kaju barfi?

9 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
britrina
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2011-04-18

Sitter hemma i kalla Hagfors och är grymt sugen på Indiska sötsaker, i synnerhet kaju barfi. Är det någo som vet om man kan få tag på edet någonstans i Sverige. Jag ska till Malmö imorgon och det vore ju toppelitoppen om det fanns att köpa där.
Kanske är det någon som t.o.m. vet hur man tillagar dessa delikatesser?

korp
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2011-05-03

Nu har du säkert åkt redan, men hittar du något ställe att köpa indiska sötsaker i Malmö typ Gulab och vad som helst så kööööp med lite till mig också :) Vi bor ju för tillfället i samma lilla håla så det vore underbart om du kunde handla lite åt mig med hehe

britrina
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2011-04-18

Hittar jag något, så köper jag med till dig också :D .

korp
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2011-05-03

britrina skrev:
Hittar jag något, så köper jag med till dig också :D .

Underbart!! :D Vi får ordna ett överlämnade av "varorna" om det blir något köpt hehe

meera-k
Offline
Veteran
Veteran
Blev medlem: 2005-11-16

Jo, jag brukar laga indisk mithai hemma, bl.a. firni, kheer, suji ka halvah, burfi, besan laddhu, malpura, kulfi,shrikhand etc. Vi har ju 5-6 indiska och pakistanska mithai butiker här i Oslo, men min man gillar hemlagat bättre. Brukar bara köpa när jag har dåligt med tid, eller om vi ska ha något speciellt typ jalebi eller rasgulla (som är för jobbigt att laga..)

Burfi lagar du lättast såhär:
Smält 250 gram osaltat smör. Häll i 3 dl vispgrädde, några trådar saffran, och 2,5 dl socker. Koka upp och vispa i ca 500 gram mjölkpulver. Vill Du ha "kaju" (cashew) så tillsätter Du ca 1 dl stötta cashewnötter (stöt i mortel t.ex.) tillsammans med mjölkpulvret. Häll ut den tjocka smeten på en plåt, där Du lagt ett bakplåtspapper i bottnen. Med en spatel brer Du ut smeten jämnt, så den blir ca 1,5-2 cm tjock. Sätt ut på balkongen, eller i kylskåpet för att svalna och stelna ett par timmar. Skär sedan i bitar med en kniv. Redo att äta!
Andra exempel på smaker, istället för kaju/cashew kan t.ex. vara badam/mandel. Då tillsätter Du 1 dl mandelflarn. Man kan också använda cacao, pistachenötter, eller saffran (tillsätt då mera saffran i mjölken, än det som redan anges).
Tänk på att övning ger färdighet, och att det blir lättare att göra indiska sweets för varje gång Du gör något. Det finns också oändliga variationer av recept, beroende av familj och tradition. Burfi lagas ju egentligen av nedkokt mjölk, men i dagens samhälle, också i indiens storstäder har folk för lite tid att koka ner mjölk (tar ett antal timmar), och mjölkpulver är dessutom billigare.
Lycka till!

britrina
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2011-04-18

Tack Meera-K!
Hittade ingen mithai ki dukan i Malmö. Så, tyvärr, Korp jag har inte med några godsaker hem till dig. Nu ska jag absolut prova på att göra egen barfi. Ska ha liten indienfest för mina vänner den 1:a april, med mat (någon dal och sabzi + chapati eller naan) och gajar halwa till efterrätt. Det skulle ju vara trevligt att ha lite barfi att bjuda på också. Hoppas att jag lyckas! :D

korp
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2011-05-03

:cry: Ingen godis för mig...jag får testa laga det där burfi jag med då ;)

meera-k
Offline
Veteran
Veteran
Blev medlem: 2005-11-16

Britrina!
Om Du är intresserad av att laga mat, och vill ha bra recept kan jag rekommendera http://www.tarladalal.com
Där kan Du finna många recept på indisk vegetarisk mat, köpa kokböcker (billigt, kommer fram på ca 2 veckor från Mumbai), eller prenumerera på Tarla Dalals matmagasin som utkommer varje månad. Sanjeev Kapoor har ju också en internetsida (khanakhazana), men han lagar ju så mycket kötträtter, västerninfluerat, och ofta onödigt krångliga saker med 101 olika masalas.. Jag tycker Tarla Dalal är en av de bästa. Hon har också egna avdelningar med regionala recept, mithai och saatvik khana.
Lycka till!
Mira

britrina
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2011-04-18

Tack Mira! Vilken guldgruva!!!!! Nu blir det mycket indiskt framöver! :D
- Brita