Favorit-mat

28 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
ola_gunilla
Offline
Erfaren användare
Erfaren
Blev medlem: 2004-05-28

Hej.

Om tre veckor flyger jag och min sambo till Indien för första gången.

Vilka maträtter rekommenderas, vilka ska man undvika?
Smaken varierar såklart men vad tycker ni, vilka är era favoriträtter?

(Ämnet kanske har varit uppe tidigare men jag hittade inget liknande när jag sökte i gamla trådar...)

olabandooola
Offline
Orakel
Orakel
Blev medlem: 2011-08-23

Thali, billigt och gott!
Aloo Gobi (Potatis och blomkålsröra) ASGOTT, billigt och mättande!
Frukostpannkakor med honung, citron, eller choklad på!
Tandori Chicken!

Henric
Henrics bild
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2010-06-17

Khadai (eller Kadai) paneer med chapati är en av mina favoriter. Men oj vad svårt... Jag älskar ju nästan all indisk mat utom den sydliga delikatessen "idli", dvs en äcklig risboll serverad med cocos-chutney =)

Jag föredrar i alla fall chapati framför ris även om Dahl med ris är både gott och kladdigt att äta. Hemlagad mat är alltid godare än restaurangmat och restaurangmat är nästan alltid godare än svensk mat.
Rätter som oftast är goda är olika rätter med Paneer (indisk cottage cheese), kofta (friterad potatisboll med fyllning och sås), olika rätter med baljväxter så som kikärtor och linser och inte minst tandoori-maten i norr.

Jag skulle kunna tillbringa hela dagarna med att bara äta och dricka allt gott om det inte vore så roligt att vara ute bland allt som händer på gatorna :lol:

ebba
Offline
Småpratare
Småpratare
Blev medlem: 2004-07-26

palak paneer

Tesan
Offline
Veteran
Veteran
Blev medlem: 2004-04-01

olabandooola skrev:
Thali, billigt och gott!

thali bör man dock undvika. det är där de flesta magåkommor börjar eftersom rätterna i en thali oftast står på värmning mest hela dagen.. fast man kan såklart inte låta bli ändå, jag älskar thalis! men bara en varning..

britrina
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2011-04-18

Kaju Korma är min absoluta favorit! Härligt krämig vit sås med massor av cashewnötter och frukt (typ ananas och papaya). Äts med chapati, eller ris, eller både och.
Sedan är jag också väldigt förtjust i naan (ett speciellt bröd), särskilt då vitlöksvarianten som är stoppad med en massa hackad vitlök. MUMMA!!!!!

Baloo
Baloos bild
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2011-04-15

Den här tråden var ren tortyr att läsa :P

Jag röstar för en gigantisk Masala Dosa. :P :P :P

/Björn

olabandooola
Offline
Orakel
Orakel
Blev medlem: 2011-08-23

Tesan skrev:
olabandooola skrev:
Thali, billigt och gott!

thali bör man dock undvika. det är där de flesta magåkommor börjar eftersom rätterna i en thali oftast står på värmning mest hela dagen.. fast man kan såklart inte låta bli ändå, jag älskar thalis! men bara en varning..

Jag åt thali var och varannan dag i tre månader, var inte sjuk en enda gång, däremot fick jag kycklingbakterier (campolybacter). Det lönar sig att äta vegetariskt i Indien, att Thali skulle vara en bakteriefälla har jag svårt att tro eftersom det är en enorm omsättning på maten eftersom det är den vanligaste rätten.

Så jag är ledsen, din teori håller nog inte.

// Ola

Tesan
Offline
Veteran
Veteran
Blev medlem: 2004-04-01

olabandooola skrev:
Tesan skrev:
olabandooola skrev:
Thali, billigt och gott!

thali bör man dock undvika. det är där de flesta magåkommor börjar eftersom rätterna i en thali oftast står på värmning mest hela dagen.. fast man kan såklart inte låta bli ändå, jag älskar thalis! men bara en varning..

Jag åt thali var och varannan dag i tre månader, var inte sjuk en enda gång, däremot fick jag kycklingbakterier (campolybacter). Det lönar sig att äta vegetariskt i Indien, att Thali skulle vara en bakteriefälla har jag svårt att tro eftersom det är en enorm omsättning på maten eftersom det är den vanligaste rätten.

Så jag är ledsen, din teori håller nog inte.

// Ola

ingen teori tyvärr, självupplevt. dock var vi i indien under monsunen = rätt tomma restauranter = inte så hög omstättning på maten..

olabandooola
Offline
Orakel
Orakel
Blev medlem: 2011-08-23

Varm mat må vara näringsfattig efter lång kokning, men matförgiftad.. ??? Snarare får du magåkommor av kockens / din egen bristande hygien.

Det låter lite långsökt. får inte ihop det där med kokt mat och matförgiftning.

Alla får göra som dom vill, jag vet i alla fall att jag skulle inte tveka en sekund att äta thali i Indien!

// Ola

raita
Offline
Orakel
Orakel
Blev medlem: 2004-03-03

olabandooola skrev:
Varm mat må vara näringsfattig efter lång kokning, men matförgiftad.. ??? Snarare får du magåkommor av kockens / din egen bristande hygien.

Bakterierna frodas om maten ligger framme för länge med bara en platta som håller värmen, sjuk blir man.. Kan man dock se att maten lagas precis innan man äter den så är det ju inga problem med nån rätt!

edit: lade till ett precis i texten :roll:

olabandooola
Offline
Orakel
Orakel
Blev medlem: 2011-08-23

För att alla ska förstå vad Raita menar har jag denna länk från livsmedelsverket, i "lättläst" version för att inte budskapet ska gå förlorat.

:lol:

Hoppas att alla förstår sambandet nu mellan bakterier och lagad (kokad) mat.

http://www.slv.se/default.asp?FrameLocation=/templatesSLV/SLV_Page____7560.asp

"När vi lagar mat använder vi ofta värme.
Det har människan gjort i många tusen år."

// Ola

Tesan
Offline
Veteran
Veteran
Blev medlem: 2004-04-01

olabandooola skrev:
För att alla ska förstå vad Raita menar har jag denna länk från livsmedelsverket, i "lättläst" version för att inte budskapet ska gå förlorat.

:lol:

Hoppas att alla förstår sambandet nu mellan bakterier och lagad (kokad) mat.

http://www.slv.se/default.asp?FrameLocation=/templatesSLV/SLV_Page____7560.asp

"När vi lagar mat använder vi ofta värme.
Det har människan gjort i många tusen år."

// Ola

jo, fast låter man mat stå & värmas en bit från kokpunkten så frodas bakterier snarare än försvinner. jämför bufféer i sverige där magsjukor ibland börjar.

blev också nyfiken om matförgiftningens orsaker (behöver vi en hobby, olabandoola? :wink: ), i denna länk http://www.sandviken.se/4.1ac5f13f94b137c797fff2110.html en bit ned finner man:

10 i topp orsaker till livsmedelsburna utbrott
# Bristande nedkylning och bristande kylförvaring av mat.
# Mat som tillagats långt i förväg.
# Dålig varmhållning (kallare än + 60 C).
# Dålig personlig hygien/smittbärare bland personalen.
# Otillräcklig återuppvärmning.
# Dåligt rengjorda redskap och/eller utrustning.
# Korskontamination (ett livsmedel blir exempelvis förorenat av ett annat livsmedel såsom jordiga potatisar, grönsaker, andra orena råvaror eller genom smutsiga ytterförpackningar eller utrustning.
# Otillräcklig värmebehandling vid tillagning.
# Kontaminerade (förorenande) råvaror.
# Lång lagringstid.

hehe, that't India for ya! :lol: de flesta restauranter kan nog skriva under på samtliga punkter :wink:

Tesan
Offline
Veteran
Veteran
Blev medlem: 2004-04-01

insåg just vad tråkig denna favorit-matstråd just blivit. förlåt ola & gunilla.. menar inte att skrämma upp er :oops: självklart ska ni njuta av allt indien har att erbjuda & låta er väl smaka!

raita
Offline
Orakel
Orakel
Blev medlem: 2004-03-03

olabandooola skrev:
För att alla ska förstå vad Raita menar har jag denna länk från livsmedelsverket, i "lättläst" version för att inte budskapet ska gå förlorat.

Vi pratar om olika saker? Jag menar att när mat tillagas på morgonen, sen får den stå framme (eftersom inga beställer just den rätten) under dan, och serveras efter lunch,, detta efter att ha stått på nån platta för att hålla värmen, det är inte hälsosamt. Självklart (?) är maten bakteriefri precis efter den har lagats till (på morgonen i det här fallet),, men mat blir en bakteriehärd om den står framme och hålls varm.

Tesan skrev:
insåg just vad tråkig denna favorit-matstråd just blivit. förlåt ola & gunilla.. menar inte att skrämma upp er självklart ska ni njuta av allt indien har att erbjuda & låta er väl smaka!

Jaså, det var där det hela startade :o
Jag vill rekommendera alla olika typer av bröd: Chapati, Puri, Dosai, Naan, Paratha osv.. de är oslagbart goda!
Det var nån som skrev att idli inte var något (*tittar kort åt Henrics håll*:wink:), och där vill jag i det bestämdaste säga ifrån! Det tog några dagar innan jag lärde mig äta det, men nu är det en delikatess,, ni måste absolut pröva!
Nåt jag har svårt för däremot är den sydindiska efterrätten Pajasam. Det är en sliskig/glidig/hal (hmm,, adjektiv är svårt) sås med spagetti, russin och nån typ av mandel i. Inget vidare,, men vaddå, jag avråder ingen från att testa, det finns till och med människor som gillar smörjan :)

Henric
Henrics bild
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2010-06-17

raita skrev:
Jag vill rekommendera alla olika typer av bröd: Chapati, Puri, Dosai, Naan, Paratha osv.. de är oslagbart goda!
Det var nån som skrev att idli inte var något (*tittar kort åt Henrics håll*:wink:), och där vill jag i det bestämdaste säga ifrån! Det tog några dagar innan jag lärde mig äta det, men nu är det en delikatess,, ni måste absolut pröva!

Ja, de olika indiska bröden är ju ett måste att testa men du, om någon, borde ju även tipsa om Raita! Lite raita (yougurt med grönsaker och kryddor) och naan är ett utmärkt sällskap till kvällsölen eller varför inte till tandorikycklingen.
Och Idlin då... Jo, jag måste ju erkänna att jag bara testat det en gång och då under påverkan av magsjuka så nästa gång får jag väl ge det en chans. Min kompis i Mumbai tog mig vid tillfället till stället som, i hans tycke, serverade de bästa idlisarna i stan. Jag hittar nog dit om jag får virra runt lite men jag kan varken komma på namnet på gatan eller restaurangen. Jag återkommer om jag kommer på det.

raita
Offline
Orakel
Orakel
Blev medlem: 2004-03-03

Hehe,, jo, i magsjukan smakar ingenting speciellt gott :) Appropå raita så gjorde jag en liten hemsida om delikatessen när jag inte hade nåt vettigare för mig: http://raita.pambu.com - lite olika recept :) Jag har bara kopierat recepten från andra sidor, så det är inte jag som skrivit dem,, jag lekte bara med designen 8)

Jessica
Offline
Erfaren användare
Erfaren
Blev medlem: 2003-07-17

Mina tips:

Lär er namnet på några grönsaker och kanske andra saker ni gillar aloo=potatis, goobi=blomkål, mattar=ärtor, palak=spenat, paneer=färskost osv. Många vegetariska rätter heter helt enkelt tex aloo goobi och innehåller då dessa grönsaker i en röra med en massa kryddor. Ät ris och gärna butter-naan-bröd till (om dom har igång tandoorugnen)

Glöm inte att dricka massor av banana-lassi! passar till frukosten, som efterrätt, mellanmål osv...

Kanske borde man gett iddli mer än en chans, jag blir mest bara fnissig vid minnet av de tungvrickande försäljarna på tågen iddliddliddliddliddliddliddliddliddlidliddliddliddliddliddliddliddliddli......

Master of the p...
Offline
Erfaren användare
Erfaren
Blev medlem: 2004-01-20

MMMMM lassi..... Gud va gott det är, jättegott till frukost :)
Garlicnaaan, oslagbart godaste brödet :)
Ris med nån spenatsås åt vi, de var smarrigt!

Clownfish
Offline
Orakel
Orakel
Blev medlem: 2003-06-24

Jeez, här finns mycket att säga!

Henric, Idli kan vara jättegott!! Men jag håller med - får man en association mellan ett mål mat och en sjukdom så smakar det inte gott sen. Jag låg sjuk ett par dagar med minnet av en paneer masala (mäktig o flottig) som plågade mig! Kan knappt käka paneer nu...

Masala Dosa, jajamen! Toppenbild Baloo!

Ni får inte glömma Uttapam! Så gott (omelett-pankakigt) med tomat i! Blev helt lycklig när jag var i Chamba (HP) och de hade ett hak med sydindisk mat, där jag kunde få min Uttapam varje dag!

Hallå, Masala Chai kan man väl inte leva utan?? Och Lassi är ju grymt uppfriskande oxå! (Obs, "svenska" lassi är ofta översöta o sliskiga)

Thalin är ju kanon oxå! För det mesta enligt koncepet: "All-you-can-eat" vilket ju är oslagbart för att mätta hunger. Ola ska ju som vanligt medvetet missförstå, den här gången både Tesan och Raita . Sammanfattningsvis kan man säga: Ät Thali när det SKA ätas: som lunch, när alla andra äter och maten är varm o nylagad. (Kommer man insläntrande när maten stått ljummen från och till så visst frodas bakterierna)

Samosas, perfekt snack i förbifarten!

Små pankaksliknande bröd som finns i söder (t.ex. Madurai), sladdriga och frasiga på samma gång (blev en stor hit i Malaysia när indierna kom dit) och doppas i dhal eller liknande - SÅ GOTT!

Botanisera i frukt! Men ät hellre frukten som den är än att pröva deras gatu-juicer som kan vara gjorda i kasst rengjorda pressar och dessutom utblandat med suspekt vatten + is.

ola_gunilla
Offline
Erfaren användare
Erfaren
Blev medlem: 2004-05-28

Det verkar som att man kommer att gå upp några kilon i Indien, om man inte råkar ut för "Thali-sjukan" vill säga...
Fast vi är inte så rädda för att äta mat som står på varmhållning, har gjort det förr i andra länder och inte blivit sjuka...

Ska skriva ner Era tips i guideboken och testa. Det är bra med tips annars kanske man missar nåt gott.
Bra också att ni skriver vad det är i rätterna, det gör det ju betydligt lättare för en okunnig :-)

Finns det nån god/billig öl att skölja ned all mat med?

Henric
Henrics bild
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2010-06-17

ola_gunilla skrev:
Finns det nån god/billig öl att skölja ned all mat med?

Det finns massor av ljusa lageröl i Indien. En av de mest populära är Kingfisher. Här är en liten tråd om drycker:
http://www.indien.nu/forum.indien.nu/viewtopic.php?t=355

Master of the p...
Offline
Erfaren användare
Erfaren
Blev medlem: 2004-01-20

Åh Kingfischer..... *sakna*
Fast den finns iofs på Ghandi i Umeå, för ca 75 kr flaskan.... :)

olabandooola
Offline
Orakel
Orakel
Blev medlem: 2011-08-23

Clownfish skrev:
Ola ska ju som vanligt medvetet missförstå, den här gången både Tesan och Raita

Oj blir jag överraskad att det är just du som kommer med denna typ av kommentarer...

Men det var trevligt att se att du skrev lite tips också, för det brukar mest handla om kritik hit och dit från din sida istället för att hjälpa folk med tips.

Dessutom, lär dig tolka ironi, Clown.

// Ola

Sebastian
Offline
Veteran
Veteran
Blev medlem: 2004-01-25

Läste i dryckestråden om Bhang och vill inte starta upp den på nytt. Vad är egentligen det beryktade bhang? :roll:

olabandooola
Offline
Orakel
Orakel
Blev medlem: 2011-08-23

Bhang är marijuana/hash blandat i youghurt för att få "fart" på den. Under en del festivaler så serveras Bhang Lassi och då är det allmänt accepterat bland Indierna att dricka det och bli hög, men jag skulle aldrig chansa, det kan vara superstarkt.

Du vill väl inte vakna upp på en rysk atomubåt som Henrik Schyffert gjorde i den berömda reklamfilmen?

// Ola

pajaflow
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2002-07-07

Jessica skrev:
Lär er namnet på några grönsaker och kanske andra saker ni gillar

Tjena,
det här är jättebra tips, eftersom maträtternas namn i Indien ofta är uppbyggda av ingridienserna de består av.
Thank God så har vi en liten matguide här på siten, kolla in: http://www.indien.nu/fakta-tips/mat/

Mvh,
pia

Sebastian
Offline
Veteran
Veteran
Blev medlem: 2004-01-25

olabandooola skrev:

Du vill väl inte vakna upp på en rysk atomubåt som Henrik Schyffert gjorde i den berömda reklamfilmen?

// Ola

Hahaha :lol: Måste erkänna att du förgyllde min morgon med ett glatt skratt.