Handel med Indien (beställa varor)

7 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
mrlindell
Offline
Nybörjare
Nybörjare
Blev medlem: 2010-03-03

Affärer med Indien.

Tänkte bara höra om det är någon annan som har erfarenhet av inköp från Indien.

Jag har gjort en förefrågan och vi har kommit överens om pris och produkt.
Jag har fått en proforma invoice (proforma faktura) och har betalt till provinsen AHMEDABAD, Bank of India.
Nu hör man inte av sig på email från företaget jag beställt varan.
Slantarna har kommit rätt, det är verifierat.
Det här skadar Indiens affärsrelationer då vi väljer import från Kina i stället så klart, där har det aldrig strulat.
Vi har alltid fått varor och det vi beställt.
Nu provade vi Indien och det stöp direkt! Tråkigt.

octodur
octodurs bild
Offline
Veteran
Veteran
Blev medlem: 2007-10-30

Sällan jag har beställt saker på internet från Indien. Jag brukar först knyta kontakten när jag väl är där nere, prata med personen och testa varorna. Har en bekant i UK som köper jämnt och ständigt från olika marknader och då privatpersoner som springer hennes ärenden. Allt sköts genom mobil samtal och emails. Eftersom hon har jobbat med detta i 3 år nu så har hon väldigt god kontakt med gatusäljarna och det är många gånger HON är skyldig dom pengar men det har varken varit något problem för indiern eller henne då detta betalats tillbaka ganska snabbt. Likaså frakten som sköts av en indier är lika flexibel och vi pratar summor upp till 100,000k rupies som står innestående för henne, aldrig varit något problem.

Så ska man göra något och har möjligheten att vara på plats ska man ta det då. Att beställa från internet sådär "blankt" från olika länder är inget jag direkt skulle göra, iaf inte i en större summa. Det tar tid att bygga upp förtroende och kontakter. Du har inget nummer till det företag du har beställt ifrån ? Jag skulle rekomendera detta då många sällan använder sig av email.

mrlindell
Offline
Nybörjare
Nybörjare
Blev medlem: 2010-03-03

Hej!

Vi pratar relationer mellan etablerade företag och produkter som rostfria kugghjulspumpar för livsmedel och företag som anmält sig till sökmotorer för export och har exportlicenser, ingen gatuhandel, småhandel eller småprylar.

Nu handlar det inte om stora slantar ca 7.000 sek. Slantarna bryr jag mig mindre om, utan det är förtroendetkapitalet som är problemet.
Att man vill trassla för så små pengar när våra behov är kanske pumpar för 200.000 sek/månad. En sådan pump kostar runt 5.000 sek och flygfrakt på det blir 7.000 sek för ett evaluerings ex.

Att vända sig till konsulter på plats kostar lika mycket, att betala en massa "hallikar" bara för att få importera gör bara att lönsamheten upphör och att affärsplanen inte fungerar. Leveranserna från Indien är tröga och påfrestande, kanske något som tillhör kulturen men det är absolut inte affärsmässigt. Skall Indien växa så måste man ändra attityd till affärsrelationerna med omvärlden.

Det är fortfarande trist!

Henric
Henrics bild
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2010-06-17

Nu är den här b-uppsatsen några år men enligt min erfarenhet stämmer den väl överens med verkligheten även idag. Även om den kanske handlar om ett lite annat område ger respondenterna många bra råd för lyckade affärer med Indien (och de har otroligt stora erfarenheter inom detta område). Att ha affärer med Indien handlar mycket om personliga relationer samt om att ha dessa relationer med rätt nivå inom företaget.
När man inleder en ny affärsrelation gäller det att ringa mycket och kanske även besöka företaget. Jag brukar själv alltid ringa så fort jag har skickat ett mail och så går båda parterna genom mailet när vi fortfarande är i telefon. Ibland åker jag även till företaget och sitter brevid i några timmar medan de jobbar. Nu är ju den sista biten lättare för mig som bor i Indien men att ringa ofta är nog ett måste. Det är svårare att ignorera en person på telefon än via mail.

Just ja, länk till uppsatsen som handlar om kommunikation mellan svenska och indiska företag:
http://www.indien.nu/fakta-tips/ovriga_artiklar/svenska_foretag_i_indien/

peroberg
perobergs bild
Offline
Erfaren användare
Erfaren
Blev medlem: 2005-01-18

Jag har arbetat med att hjälpa företag att göra affärer med Indien. Min fru är indiska och var tidigare regionchef där för Electrolux ena division. Det finns några saker man skall tänka på:

-Indien ÄR annorlunda än Sverige, mycket annorlunda. Bortsett från språket (många pratar engelska) mer annorlunda än vad t.ex. Kina är.

-Indien är samtidigt ett mycket bra land att köpa in varor ifrån.

-Indien har BÅDE bra leverantörer och rena lurendrejare men dessutom en stor grupp mindre företagare och enskilda individer som VILL göra affärer men som inte klarar av det. Om man som svensk bara chansar på en kontakt är det som att spela roulett.

-Jag har intervjuvat ett antal svenskar och danskar (företag) som lyckats i Indien av egen kraft och kan konstatera att det tar 2 år på heltid av trial and error att lära sig Indien. Det tar den tiden innan man inser att man får överge sitt svenska tänkande och anama ett mer indiskt - och vad det står för.

-En affärsman som arbetat i 20 länder frågade om jag kunde fixa en bostad när han skulle introducera en produkt i Indien. Det gjorde jag. Jag frågade om han inte behövde mer hjälp men han sa att med erfarenhet från 20 länder skulle det inte bli något problem. Efter 3 månader träffades vi igen på ett cafe. Han sa då: "-Jag har arbetat i 20 länder men Indien förstår jag mig inte på." Det är Indien i ett nötskal. Inte lätt att ha att göra med.

-Ingen skulle ta en brevbärare som arbetar i Sverige till hjälp för att göra affärer i USA. Men konstigt nog verkar en del vara beredda att ta en indisk brevbärare i Sverige för att göra affärer i Indien trots att den personen i princip INGET vet om att göra affärer i Indien. Det kan bero på att indier är duktiga på att sälja sig själva. Jag brukar säga att indierna är världens bästa sagoberättare - alla kan berätta hur de är nära vän med presidenten.

 

Indien är det rätt att arbeta med. Men om man söker snabba enkla lösningar för att på egen hand hantera Indien så är riskerna stora. Jobba med Indien - men tänk efter före. Lär dig mer om indisk affärskultur (som bygger på relationer mer än kalla fakta för att fungera).

 

__________________

Per Öberg

Bor i New Delhi och Huddinge. Utvecklar affärer mellan länderna åt företagskunder. Gift med indiska. I Indien sedan 1985. Mycket starkt nätverk i Indien.

yoga
yogas bild
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2011-06-21

LOL! Kan det vara strul med nån nyanställd? Bank of India är mycket seriösa och utesluter att dom lurar folk med flit. Företag skall helst besökas ett par gånger minst innan transaktioner och liknande dras igång. Oavsett om det är indiska eller andra företag. Bluff företag finns och misstag kan hända och händer i Kina eller USA också. Företag / bluff företag eller ej är beronde av kunder, 7 lakan bränns upp på nån kafferast och sen? peroberg sa nåt intressant; Chansa på en kontakt är som att spela roulett. Förhoppningsvis är det bara nåt litet misstag nånstans som skett. Banken (om de slarvat med kontroll) borde kunna spåra pengarna eller i alla fall kunna erbjuda nånform av ersättning.
 

__________________

peroberg
perobergs bild
Offline
Erfaren användare
Erfaren
Blev medlem: 2005-01-18

Mer om kulturen: http://www.indien.midlandtac.co.uk/affarskultur.htm

Dessutom: Jag arbetar med en grupp advokater i Indien - om någon vill ha hjälp juridiskt kan kontakterna ordnas.

 

__________________

Per Öberg

Bor i New Delhi och Huddinge. Utvecklar affärer mellan länderna åt företagskunder. Gift med indiska. I Indien sedan 1985. Mycket starkt nätverk i Indien.