Kryddor

16 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
peccadillos
Offline
Erfaren användare
Erfaren
Blev medlem: 2005-11-15

:?
Jag har köpt en bok med indiska recept och har förundrats över all kryddor man ska använda. de är många och dessutom i varierande form: färska, som frön eller malda.

Jag behöver hjälp med att bena ut vilka kryddor som jag ska köpa (har inte många av dessa), vilka som kan ersättas med annat, vilken form de ska vara i mm. Jag älskar indisk mat men är nybörjare så förenklande tips uppskattas. Kan man laga OK indisk mat med färdigmalda kryddor eller är det bäst att skaffa en mortel? Vill också veta var man köper de mer ovanliga kryddorna om man bor i Norrköping... Kan de beställas via internet kanske?

Här är de kryddor jag hittade i kokboken:

Kardemummakapslar
Kryddnejlika
Kanel- eller kassiastång
Ingefära
Koriander färsk
Korianderfrö
Mynta färsk
Spiskummin
Bockhornsklöverfrö
Senapsfrö (olika färger?)
Chilipulver
Gurkmeja
Paprikapulver
Fänkålsfrö
Safran
Nigellafrö
Curry (menar de det gula pulvret på ICA eller en hemmagjord blandning?)
Curryblad
Garam masala

JÄTTETACKSAM FÖR SVAR!

meera-k
Offline
Veteran
Veteran
Blev medlem: 2005-11-16

Hej!
Så kul att Du ska börja laga indiskt! Ja, det behövs ett stort antal kryddor vid indisk matlagning, men om Du är nybörjare, och bara kanske ska laga en sabji (grönsaksgryta) eller dal (linssoppa), så är de viktigaste kryddorna: Hel eller/och mald spiskummin (jeera), mald koriander (dhania), gurkmeja (haldi), garam masala (blandning av olika kryddor), chili pulver och salt. Jag tror Du finner de flesta av dessa på en välsorterad ICA, eller en invandrarbutik.
Curry blad (kari patta) används mest i sydindisk matlagning. Curry pulver är en västerländsk uppfinning, men är nog en blandning av diverse indiska kryddor, kan inte uttala mig om hur detta används.
Att använda hela kryddor, och stöta själv i mortel ger en intensivare smak, men ofta kan det vara problematiskt att finna hela frön och kryddor i vanliga butiker.
I tillägg till de torra kryddorna använder man ju färsk koriander, som man skär/klipper och dekorerar maten med. Den färska koriandern ger också en speciell smak till maten, men kan ofta utelämnas om man inte har tillgång till den. Tror dock att ICA/Konsum osv säljer färsk koriander i små krukor i grönsaksdisken. Man använder också t.ex garlic paste (vitlökspasta), ginger paste (ingefärspasta) och chili paste (chillipasta) som är "färdigmosade" varianter på burk/tub, men Du kan ju såklart köra färsk vitlök, ingefära eller chili själv i mixern och göra Din egen paste.
Föreslår att Du kollar Dina lokala butiker (och framför allt invandrarbutikernas sortiment, eller gör en lång lista av de kryddor Du behöver, och gör inköpen vid nästa Stockholmbesök. Lycka till! :lol:

meera-k
Offline
Veteran
Veteran
Blev medlem: 2005-11-16

:lol:

meera-k
Offline
Veteran
Veteran
Blev medlem: 2005-11-16

:lol:

henko
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2011-04-27

Skippa färdigblandade "curry" och "garam masala" blandningar så är du en bit på vägen. Nästan allt på din lista finns att köpa i en vanlig välsorterad livsmedelsbutik, men curry-blad och kardemumma-kapslar kan vara svårt att få tag på. Jag lagade aloo-ghobi i går kväll och använde kanel (hel stång), kryddnejlikor (hela), svarta senapsfrön, gurkmeja (malen), torkad chili och vitlök. Ett tips är att baka dina egna chapatis, det är enkelt, kul och framför allt gott! Lycka till i köket!

MellonCollie
Offline
Nybörjare
Nybörjare
Blev medlem: 2006-03-25

Hej!

Jag tror de flesta av de här kryddorna finns på Ica eller Konsum. Men vissa kryddor kan vara svårare att få tag på. Prova Orion som ligger vid spiralenparkeringen, dom har en del udda kryddor, bl.a. har jag köpt curryblad och korianderpulver där. Indiska har en del kryddor också, bl.a. bockhornsklöverfrö. Fast jag hittade jättebilliga bockhornsklöverfrö på hälsokostaffären i Finspång där jag bor, så du kanske kan prova någon lite större hälsokostaffär i Norrköping. Kolla även nästa gång du är på marknad! Då brukar man kunna få tag på lite roliga kryddor.

Maria

peccadillos skrev:
:?

Kardemummakapslar
Kryddnejlika
Kanel- eller kassiastång
Ingefära
Koriander färsk
Korianderfrö
Mynta färsk
Spiskummin
Bockhornsklöverfrö
Senapsfrö (olika färger?)
Chilipulver
Gurkmeja
Paprikapulver
Fänkålsfrö
Safran
Nigellafrö
Curry (menar de det gula pulvret på ICA eller en hemmagjord blandning?)
Curryblad
Garam masala

JÄTTETACKSAM FÖR SVAR!

raj
Offline
Veteran
Veteran
Blev medlem: 2004-11-01

Du kommer ganska långt med de få kryddor som är nämnda av Meera i första stycket av hennes inlägg. Med de klarar du nästan 60% av Indisk matlaggning. Även i Indien folk experimenterar med olika kryddor och teknik. Skrivna recept finns inte och krydd mängd varierar från dag till dag. Approximations princip gäller i Indiska hem vid matlaggning. Det betyder att man ska aldrig vara rädd för att experimentera med kryddor och mängd. Ett liten tips till er västerlänningar som vill laga Indisk mat. Nästa gång du är inbjuden hos en Indisk familj, be om du få komma tidigare och delta i själva matlaggningen tillsammans med dem. De blir glada att visa er och då lär du ngt som du aldrig kommer att lära från kokböcker.
Hälsn.,
En som älskar mat och matlaggning.

meera-k
Offline
Veteran
Veteran
Blev medlem: 2005-11-16

Jo, Raj har rätt. Det bästa är att vara med och hjälpa till när någon lagar mat, men det är ju också kul att bli inspirerad av indiska "matspecialister" som Tarla Dalal och Sanjeev Kapoor. Det är ju också så att varje familj har sitt eget "recept" på t.ex. khadi eller matter paneer, och ofta tycker de att alla andras recept är fel, men inom indisk kokkonst är egentligen inget fel när det gäller kryddor och smaksättning. Det är bara att bli inpirerad, experimentera och komma fram till sin egen kryddblandning!
Sålänge man inte jobbar på indisk restaurang så är det ju bara Dina egna smaklökar som ska tillfredställas (och evt din familjs/vänners..).

Waterdragon
Offline
Erfaren användare
Erfaren
Blev medlem: 2006-01-27

Har också börjat laga indisk mat (gillar asiatisk mat)

Här är de kryddor jag har köpt hem, jag köper hem några stycken ibland...

Kardemummakapslar (finns på Willys)
Kanelstång (var himla billiga i Thailand!)
Ingefära både pulver och färsk (Willys)
Korianderfrö (Willys)
Spiskummin (Willys)
Bockhornsklöverfrö (Linköp, invandrarbutik)
Senapsfrö (svart, Linköp)
Chilipulver (Willys)
Gurkmeja (Willys)
Paprikapulver (Willys)
Saffran
Curry (är lat och använder en färdig)
Garam masala (är lat, färdigblandad)

Sätt nu igång att baka naanbröd, rör ihop raita och gör någon god kycklingrätt till! ;o) Tandoorikycklingen på Yogi här i Linköping är kanongod! ;o)

Har ni någon indisk restaurang i Norrköping?

kicki
Offline
Erfaren användare
Erfaren
Blev medlem: 2003-01-15

Om du vill ha lite överkurs, testa HING! Det är en jättespännande krydda som jag precis har upptäckt. Den finns i välsorterade indiska mataffärer, om dom inte har kan dom säkert beställa åt dig.
Hing ger den där lilla extra "indiska touchen" på maten som det är svårt att få till här hemma, passar i de flesta grytor och curries. Jag tror det är gjort av gummiplanta (!) och det ger en slags dov fyllig smak som är mycket trevlig.

En anna hit är kanjali (lökfrön). Dom är jättegoda i såser med tomat!

Lycka till!

meera-k
Offline
Veteran
Veteran
Blev medlem: 2005-11-16

Hing (asafoetida) används mest i indiska vegetariska rätter, och då framför allt i saatvik khana (veg mat utan lök och vitlök etc). Hing är då en ersättning för lök och vitlök, eftersom den ger en viss lökaktig smak, men vi är många som också tillsätter hing i vanlig indisk vegetarisk mat, för att ge den lilla extra aromen. Tänk bara på att använda hing med måtta. Till en vanlig aloo gobi eller matter paneer använder man en nypa, ca 1/4 - 1/2 tsk. När Du hettat upp olja/ghee fräser Du hing tillsammans med de hela spiskumminen, löken osv. I upphettad olja/ghee frigörs hingens arom.
Hing är egentligen inte en indisk krydda, utan persisk. Man vet egentligen inte hur den kom in i den indiska kokkonsten, men man antar att mogulerna/muslimerna hade hing med sig till indien, och att indierna upptäckte den fantastiska arom kryddan hade, och att den t.o.m. kunde ersätta lök. Nu används hing ofta i indiska hem, medans kryddan används minimalt i sina ursprungsländer, Iran och Irak. Lite överkurs, jag vet, men tycker själv att hing ibland "glöms bort", så det är kul att fler uppskattar den!

MellonCollie
Offline
Nybörjare
Nybörjare
Blev medlem: 2006-03-25

Hing kallas f.ö. för "dyvelsträck" i Sverige. Det går att köpa frön från bl.a. impecta.se för att odla själv. Man använder den torkade roten i matlagningen.

andreass
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2011-05-27

Prova även Brattberg. Där har du en massa olika kryddor från alla världens hörn!

http://www.brattberg.com

Jag har beställt därifrån en gång och blev riktigt nöjd och imponerad!

Andreas

lilla biet
Offline
Erfaren användare
Erfaren
Blev medlem: 2005-07-08

Färsk koriander är väldigt lätt att odla själv, man stopar ett par frön i en kruka och sen behöver man inte köpa de superdyra krukorna på konsum. Deta gäller för övrigt de flesta kryddor.

donnyjagger
Offline
Nybörjare
Nybörjare
Blev medlem: 2006-05-20

jag ar i indien nu, hae tankt ta hem en rad olika kryddor, curry och te och grejer.

jag har fragat lite indier men den ratta informationen kan vara svar att fa tag i.

manchurian, ar det en krydda? de har de jag har talat med sagt iallafall, men finns det ett svensk namn pa manchurian? jag ahr sett pa nar en akta indisk husmor lagar mat (i munnar dar vi blev inbjudna att bo med en underbar familj i nagra dagar i deras egenbyggda hus), men jag kanner att jag borde varit mer fragvis och tittat nogare, for den upplevelsen har inte gett mig sarskilt mycket.

masala ar val en enskild krydda ocksa? jag ska saga att jag inte kollat sa noga pa kryddmarknade sa jag vet inte vad allt heter som jag vill ha annu.

henko
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2011-04-27

Masala är en kryddblandning och kan vara lite vad som helst, alltså ingen enskild krydda. Manchurian är väl vad indierna kallar maten när dom försöker få lite fejkat kinesiskt stuk på kryddningen, ingen enskild krydda det heller skulle jag tro.