl fungerande som våra. Att resa 50 mil kan ibland ta över ett dygn i tåg och 10 mil med buss kan i värsta fall ta 10 timmar. Bli inte avskräckt av det, för oftast finns det välfungerande alternativ (om än långt ifrån så snabba som i Sverige) och om tidsschemat är pressat så finns det inrikesflyg mellan alla större städer.

Lista över några indiska flygbolag som flyger inrikes

Sökmotorer med bokningsmöjlighet för indiska inrikesflyg

Du kan använda till exenmpel Skyscanner.se för att hitta de bästa inrikesflygen i Indien från tusentals olika leverantörer, detta resulterar nästan alltid i bäst pris. Testa gärna våra formulär direkt här på Indien.nu, det kostar inget extra för dig som resenär!

Billiga inrikesflyg i Indien med Skyscanner.se

Hitta billiga flygerbjudanden direkt till och i Indien och jämför priser genom vårt formulär här på Indien.nu. Nedan kan du jämföra priser mellan hundratals olika försäljare och flygbolag utan extra kostnad!

Det här är en utskriftsvänlig sida från https://indien.nu. Läs många fler artiklar i andra intressanta ämnen här!