lightroom 4 är ute

8 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Hanif
Hanifs bild
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2011-06-21

lightroom 4 är ute, för er som använder det - uppgradera. Rekommenderas för er som inte kör det. Bra för era indien bilder. Ny rolig grej är ett det numera även har stöd för video vilket jag saknat tidigare.

4.an har i och för sig funnits ute ett tag nu men har inte uppgraderar och testat förens nyligen.

matsism
matsisms bild
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2011-04-16

Jag använder Aperture.
Är lightroom 4 bättre?

__________________

… Är i Singapura. 

Skype: matsism
Mail: mats@matsism.in
Internet: www.matsism.in
Facebook: matsism
Instagram: matsism

Hanif
Hanifs bild
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2011-06-21

Aldrig testat Aperture (hört talas om det dock, vet inte om det finns för windows) men spontat tror jag LR är bättre och anses som mer professionellt verktyg för fotografer. Testa mats, jag kan redan säga att du inte kommer att ångra dig när du väl har bild och videorna i LR. Fins demo på adobe att lada ner. Jag skulle själv inte klara mig utan LR, 4:an har mycket nytt häftigt, bla kartmodul, där man kan få upp vart bilderna är tagna osv. LR stöder de flesta kamerorna från Canon och Nikon och importen fungerar canon bra. smiley

Hanif
Hanifs bild
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2011-06-21

Lite lr4 screenshot

 

 

 

Hanif
Hanifs bild
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2011-06-21

mats, säg till om det är så att tankar demo nån dag och du gillar det. Jag kan bjuda på license i så fall så slipper du köra köra demo version. smileyJag har ett par som jag kan ge bort. Du kan ladda ner  demo från adobe, licensen kommer funka på det, tror jag, det funkar på windows men borde funka på mac också om du kör det. Kan skicka över det sen på pm. Demot är full version också men gäller bara begränsad tid.sad

Hanif
Hanifs bild
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2011-06-21

Tjaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Smile

jag har tyvärr inga fler licenser kvar som jag kan ge bort. Det kostar inte mycket nu dock och kan nog hittas för en billig slant nånstans ca 1000-5000kr. Det är värt varje krona. LR4 är en databas som håller reda på indiska bilder (nu även video då många systemkameror numera ju också går att filma med). Där finns en massa grundläggande redigerings möjligheter, inte som, photoshop, det är i första hand en bildatabas och inte bildredigeringsprogram som PS, men mycket går att göra. Bästa är att alla ändringarna som görs aldrig sparas i orginalfiler utan endast i databasen bara.

Toppen program, rekommenderas starkt. Och som sagt kostar det inte mycket nu.

tommypeters
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2011-07-01

Jag har själv Lightroom 4 men tror att om man har Aperture behöver man inte byta.

Hanif
Hanifs bild
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2011-06-21

jag skulle testa aperture för ett tag sen men hittade aldrig till windows. Kanske bara finns för MAC. Jag vet inte om man måste byta om man har aperture men det är kanske nåt liknande fast för mac. De båda programmen klarar säkert ungefär samma uppgifter så byte eller slänga ut pengar är kanske onödigt. Det är väl mest bara vad som finns under själva huven, arbetsflöde och vilka behov man har om man måste byta. Jag har inte testat aperture själv men youtube och bilder att döma verkar det jämförbart med Photoshop Element, Picasa, ACDSee med flera.

Photoshop Element 10 och senare har en rätt cool "timeline", "kalender visning" som vore coolt också för LR. Hoppas på att det kommer till nästa version. Video stöd är en succé i LR4, eller succé och succé det går trima, editera om man vill men inget som jag själv skulle editera i första hand. Jag använder Premiere Pro och Avid MC för video men det är kul att det finns lite stöd för video också samt håller reda på videoklipp på samma sätt som bilder. En kul grej är att plocka ut intressanta bildrutor från video och spara som vanliga stillbilder. Jag tror att Adobe kommer satsa ganska mycket på video framöver i LR eftersom många nya DSLR både från Nikon, Canon med flera går det att filma med till riktigt bra HD-kvalite. När jag varit till indien har jag haft med både kamera och videokamera men det känns inte ett måste längre och kommer nog hoppa över videokameran framöver. Största fördelen med videokameran som jag ser det är att den har mer lagring än tex det 16GB CF-kort som jag använder till kameran. Man kan ju filma med DSLR istället men bara att man får töma kortet oftare till en bärbar dators hårddisk eller liknande när man reser.

LR har bra stöd för flera skärmar om man kör det. Jag kör själv 3X24 tummare och det funkar bra att tex visa tummnaglar/library/develop på ena skärmen och tex köra full visning av nån bild som redigeras på andra skärmen och ändringar som görs ändras samtidigt på alla skärmar. Kolla aftonbladet på den tredje osv smiley Eller om LR inte räcker till går det editera i photoshop/camera raw på tredje skärmen. LR har också massor av användbara presets och pluggins, många kostar men finns massa gratis.

 

Här är lite om video i LR4

Working with DSLR Video in Lightroom

http://www.youtube.com/watch?v=5ZWfyOCvGMQ

Några pluggar jag använder i LR
Photomatix Pro
Red Giant eller Magic Bullet PhotoLooks http://www.redgiantsoftware.com/products/all/magic-bullet-photo-looks/examples/#tabs
HDR Expose
Exposure, den från alienskin http://www.alienskin.com/exposure/lightroom.aspx
Intensive Heaven (presets)
PH The Weddings (presets)