Någon som har en Indisk kokbok! HJÄLP!

5 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
niinis007
Offline
Nybörjare
Nybörjare
Blev medlem: 2005-09-21

Hejsan..
Skulle behöva hjälp.. med ett recept på Masala Dosa...

kramizar

niinis007
Offline
Nybörjare
Nybörjare
Blev medlem: 2005-09-21

Nån som har en Indisk kokbok som kan hjälpa mig..

Tacksam för alla svar!

Goanen
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2011-04-16

Hört talas om Google ? :D :D :D

http://www.google.com/search?hl=en&q=Recipe+Masala+Dosa&spell=1

Erika
Offline
Orakel
Orakel
Blev medlem: 2002-10-28

Tjena!
Jag ägnade ungefär en vecka åt att försöka göra Masala Dosas tidigare i år. Eh, blev inte riktigt som jag hade tänkt, trots att jag provade diverse recept. Får alltid grym dosa-abstinens och har hittills inte hittat någon restaurant i Sverige som serverar dosas - några tips förresten (Uppsala/Sthlm)??
Jag spenderade sommaren i Ann Arbor, Michigan, och där fanns det kanonbra dosas. Så nu har jag ätit så många att jag klarar mig till nästa Indien-resa!
Hursomhelst, om du vill prova, kan du kolla lite här:

http://www.recipecottage.com/indian/

Har också hört att det finns någon slags halvfabrikat man kan köpa och använda men har inte sett det någonstans.
Lycka till! Och säg till om du lyckas och berätta vad f-n knepet är!
/Erika

Fiffi
Offline
Veteran
Veteran
Blev medlem: 2011-04-26

Soak 1 cup urad dal and 2 cups long grain rice overnight (to be soaked
separately). Grind urad dal till smooth. Grind rice till smooth.
While grinding, add water little by little, just enough to make a smooth
mixture.
Mix rice and dal together. Now add water to get a batter of pouring consistency
.With practice, you'll know how much water to add during grinding. It is better
to start with just enough water and add as you go along.
Add salt. Let the batter ferment.
It usually ferments overnight when left outside, on a pleasant day.
On a warm day, you might want to keep a close watch as it may bubble over.
When the batter has risen and has bubbles in it, you have dosai batter.
You do not have to wait till it doubles in size (please don't!!).
Batter is ready to use when it has bubbles in it and no longer smells
raw.

Heat pan. The test you can perform is sprinkle some water on the pan. If the
water evaporates immediately, pan is hot enough.

Take a round utensil, say a ladle, and put a ladleful of batter in
the centre of the pan. Immediately spread the batter in a circular motion
starting from the centre, to get a crepe.
Remember, you have to be pretty fast in spreading the batter, otherwise
it will start cooking instantly. The idea is to get thin crepes.

Drizzle veg or canola oil around the edges. If you use nonstick, you could
reduce (or eliminate) the oil. In that case your dosai will be drier, and
dosai may not come off of the pan easily.

Wait till the dosai browns and becomes a little crisp around the edges.
Carefully loosen the dosai from the pan and flip.
The ease with which dosai will come off the pan depends on how hot the pan is.
The hotter the pan, the easier it will be . However, there is a greater chance
of burning the dosai. So you might have to adjust the temperature while the
dosai is cooking.
It is also easier to dislodge the dosai if you use a really thin spatula
with a sharp edge in the front to do the flipping.

Let it brown a little on the other side.