Curry, bäst före?

20 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
peccadillos
Offline
Erfaren användare
Erfaren
Blev medlem: 2005-11-15

Jag har tänkt ta steget fullt ut och göra min egen curry! Hittade ett recept här http://www.indien.nu/fakta-tips/mat/recept/#Bas-curry som jag ska börja med. Någon som vet hur länge man kan spara pastan?

Vill också utmana er som sitter på goda Indiska recept att fylla på menyn här på indien.nu. :wink:

Henric
Henrics bild
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2010-06-17

Jag har ingen aning faktiskt. Men jag har sparat i ungefär en vecka utan problem i alla fall. Det går säkert längre. Men varför spara när det är så gott? :D

Jag ska gå på lite mer matlagningskurser vid mitt nästa besök i Indien så jag kommer att fylla på framåt våren hoppas jag. Men under tiden tar vi gärna emot recept, kom bara ihåg att inte kopiera direkt från en receptbok så att vi bryter mot några lagar.

Theodora
Offline
Orakel
Orakel
Blev medlem: 2006-05-02

Försökte göra Ghee men det brändes på spisen, tyvärr. Så ska det väl inte vara? :(

Theodora
Offline
Orakel
Orakel
Blev medlem: 2006-05-02

Hanif, få höra nu från en ghee-specialist som du, hur man gör? :wink:

Indiska musiken fanns där men rökelsen?! Ska väl inte bränna ner hela huset. :lol:

Hade inte för bråttom. Kokade på den lägsta temperaturen men det brändes ändå. :(

insayt
Offline
Orakel
Orakel
Blev medlem: 2004-07-24

Ja Hanif, du är för rolig. Jag vet inte om du vill slå inläggsrekord eller liknande, men jag får säga att du är flitig i detta forum och du förgyller tillvaron.

Det här med curry är ju jätteintressant eftersom jag själv är gammal kock. Jag brukar inte göra pasta och faktiskt gör inte många Indier det heller för att spara, utan man gör pastan på morgonen, som man sedan använder under dagen, varierar ju säkert från delstat till delstat.

Nu är ju det här med curry ingen fastslagen lag, utan det varierar från moder till moder.

Jag vet från Thailand, på landsbygden varje morgon klev kvinnorna upp 6 på morgonen och man hörde det dunkande slagen från mortlarna som skapade dagens curry och chillipasta beroende till vilken maträtt den skulle användas till, fisk, kyckling, grönsaker eller vad det nu kunde vara.

De flesta Indiska kockar jag har mött och sett i Indien hur de gör curry, är att de helt enkelt bränner av kryddor till den maträtt de skall tillaga, sällan ser jag pasta. Pasta är nog mer för den late och bekväme och som vill ha färdiga blandningar att dutta i:-)

Men som sagt var curry är ingen exakt vetenskap, variationen är oändlig.

Mvh Peter

insayt
Offline
Orakel
Orakel
Blev medlem: 2004-07-24

Hej igen alla i curryfamiljen!

På tal om Curry och allehanda mat, så vill jag haka på igen om det här med "pasta".

Visst finns det olika paster i Indien, men som jag sa så sparas det nog inte någon längre tid, jag kan ha fel.

I välsorterade affärer i Sverige, finns ju en mängd olika paster av olika slag, Indiska, Thailändska osv. Paster finns i Asien av många olika slag men ändå är de paster(heter det paster eller pastor, pastor är ju en präst:-), skit samma ni förstår, vi köper i Sverige som är gjorda för den västerländska gommen.

Att det finns så stort utbud av de här pasterna/pastorna i västvärlden kan ju ha att göra med att de recept som finns på Indisk mat är kilometerlånga.

Jag har t ex kokboken "The Best Of Traditional Cuisine Of Tamil Nadu" som heter âharam, skriven av en mycket känd matskribent som heter Sabita Radhakrishna, som jag dessutom har träffat, jag fick denna unika bok med alla de traditionella recepten fån Tamil Nadu, som gåva och jag lovar, recepten är oerhört långa, så för en västerlänning kanske en burk pasta är en framkomlig väg till Indisk mat.

En annan bok jag har är "The Best of Lord Krishnas Cuisine! fantastisk.

Vet ni att i denna bok finns ett recept som jag älskar och som var Sri Srimad Bhaktividanta Swami Prabhupadas favorit, det var han som förde Hare Krishna till västvärlden.

Receptet mycket enkelt:

Skär centimetertjocka skivor av Aubergine.
Gnid in rikligt med gurkmeja och salt.
Stek i olja eller Ghee tills de är genomstekta (inget al dente här)
Lägg på papper för att torka upp överflödigt fett.
Ät, mums filibabba.

Mvh Peter

Theodora
Offline
Orakel
Orakel
Blev medlem: 2006-05-02

Visst förgyller Hanif tillvaron här? Han gillar att skoja med mej. :wink:

Gick faktiskt efter receptet på Recept-hjälpen men det vart som det vart ändå. :(

Det här är intressant att läsa om hur man går tillväga med indisk mat. Det ligger ju lite jobb bakom alla dessa goda rätter också.

:lol: :lol:
"Brukar sällan använda pasta faktiskt men händer ibland att man gör det ändå, speciellt om mildare måltider för att till exempel bjuda svenskar på eller liknande."

Hanif, du räknas också som svensk och lovar dej att dina svenska vänner kan äta din starka mat. Undra om man kan ärva tolerans för stark mat från sina föräldrar? Eller hur fungerar det?

insayt
Offline
Orakel
Orakel
Blev medlem: 2004-07-24

Theodora skrev:
Visst förgyller Hanif tillvaron här? Han gillar att skoja med mej. :wink:

Gick faktiskt efter receptet på Recept-hjälpen men det vart som det vart ändå. :(

Det här är intressant att läsa om hur man går tillväga med indisk mat. Det ligger ju lite jobb bakom alla dessa goda rätter också.

Jo, men testa receptet som jag gav här, mumsigt!

Mvh Peter

Henric
Henrics bild
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2010-06-17

insayt skrev:
Det här med curry är ju jätteintressant eftersom jag själv är gammal kock. Jag brukar inte göra pasta och faktiskt gör inte många Indier det heller för att spara, utan man gör pastan på morgonen, som man sedan använder under dagen, varierar ju säkert från delstat till delstat.
/.../ De flesta Indiska kockar jag har mött och sett i Indien hur de gör curry, är att de helt enkelt bränner av kryddor till den maträtt de skall tillaga, sällan ser jag pasta. Pasta är nog mer för den late och bekväme och som vill ha färdiga blandningar att dutta i:-)

Pastan som peccadillos pratar om får han ju just genom att göra en egen curry med torra kryddor, olja och ingefära, lök och vitlök själv, inte någon färdig burk på Ica. Att en indisk husmor eller kock inte sparar på detta beror ju kanske på att dom lagar "indisk" mat varje dag och ofta flera gånger per dag. Då finns det ju ingen anledning att spara. Men om man kanske bra fixar en smarrig indisk måltid en gång i veckan eller vad det nu kan vara så är det ju smidigt att kunna göra lite extra när man ändå håller på för att kunna spara och slänga ihop god indiska mat lite snabbt en annan gång. Det tar ju nämlige lite tid att göra puré av lök, vitlök och ingefäran. Då är det ju perfekt att ha en liten burk att plocka fram ur kylen när det börjar kurra i magen. Bara tillsätta lite mer vätska, grönsker eller paneer och njuta. Visst är det bekvämare men jag ser inte något fel i att det är bekvämt när resultatet blir precis lika bra eftersom man själv gjort pastan tidigare efter egen smak :D
Receptet här på sajten är från Udaipur i Rajasthan.

Många indiska kockar utgår ju även från ett grundrecept av sin egna curry (en stor sats på morgonen) och tillför sedan under tillagningen av de olika rätterna extra kryddor för att variera denna, så tillvägagångssättet skiljer sig ju inte heller speciellt mycket från att spara den i kylen några dagar. :wink:

Theodora
Offline
Orakel
Orakel
Blev medlem: 2006-05-02

Peter, lovar att pröva ditt recept. Påminner om något som min mamma brukar göra faktiskt. Men det är väl min pappa som lärt henne( han är indier).

insayt
Offline
Orakel
Orakel
Blev medlem: 2004-07-24

Henric skrev:
insayt skrev:
Det här med curry är ju jätteintressant eftersom jag själv är gammal kock. Jag brukar inte göra pasta och faktiskt gör inte många Indier det heller för att spara, utan man gör pastan på morgonen, som man sedan använder under dagen, varierar ju säkert från delstat till delstat.
/.../ De flesta Indiska kockar jag har mött och sett i Indien hur de gör curry, är att de helt enkelt bränner av kryddor till den maträtt de skall tillaga, sällan ser jag pasta. Pasta är nog mer för den late och bekväme och som vill ha färdiga blandningar att dutta i:-)

Pastan som peccadillos pratar om får han ju just genom att göra en egen curry med torra kryddor, olja och ingefära, lök och vitlök själv, inte någon färdig burk på Ica. Att en indisk husmor eller kock inte sparar på detta beror ju kanske på att dom lagar "indisk" mat varje dag och ofta flera gånger per dag. Då finns det ju ingen anledning att spara. Men om man kanske bra fixar en smarrig indisk måltid en gång i veckan eller vad det nu kan vara så är det ju smidigt att kunna göra lite extra när man ändå håller på för att kunna spara och slänga ihop god indiska mat lite snabbt en annan gång. Det tar ju nämlige lite tid att göra puré av lök, vitlök och ingefäran. Då är det ju perfekt att ha en liten burk att plocka fram ur kylen när det börjar kurra i magen. Bara tillsätta lite mer vätska, grönsker eller paneer och njuta. Visst är det bekvämare men jag ser inte något fel i att det är bekvämt när resultatet blir precis lika bra eftersom man själv gjort pastan tidigare efter egen smak :D
Receptet här på sajten är från Udaipur i Rajasthan.

Många indiska kockar utgår ju även från ett grundrecept av sin egna curry (en stor sats på morgonen) och tillför sedan under tillagningen av de olika rätterna extra kryddor för att variera denna, så tillvägagångssättet skiljer sig ju inte heller speciellt mycket från att spara den i kylen några dagar. :wink:

Jovisst!! du har så rätt så Henric, just det där om att kockar utgår ifrån sitt grundrecept och sedan modifierar. Så är det i Italien också, alla recept utgår i från "Mamma" och sedan till restaurangen.

Jag håller helt med dig om att om jag eller du gör en pasta, för att ha en vecka eller två så gör vi det, det underlättar och sparar tid och blir inte sämre än mat i Indien, den håller säkert tre veckor i kylen.

Precis som du säger har kockarna i Indien en färdig pasta för de olika rätterna under dagen, fisk, kyckling eller vad det nu kan vara.Just för dagen, annars är den härsken dagen efter.

Mvh Peter

peccadillos
Offline
Erfaren användare
Erfaren
Blev medlem: 2005-11-15

Hallå! Hade missat att diskussionen fortsatte här, har varit upptagen med att laga mat istället! :wink:

Jag gjorde den pastan som finns här på sajten och det räckte inte långt om vi säger så. Jag tror det blev 4-6 portioner ungefär. Gillade inte riktigt smaken (fick modifiera lite) men det luktade fantastiskt!

Jag pratade mat med några indier när jag var där i höstas och de menade på att fruarna gör en kryddblandning (de sade inte pasta...) som sedan används i en hel vecka. Tror det är som någon sade här att man gör en grundblandning och sedan tillsätter extra kryddor lite beroende på maträtt.

En sak till. Jag var på en kryddplantage och fick ett recept där på Goan curry. Man tar deras garam masala, lite gurkmeja och blandar det med kokosmjölk. Har inte provat det än men misstänker att det är lur - jag menar, vem ger ut sitt bästa recept till en främling? Enklast är ju att prova - återkommer om det!

peccadillos
Offline
Erfaren användare
Erfaren
Blev medlem: 2005-11-15

Ok, det känns skönt att höra att det kan fungera :D

peccadillos
Offline
Erfaren användare
Erfaren
Blev medlem: 2005-11-15

Oh! Tack det vore kanon med några fler curryrecept. Det är svårt att få till smaken när man känner att något fattas och man har så många kryddor att välja på. Sist hade jag i honung för blandningen var för besk, det kanske inte är så indiskt ( :?: ) men det blev godare.

Mimmie
Offline
Orakel
Orakel
Blev medlem: 2011-05-16

Ska pröva din sambos recept. Verkar ju rätt enkelt o snabbt gjort. Och låter gott också! :wink:

peccadillos
Offline
Erfaren användare
Erfaren
Blev medlem: 2005-11-15

Kanon! Det ska bli jättekul att prova recepten! Men ja, gärna en beskrivning av hur man gör!

Mimmie
Offline
Orakel
Orakel
Blev medlem: 2011-05-16

Hanif, det ska vi väl prova! :D

Nu förstår jag vad du gjorde i Uppsala( den där gången du inte kom o hälsade på när du hade vägarna förbi)! :wink:

Mimmie
Offline
Orakel
Orakel
Blev medlem: 2011-05-16

Vad gör din kock på Akademiska! Snacka om att sadla om... :wink:

Väntar med spänning på resten av receptet.

Henric
Henrics bild
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2010-06-17

I dagens DN på nätet finns det några recept som kanske är värda att testas:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=548&a=604529

peccadillos
Offline
Erfaren användare
Erfaren
Blev medlem: 2005-11-15

Härlig basmat! Gillar miljöhänsynen också. :wink: