Gajjar ka halwa recept

2 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
henko
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2011-04-27

Jag tycker att det händer allt för lite på denna delen av forumet. Posta era bästa recept så att vi andra får inspiration att laga indisk mat. 

Vill dela med mig av en av mina indiska favorit-mithai, en mycket god sötsak/efterrätt som min kompis fru alltid bjuder mig på när vi träffas. Gajjar (morot) ka halwa är en vanlig mithai i norra Indien. I Punjab serveras den ibland med puris till frukost...jag föredrar att äta den som den är, ljummen och med ett glas te eller varm mjölk till.

Ingredienser (4portioner)

2 dl grovt riven morot

1 msk ghee eller en klick osältat smör

3 st hela kardemumma (elaichi)

2 dl mjölk (ju fetare desto bättre, jag använder vanlig 3% mjölk)

en halv dl socker

några stycken hackade kashewnötter eller skalade mandlar

några russin eller annan torkad frukt (fikon, dadlar, aprikoser etc)

Tillagning:

Stek den rivna moroten och kardemumma kaplarna i ghee/smör tills moroten har blivit mjuk och ljusare i färgen

Häll på mjölken och låt koka in tills all vätska har försvunnit, sänk värmen mot slutet och rör om hela tiden så att det inte bränner vid.

När vätskan försvunnit, tillsätt hackade kashewnötter/mandlar och russin/annan torkad frukt och sockret och fortsätt att värma under omrörning tills allt har kokat ihop och all vätska har försvunnit.

Värm under omröring tills allt har kokat ihop och all vätska försvunnit. Färdigt, lägg upp på fat och servera! Detta är ett enkelt och billigt recept på en utsökt indisk rätt som alla kan svänga ihop på en halvtimme. Alla ingredienser finns att hitta på närmsta snabbköp så kom inte med några dåliga ursäkter till varför du inte serverar gajjar ka halwa nästa gång henko kommer på besök! Aap ki khateer!

 

 

 

 

Nepomuk
Nepomuks bild
Offline
Orakel
Orakel
Blev medlem: 2011-04-18

Jag lovar henko, så fort du kommer på besök till mig här i Goa ska jag bjuda på Gajjar ka halwa. Det ser sjukt gott ut! Måste nog testa att laga redan i morgon. Så ja, den som känner sig sugen är välkommen. Smile

/anna