Första steget taget.... Några frågor om Air Deccan

10 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Baloo
Baloos bild
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2011-04-15

Så var det då preliminärbokat! :hot: Flyger in till Delhi och ut via Bombay. Däremellan 5 förhoppningsvis fantastiska veckor. Vi kommer att ha två viktiga hållpunkter denna gång, ja just det: Fadderbarnsbesök :D

1) Till denna hållpunkt har vi fått klartecken. I Khunthi (utanför Ranchi) kommer vi att träffa vårt fd fadderbarn Asha och hennes familj samt även det "fadderbarn" (vi betalar hennes skolgång och inackordering + lite till, genom skolans rektor) vi tog på plats 2004, "Ramdi". Förhoppningsvis kommer vi att ha med oss lite välbehövliga instrument och dylikt från Sverige till det fd projektets sjukhus. Ja just det, projektet lades ned i höstas eftersom det ansetts ha uppnått tillräckligt "välstånd" :D och därmed kan pengar omdirigeras till bättre behövande område. Vill poängtera att området kring Khunti dock fortfarande är väldigt outvecklat men framtidsutsikterna har förbättrats betydligt.

2) Utanför Bangalore kommer vi förhoppningsvis att få träffa lilla Tasmya 7år (fadderbarn genom Barnfonden sedan 2004) och hennes stora familj. Spännande...

Eftersom vi vill åka direkt från Ranchi till Bangalore och endast är ute i 5 veckor vill vi denna gång försöka skippa en marathontågresa och satsar på att ta oss däremellan med inrikesflyg. Som jag ser det så är det absolut billigast att flyga med Air Deccan via Calcutta, går loss på ca 20000 rupies (lite olika beroende på vilka avgångar man väljer) för oss 4.

Vill gärna höra lite erfarenheter från er som åkt med Air Deccan. Jodå jag har gjort en sökning här och läst.... men jag vill ha fram lite mer.
Har även läst lite review´s på nätet och svaren har varit ömsom vin och ömsom vatten.
Hur är det med pålitligheten? Är det mycket förseningar och inställda flighter?
Om man åker Ranchi-Calcutta-Bangalore vågar man ta förmiddagsflyget från Ranchi och sedan fortsätta med sena eftermiddagsflyget från Calcutta vidare till Bangalore samma dag utan någon större risk att missa anslutningen? Eller bör man ta en extra dag i Calcutta (har varit där så jag känner inget jättebehov att stanna till där denna gång) för att säkert inte missa anslutningsflyget?

Så sjung ut era erfarenheter :!:

Tackar på förhand.

/Björn

Henric
Henrics bild
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2010-06-17

Jag har inte så stora erfrenheter men jag flög med Air Deccan mellan Mumbai och Bangalore tur och retur i våras. Till Bangalore gick det helt utan förseningar men på tillbakavägen hade vi lite förseningar och fick cirkla runt Mumbai i en timma. Men utsikten var ju bra i alla fall :D
Flygplanen var dessutom bland dom finaste jag flygit med. Likt Ryan Air och andra billiga flygbolag kostar allt som serveras pengar, men eftersom det är i Indien överlever man ju kostnaderna och inrikesflygen tar ju inte så lång tid så att man behöver handla allt för mycket att äta och dricka.

Jag vågar ju inte ge dig några garantier men jag har haft längre förseningar från Arlanda.

MnMtsNlsn
Offline
Veteran
Veteran
Blev medlem: 2005-03-30

Även jag flög Bombay - Bangalore t.o.r. i våras. Inga som helst problem då. Aningen 'primitiv' markservice möjligen, men fantastiskt fräscha plan!

Baloo
Baloos bild
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2011-04-15

OK. Tackar för era kommentarer. Har fortsatt söka lite till på nätet och funnit att flertalet nog är nöjda med dem med avseende på vad man får för pengarna.
Någon som har en känsla över hur beläggningen är på flighterna? Går biljetterna åt som smör i Tharöknen eller? Som jag kan utläsa av hemsidan så kan man boka biljetterna tidigast ca 3 månader i förväg, right? Priserna stiger också ju längre man väntar, right?

Och varför är barnbiljetterna (2-12år) ofta mycket dyrare än vuxenbiljetterna :?: :!: :?

Mvh

Björn

Henric
Henrics bild
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2010-06-17

Från Mumbai till Bangalore bokade jag biljetten fyra-fem timmar i förväg och på tillbakavägen ett par dagar. Men jag har ingen aning om det är så det normalt är eller om jag bara hade tur.

Baloo
Baloos bild
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2011-04-15

Tack Henric! Kanske beroende på sträcka. :?: Kan tänka att Mumbai - Bangalore har lite större plan och går lite frekventare än tex Ranchi - Kolkata.

Hittade själv svar på en av mina undringar när jag kollade lite noggrannare på Air Deccans hemsida. Plus att jag blir ännu mer konfunderad när det gäller prissättningen för barn. Gör man en låtsasbokning blir priset nästan alltid högre för barn:
"Fares
In pursuit of our aim to make air travel affordable to all, we have introduced the concept of dynamic fares. The earlier a customer books a ticket, the lesser he pays. Fares go up as the date of journey nears. However, we make our best efforts that, even on the date of journey our fare will still be lower than the regular fares of other Airlines. Air Deccan, at its discretion, depending on market conditions and load factors, has put in last minute fares which maybe cheaper than the fares bought well in advance. Air Deccan, reserves the right to promote these promotional fares.


Air Deccan has a single fare policy for adults and children on all its flights. There are no differential fares for children.( :? :? :? )All our fares are quoted in Indian Rupees (INR). The INR fare consists of basic fare and government levied taxes, namely Passenger Service Fee (PSF). In addition to this, any booking made through the Travel Agent or the Air Deccan Call Center attracts a Transaction fee of 5% of the basic fare. This transaction is not applicable for bookings made directly through the Internet. The INR fare is applicable to all tickets."

/Björn

Baloo
Baloos bild
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2011-04-15

Kolla barnpriserna i exemplet!:

  Flights departing from RANCHI Date From To Flight# Departure Arrival Duration
  24-Mar-2006 RANCHI (IXR) KOLKATA (CCU) DN-578 18:25 19:25 1 HR

  Fare Summary
  Adult (2) Child (2) Infant (0) Total
  Fare 1,500.00 2,600.00 0.00 4,100.00
  Fees & Taxes 442.00 442.00 0.00 884.00
  Transaction Fee 0.00
  Total Amount 4,984.00

Jag fattar inte ett smack! Det strider ju till 100% om vad de anger om skillnader i pris mellan barn och vuxna.... Nåt måste jag ha missat.

[/]
Baloo
Baloos bild
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2011-04-15

OK då kan jag svara på lite till själv...

Testade på ovanstående sträcka att boka för fyra vuxna istället för 2 vuxna och två barn. Summapriset blev exakt samma bara det att "matematiken" på de olika bokningarna var lite olika.... :roll:

En annan grej som dök upp istället och som gör mig förbryllad var det faktum att om man gör en bokning per individ 4 ggr istället för en bokning för fyra personer på en gång så kommer man genomsnittligt sätt undan billigare :?
Dvs om jag bokar en person den 31 Mars på sträckan Ranchi-Kolkata får man betala 721 Rupies på den sena avgången. Boka för 4 personer i samma bokning och man får betala 4984 rupies=1246 rupies per person dvs nästan dubbla priset :!: 8O Jag fattar fortfarande inte ett smack!

Nån som förstår den prissättningslogiken :?:

Emirates tex, du brukar ju ha bra svar när det gäller sådana här frågor.

/Björn

andreass
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2011-05-27

Baloo!

Ledsen för mitt sena svar men här kommer mina spekulationer. Jag har läst igenom villkoren hos Air Deccan och jag känner mig smått konfunderad över deras prissättning!

Som du tidigare nämnt blir biljettpriset ibland billigare om man gör en bokning per individ. På sträckan IXR-CCU klockan 17:30 den 24/3 kostar en biljett för en vuxen person 500 INR plus 221 INR för flygskatter, totalt 721 INR. Bokar man däremot för två vuxna, kostar biljettpriset per person 860 INR inklusive flygskatter på 221 INR. Biljettpriset är också detsamma, det vill säga 721 INR inklusive flygskatter för barn mellan 2-12 år om man gör en individuell bokning för barnet. Däremot, gör man en bokning för en vuxen och ett barn tillsammans, blir biljettpriset för den vuxna 721 INR och barnet 999 INR. Dock infaller inte denna prissättning på alla deras flyglinjer. Jag tittade bland annat på biljettpriset mellan Goa och Mumbai på samma datum som ovan. Där fick man samma biljettpris både för barn och vuxna, även om man bokade flertalet personer.

Men, ska jag vara ärlig har jag faktiskt inte en susning om Air Deccans prissättning. Det kan tänkas att dyrare pris infaller om man bokar flera personer eftersom man då garanteras platstillgång och att alla får resa tillsammans, vilket faller inte är om man bokar varjer resenär individuellt. Om man bokar fyra personer tillsammans vid en bokning får ju du då information om inte platser finns för just det antalet, vilket fallet inte är om du skulle boka dem invidividuellt. Air Deccan kanske "skapar" dyrare biljetter vid en gemensam bokning, men som sagt detta är min teori och det behöver inte vara så!

Andreas

MnMtsNlsn
Offline
Veteran
Veteran
Blev medlem: 2005-03-30

Jag satt och pratade på Skype med min flickvän i Bombay, och vi gjorde båda precis samma sökningar samtidigt från våra respektive datorer. Det varierade ganska mycket. Ibland fick hon billigare biljetter, ibland jag. Oftast dock samma. Två exakt likadana sökningar efter varandra kunde också ge lite olika resultat. Vi fann också, ibland, att enkelbiljetter blev billigare än tur och retur, och en och en biljett ibland billigare än två tillsammans, men inte alltid. Verkar vara lite slumpartat det där, men ändå alltid väldigt humana priser! Faktum är att jag haft liknande erfarenheter på svenska onlinebokningar för SAS/Lufthansa-biljetter. Det kan löna sig att pröva exakt samma sökning ett par gånger, och sedan använda bakåtknappen för att gå tillbaka till den billigaste. Inte alltid, men det har hänt.

Det är hur som helst smidigt att kunna göra sin bokning och betalning online och skriva ut sina färdbevis här hemma, så slipper man strula med det på plats i Indien.

Jag skall för säkerhets skull tillägga att vi brukar ange hennes adress, snarare än min, men betala med mitt VISA. Vet inte om det gör någon skillnad..