egen paneer(panir)

8 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
lucha
Offline
Veteran
Veteran
Blev medlem: 2008-01-19

Har just gjort mitt livs första paneer, men den blev hemskt smulig. Finnes det någon paneerexpert där ute som har tips om hur den bli bättre? Jag följde receptet här: http://www.vegetariskt.com/visarecept.asp?ReceptID=2090

masalachai
Offline
Veteran
Veteran
Blev medlem: 2011-06-02

Jag brukar sätta i färskpressad limejuice under kokningen, det gör att den klumpar sig på ett annat sätt. Konsistensen förändras också beroende på hur mycket man pressar, hur mycket vätska man får ut ur massan.

lucha
Offline
Veteran
Veteran
Blev medlem: 2008-01-19

ok, det ska jag prova nästa gång. Den blev lite bättre när jag stekte den. Men jag saknade också gnekigheten som brukar kännas när man tuggar. Konsistensen blev mer hushållsost liksom. Fast varm.
Men tack för rådet! Tänk vilken bra sida detta är. Man kan fråga om vad som helst verkligen, och få svar... fantastiskt

masalachai
Offline
Veteran
Veteran
Blev medlem: 2011-06-02

Ja, panir kan verkligen vara lynnigt - samma recept kan funka jättebra en gång för att ge ett helt annat, oväntat, resultat nästa gång...

Hoppas det gnisslar bättre vid nästa försök..! :)

webba
Offline
Nybörjare
Nybörjare
Blev medlem: 2009-02-07

Hej, även jag har gjort min första panir... hur gör man precis efter att allt vassle försvunnit? Ska man bara lägga en klump i kylen?.. men hur gör man då så där fina kuber att steka? Sen´ kan man använda vasslet till någonting? Känns så slösaktigt att slänga bort... Någon som har svar?

Hedvig
Offline
Orakel
Orakel
Blev medlem: 2011-05-31

Du kan dricka vasslet bara som hälsodryck, det säljs i tyska hälsokostaffärer, ibland emd smak av periska och det blir den knappast bättre av!

Det receptet som står på vegetariskt.com är ung det samma som jag brukar använda. brukar aldrig mäta yoghurten utan bara hälla i tills det får den rätta koncistensen sen brukar jag ibland om det behövs värma på det iegn. Då delar det sig utterligare. brukar bli riktigt knetigt vid tuggningen :)

Pokergirl
Offline
Veteran
Veteran
Blev medlem: 2008-02-02

Paneer
Buffé nr 3 2009, sid 16

Ingredienser
1 1/4 l mjölk (3%)
1/2 dl vitvinsvinäger
2 msk yoghurt


Tillagningstid: Max 20 min
Svårighetsgrad: Medel

Gör så här
1. Koka upp mjölk. Ta från värmen.
2. Häll i vitvinsvinäger och yoghurt. Rör försiktigt runt 2–3 varv i mjölken så att den »spricker«. Låt stå ca 5 minuter.
3. Häll upp i ett durkslag klätt med silduk eller kökshandduk. Låt rinna av ca 1 timme. Pressa med hjälp av duken till en boll, krama ut så mycket vätska som det går.
4. Platta ut och jämna till ostmassan i duken (gärna i en ny torr), lägg på en tallrik med tyngd på i kylskåp över natten.

Henric
Henrics bild
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2010-06-17

Citat:
4. Platta ut och jämna till ostmassan i duken (gärna i en ny torr), lägg på en tallrik med tyngd på i kylskåp över natten.

Jag skulle inte pressa osten så länge eftersom den blir så gummiaktig då och gnisslig (som iofs vissa gillar). Jag föredra en mjukare paneer. Vill man ha mer tuggmotstånd är det bara att steka den gyllenbrun i lite olja innan man har den i grytan.

Edit, glömde säga att jag pressar den max en timme under kanske ett kilos vikt.