Dags att söka uppehållstillstånd

7 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
kaerro
kaerros bild
Offline
Erfaren användare
Erfaren
Blev medlem: 2012-07-05

 

Nu börjar det dra ihop sig för mig och min indiska pojkvän att söka uppehållstillstånd, efter många om och men. Jag tänkte höra om det är någon som har några sista tips och råd, do's and dont's innan jag skickar in den slutgiltliga ansökan!

 

Historien lyder alltså såhär, att nu har vi varit tillsammans i ca 15-16 månader, och jag har varit nere och besökt honom 3 ggr hittills. Vi sökte tidigare "besöka vänner och familj"-visum, men fick avslag på det i slutet av januari. Det sökte vi allra mest för att vi var så himla ivriga på att träffa varandra igen, men nu såhär i efterhand har vi lärt oss att det är näst intill omöjligt för indier att få visum hit till Sverige på alldeles för "slappa" grunder. Om vi hade vetat det hade vi inte gjort så till att börja med .

Så nu har vi lyckas samla ihop allting som jag trooor behövs i alla fall. Jag har suttit och skrivit i hela ansökan på nätet medan vi har pratat och gått igenom allt som vi har varit med om osv osv. Vi är inte gifta och vi har inga barn tillsammans.

Och de dokument som skickas med är alltså

- fullmakt (om att han låter mig ta ansvar för själva ansökan osv)

- "affidavit" (officiellt papper som hans föräldrar har ordnat upp för att visa på att han inte är gift redan) eftersom det inte verkar finns några dokument, som det finns här med 'familjebevis' och så vidare.

- Pass

Det är det som bifogas i internetansökan. Sedan (rätta mig om jag har fel) så har jag inte hittat någonstans där man kan bifoga övriga dokument, de som jag anser vara viktigast, de som stärker och bevisar vårat förhållande. Så som mina pass-stämplar, foton och våra gemensamma flygbiljetter inom Indien.

Så de dokumenten tänkte jag ta och skicka in som komplement till migrationsverket. Ett 20-tal bilder har jag valt ut (är det på tok för mycket??) sedan våra flygbiljetter, hotellkvitto, tågbiljett, hans telefonräkning med mitt nummer som förekommer ganska frekvent.

Och hans övriga dokument

- skolcertifikat med hans födelseår på

- kopia på de tre viktiga sidorna av passet

- passfoton

- voter card

och så mitt familjebevis.

 

Är det något vi missar? Är det något som ska tas bort? Är det något vi helt har glömt att tänka på? Och är det något speciellt man borde förbereda sig på, inför interjvu eller frågor eller vad som helst?

 

Jag hoppas på att ha organiserat allting tillräckligt väl och då skicka iväg det nästa vecka!! Om det är någon som har erfarenhet av det här skulle det vara jätteintressant att höra och få tips!

 

//Caroline och Sumit

VicBaileys
Offline
Nybörjare
Nybörjare
Blev medlem: 2013-04-03

Hur länge stannade du de 3 gångerna som du besökt honom?

kaerro
kaerros bild
Offline
Erfaren användare
Erfaren
Blev medlem: 2012-07-05

Första gången var jag i Indien i 3 månader, men inte med honom hela tiden (det var då vi träffades). Sammanlagt spenderade vi ungefär en månad tillsammans.

Andra gången var jag där i 2 månader och enbart med honom. Och senast var jag där nu i februari bara en snabbvisit på 2 veckor.

Jag har skickat in ansökan nu och även svarat på frågorna som migrationsverket skickade till min email...så nu är bollen i rullning i alla fall. Smile ska skicka in alla övriga dokument till dom idag på posten.

 

Nepomuk
Nepomuks bild
Offline
Orakel
Orakel
Blev medlem: 2011-04-18

Behöver du verkligen skicka några dokument på posten till dem. Räcker det inte med det du laddat upp när du svarade på frågorna? Resten kan du väl ta med till intervjun, när du måste visa orginalen?

 

 

kaerro
kaerros bild
Offline
Erfaren användare
Erfaren
Blev medlem: 2012-07-05

Jag vet inte riktigt, men saker som kopia på hans pass, skolcertifikat, idkort, mitt familjebevis och såna saker har dom velat haft, och kanske menade dom att han kunde ta det på intervjun jag vet inte. Men jag skickar gärna in det plus bilder och dokument som kan bevisa vår relation. Känns bättre att skicka in det nu istället för att gå och vänta med det..

Nepomuk
Nepomuks bild
Offline
Orakel
Orakel
Blev medlem: 2011-04-18

Som jag har förstått det ska man ladda upp inscannade kopior när man fyller i ansökningsformuläret och sedan ta med orginalen till intervjun. Men kanske att man kan skicka in kopior istället för att ladda upp... 

kaerro
kaerros bild
Offline
Erfaren användare
Erfaren
Blev medlem: 2012-07-05

 

Jo alltså jag skickade med allt som det gick att skicka med...de har specifika uppladdning och du kan inte skicka med något mer än det som de har tillåtit där på internetansökan, vilket jag tyckte var jättekonstigt.

Så de enda dokument man fick med var kopia på hans pass, fullmakt och bevis på hans civilstånd. Och när jag fyllde i min kunde jag bara skicka med kopia på mitt pass. Jag kontaktade webbsupporten om det här och de sa att det inte var möjligt skicka in annat på webbansökan, och sa att jag inte behövde skicka in mer än det som fanns med...vilket jag tyckte var väldigt märkligt.

Och jag ringde och hörde med migrationsverket så att det inte skulle räknas som en "pappersansökan" som tar upp till 10 månader att utreda, om jag skickade in och kompletterade på posten. Och hon sa att det gick bra, så länge ansökan var gjord på nätet. Så jag vet inte, de kanske har tänkt sig att man ändå ska skicka in resten av uppgiftern på posten. Väldigt förvirrande var det ett tag där i alla fall!

Men ja som du sa ska han även ta med sig originalen på intervjun!