Biryani

9 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
diwale dulhania
diwale dulhanias bild
Offline
Erfaren användare
Erfaren
Blev medlem: 2009-05-29

Hej, jag försöker laga mkt indisk mat hemma, någon som verkligen kan göra chicken biryani eller veg biryani

skriva hur man gör och skicka receptet och skriva alla kryddor som man behöver.

Jag har försökt ett antal gånger och misslyckats varje gång. 

Tacksam för svar & Tips

/Madelene

__________________

Jag är en svensk tjej, som är förlovad med en indisk kille som är hindu.

jag försöker lära mig språket,kulturen och maten.

matsism
matsisms bild
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2011-04-16

Ett bra recept hittar du HÄR på Indien.nu

 

Ingredienser: 

1. 1 msk olja
2. 1 liten rå, skalad potatis skuren i fyra bitar
3. 4-5 bitar blomkål
4. Ett fat med hela kryddor:
- 5 svartpepparkorn
- 2 nejlikor
- 1 kanelstång
- 1 svart kardemummakapsel
- 1/2 tsk anis
- 1/2 tsk svart kummin (plus chilipulver efter smak om så önskas)
5. Ett fat med malda kryddor
- 1 matsked koriander
- 1/2 tsk gurkmeja
- salt efter smak
6. 100 g basmatiris. Skölj och blötlägg i vatten i tio minuter
7. vatten enigt risets kokinstruktioner

Tillagningssätt: 

1. Hetta upp oljan i en kastrull (I Indien används ofta tryckkokare vilket minskar tillagningstiden)
2. När oljan är het, tillsätt potatis, hela kryddor och grönsakerna och låt fräsa tills det börjar få färg
3. Tillsätt resten av kryddorna och vatten
4. Tillsätt riset (avrunnet) när vattnet börjar koka
5. Koka 12-15 minuter i en kastrull med lock eller ca 10 minuter i tryckkokare. Rör om då och då
6. Ta bort från värmen och låt dra i ca 7-10 minuter

Servera!

 

__________________

… Är i Singapura. 

Skype: matsism
Mail: mats@matsism.in
Internet: www.matsism.in
Facebook: matsism
Instagram: matsism

BertilR
BertilRs bild
Offline
Veteran
Veteran
Blev medlem: 2011-06-23

Fick 8000 träffar på Biryani på Youtube!

diwale dulhania
diwale dulhanias bild
Offline
Erfaren användare
Erfaren
Blev medlem: 2009-05-29

Tack skall försöka med detta i helgen hoppas de blir lyckat.

Problemet är att här i Sverige finns i alla kryddor t.ex. svart kummin, jag hittar bara vanlig kummin.

Och det står inget om vitlök som det skall vara med, ginger garlic paste etc?

__________________

Jag är en svensk tjej, som är förlovad med en indisk kille som är hindu.

jag försöker lära mig språket,kulturen och maten.

matsism
matsisms bild
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2011-04-16

diwale dulhania skrev:
Problemet är att här i Sverige finns i alla kryddor t.ex. svart kummin, jag hittar bara vanlig kummin.

Var bor du? Du måste söka upp en asiatisk butik eller ännu bättre en indisk butik. Jag brukar handla på Himalaya Livs, Valhallavägen 75, Stockholm. Närmaste tunnelbana är Tekniska Högskolan. 

Jag brukar även alltid släpa med mig hem stora mängder kryddor från mina resor i Indien. 

diwale dulhania skrev:
Och det står inget om vitlök som det skall vara med, ginger garlic paste etc?

Det finns många olika recept med olika innehåll. Många hinduer äter inte vitlök, lök, ingefära, rotfrukter och annat som växer under jorden. 

__________________

… Är i Singapura. 

Skype: matsism
Mail: mats@matsism.in
Internet: www.matsism.in
Facebook: matsism
Instagram: matsism

diwale dulhania
diwale dulhanias bild
Offline
Erfaren användare
Erfaren
Blev medlem: 2009-05-29

Jag bor i Trollhättan ca 6 timmar från Sthlm, min sambos familj äter allt utom ko,gris.

Det finns en i Göteborg tror jag det tar ca 40 min att åka

 

__________________

Jag är en svensk tjej, som är förlovad med en indisk kille som är hindu.

jag försöker lära mig språket,kulturen och maten.

matsism
matsisms bild
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2011-04-16

diwale dulhania skrev:
Det finns en i Göteborg tror jag det tar ca 40 min att åka

Då bör du nog söka upp den butiken så du har basmatiris av god kvalitet och alla kryddor du behöver. Ris som säljs i vanliga svenska livsmedelsaffärer håller usel kvalitet. Passa även på att köpa importrad färsk koriander som behövs till (nästan) all mat. Svenskodlad färsk koriander är smaklös och tråkig. 

__________________

… Är i Singapura. 

Skype: matsism
Mail: mats@matsism.in
Internet: www.matsism.in
Facebook: matsism
Instagram: matsism

matsism
matsisms bild
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2011-04-16

Hur gick det?
Hur blev maten? 
Bilder?
Recept? 

__________________

… Är i Singapura. 

Skype: matsism
Mail: mats@matsism.in
Internet: www.matsism.in
Facebook: matsism
Instagram: matsism

Nazneen
Offline
Småpratare
Småpratare
Blev medlem: 2009-04-15

Hej!

Jag brukar tillaga biryani på dett sätt. Det enda du behöver för utom kryddorna står nedan. Och färdigblandad Biryani krydda hitta du hos www.indiskkryddor.se Det finns även flera olika sorters biryani med recept förslag.

Ingredienser krävs

500-750g Nötkött / Kyckling / Lammkött, skärs i små kuber, med ben
500-750g basmatiris, tvättad och blötläggas i 30 minuter
300g Lök, skivad fint
300g Tomater, hackad
250g Potatis, skalad och halverad
25g Ingefära, hackad
25g Vitlök puré
200g vanlig yoghurt, slagen
200g Ghee / Olja
Shan Special Bombay Biryani Mix

  1. Fräs löken i ghee / olja tills gyllene. Tillsätt tomater och stek tills oljan separerar.
  2. Tillsätt köttet, vitlök, ingefära, potatis, yoghurt och Shan Special Bombay Biryani Mix. Stek i 15 minuter. Lägg till 1-2 dl vatten och koka på svag värme tills köttet är mört. Öka sedan värmen och stek tills oljan separerar från såsen.
  3. Under tiden koka riset separat. Tillsätt 3 msk salt till 12 glas hett vatten och blöt ris. Koka tills riset är halv kokta. Ta bort från värmen och sila bort vattnet.
  4. Sprid kokt kött och sås över riset i två skikt. Täck över grytan och koka på svag värme tills riset är genomkokt och mört.
  5. Rör om innan servering med en fräsch sallad och raita.

Hoppas du lyckas göra en god BIRYANI.

 

BilagaStorlek
bombabiryani.jpg234.66 kB