Indian curry beats aspirin

16 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
chrissi
Offline
Orakel
Orakel
Blev medlem: 2005-10-16

Inte bara gott med indisk mat dessutom effektivt om du har huvudvärk.
http://timesofindia.indiatimes.com/articleshow/1917517.cms

Någon som har några riktigt goda recept att dela med sig av?

Henric
Henrics bild
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2010-06-17

Några av mina favoritrecept hittar du här i alla fall:
http://www.indien.nu/fakta-tips/mat/recept/

chrissi
Offline
Orakel
Orakel
Blev medlem: 2005-10-16

Kanon! Tack :)

Hur funkar det här med ghee igentligen?
det står:

"2 tsk matolja eller ghee (absolut inte smör eller margarin)"

men är inte ghee smör? Klarifierat smör är väl smält smör? Eller är jag lost?

chrissi
Offline
Orakel
Orakel
Blev medlem: 2005-10-16

Henric, du skriver "Skulle du ha vägarna förbi Udaipur, tveka inte på att ta en kvällskurs på The Spice Box." http://www.indien.nu/fakta-tips/mat/recept/
Men jag kan inte hitta nån info om stället, hur hittar man dit?

Jag ska testa recepten vid tillfälle..kanske rent av just nu, börjar bli lite hungrig av att läsa goda recept :)

Henric
Henrics bild
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2010-06-17

chrissi skrev:
Hur funkar det här med ghee igentligen?
det står:

"2 tsk matolja eller ghee (absolut inte smör eller margarin)"

men är inte ghee smör? Klarifierat smör är väl smält smör? Eller är jag lost?

Jag brukar använda en neutral olja som klarar hög temperatur, olivolja fungerar trots att det ger smak men bäst är det med Ghee eller en neutral olja. Hur som helst, klarifierat smör är smör där man skiktar bort salter från smöret så att du får ett gyllene oljeliknande matfett. Här kan du läsa om hur du gör (och se bilder):
http://www.recepthjalpen.se/articles_ghee.php

Henric
Henrics bild
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2010-06-17

chrissi skrev:
Henric, du skriver "Skulle du ha vägarna förbi Udaipur, tveka inte på att ta en kvällskurs på The Spice Box." http://www.indien.nu/fakta-tips/mat/recept/
Men jag kan inte hitta nån info om stället, hur hittar man dit?

Nu kommer jag inte ihåg adressen för tillfället, men jag ska kolla upp det i veckan och lägga in på matlagningssidan. Hur som helst så ligger det på parallellgatan med den stora gatan från palatset mot sjön sett.

chrissi
Offline
Orakel
Orakel
Blev medlem: 2005-10-16

Coolt, bilder och text på svenska och grejer. Tack.

Jag lagar indisk mat flera ggr i veckan men har aldrig avancerat till ghee. Det kanske man ska testa, inte lika hälsosamt som andra matfetter men det skulle va kul att va mer autentisk :)

Nadioko
Offline
Veteran
Veteran
Blev medlem: 2004-09-16

Ghee är en sak som jag har funderat på ganska länge nu - varför är indier (och västerlänningar) så besatta av ghee och dess hälsoeffekter?
Någon som kan förklara? Är det fysiskt/kemiskt/kulturellt?

Och alla dessa pancha karma behandlingar där de dricker ghee och häller det genom näsan 8O

Why...

chrissi
Offline
Orakel
Orakel
Blev medlem: 2005-10-16

Men det borde väl vara högst ohälsosamt? Smör har väl inte dom nyttiga fetterna? Man kanske har helt fattat fel det kanske är smör som egentligen är bäst.

Hälla genom näsan...ja, det låter som en rundsmörjning det...jag har bara vet att man droppar olja i pannan i ayurvediska behandlingar men det är väl typ eteriska oljor och något helt annat.

Kan man förresten förvara ghee i rumstemperatur eller härsknar den?

raj
Offline
Veteran
Veteran
Blev medlem: 2004-11-01

chrissi skrev:
Men det borde väl vara högst ohälsosamt? Smör har väl inte dom nyttiga fetterna? Man kanske har helt fattat fel det kanske är smör som egentligen är bäst.

Kan man förresten förvara ghee i rumstemperatur eller härsknar den?

Ja, man kan förvara ghee i rumstemp. MEN den ghee får inte ha ngn vatten kvar i den. Därför vill man koka Smör nästan en timme tills allt vatten i smör har ångat bort. Det går inte att ha vanligt smör i rumstemp i Indien, mer än några dagar. Ghee däremot håller länge, minst i halv år (kanske även ett år, om den får vara kvar :D ). Det går att köpa fädigt ghee från utländska mat affärer. Den heter "Khanum Pure Butter Ghee" eller "Pride Pure Butter Ghee". När man friterar kryddor i ghee höjs smaken på högre nivå jämfört med att fritera samma krydda i vanligt ölja. Prova bara, farligt gott!

chrissi
Offline
Orakel
Orakel
Blev medlem: 2005-10-16

raj skrev:
När man friterar kryddor i ghee höjs smaken på högre nivå jämfört med att fritera samma krydda i vanligt ölja. Prova bara, farligt gott!

Jo, jag kan tänka mig att det är farligt gott :)

Jag ska faktiskt testa att göra ghee någon dag när jag har tid att spendera en timma framför spisen och kolla kokande smör :)
det är säkert värt det!

Theodora
Offline
Orakel
Orakel
Blev medlem: 2006-05-02

Har också hört något liknande om hållheten. Kommer ihåg att min pappa brukade koka ghee när jag var barn, så det luktade i hela huset, lite som kola luktar.
Han gjorde mycket så att han alltid hade hemma när han skulle laga indisk mat. Och den höll länge.

chrissi
Offline
Orakel
Orakel
Blev medlem: 2005-10-16

Theo, det låter mysigt :)

Nadioko
Offline
Veteran
Veteran
Blev medlem: 2004-09-16

ok, idag frågade jag en ayurvedisk hälsorådgivare om det här med ghee och han sa att det sänker det "onda" kolesterolet och höjer det "goda"

aha! tänkte jag och började skriva det här - men så googlade jag lite för säkerthets skull och fann det här:

Citat:

Fetterna i ghee är nästan uteslutande mättat fett, varför långvarig eller stor konsumtion medför påtaglig hälsorisk.

taget från http://sv.wikipedia.org/wiki/Ghee

verkar ju inget vidare eller?

veeru64
Offline
Nybörjare
Nybörjare
Blev medlem: 2006-09-15

chrissi skrev:
Kanon! Tack :)

Hur funkar det här med ghee igentligen?
det står:

"2 tsk matolja eller ghee (absolut inte smör eller margarin)"

men är inte ghee smör? Klarifierat smör är väl smält smör? Eller är jag lost?

du ska få ett svar fr en indier

ghee är rent smör som man förr i tiden i sverige kallade för kärnsmör

den håller i rums temp och blir inte skämd

därför används det av marabou i sina chokladkakor (som jag tycker är väldigt goda)

chrissi
Offline
Orakel
Orakel
Blev medlem: 2005-10-16

veeru64 skrev:
du ska få ett svar fr en indier

ghee är rent smör som man förr i tiden i sverige kallade för kärnsmör

den håller i rums temp och blir inte skämd

därför används det av marabou i sina chokladkakor (som jag tycker är väldigt goda)

Not bad, Marabou har ghee i sin choklad :)

ja, man får väl ta tag i ghee projektet och börja koka smör!

Men inte särskilt bra för hälsan precis som Nadioko påpekade. men choklad ska väl va häsosamt? :) nähäää inte de :?