"Övergångsriter"

4 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
tezz86
Offline
Nybörjare
Nybörjare
Blev medlem: 2006-05-21

Hej!

Jag är väldigt nyfiken på hinduismens övergångsriter, jag håller på med ett stort fördjupningsarbete angående detta och har välsdigt svårt att få fram material på svenska. i och med jag inte kan engelska *tyvärr* så hoppas jag på hjälp här?! Någon som är insatt i ämnen och har lust att berätta? :)

Jag är särskilt intresserad av "dopet", "namngivelsen", "heliga snöret" "bröllopet" "begravningen". Nån som vet något om detta eller någon bra sida eller bok eller vad som helst?

Jag hopaps på svar väldigt snart!!!

kramar therese

pajaflow
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2002-07-07

Lite hittar du kanske här: http://www.indien.nu/fakta-tips/seder_bruk/

britrina
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2011-04-18

Alla av de riter som du har tagit upp innehåller en hel del olika steg. Det skulle nog behövas en mindre uppsats per ritual för att förklara det på ett riktigt och bra sätt. Det är synd att du inte läser på engelska, för det finns massor av jättebra böcker som tar upp de här olika ämnena. Ett praktexemplar är "Hindu Samskar" Av R.B. Pandey. Samskar är ju just namnet på de olika övergångsriter som en hindu (twice-born), enligt traditionen, ska gå igenom under sitt liv. Den rätt gamla "Rites of the twice-born" är också bra, men den är ju också på engelska.
Kanske kan du kolla i Knut A. Jacobsens "Hinduismen - Historia, tradition, mångfald". Jacobsen är professor vid Oslo universitet och boken finns utgiven på svenska. JAg vet att han skriver lite om kremeringsritualen och det är fullt möjligt att han tar upp några av de andra ritualerna också. Han går inte in så djupt på det han skriver, men boken kan funka bra som en liten introduktion i studiet av hinduism. "Hinduismen" finns på http://www.adlibris.se för 184 kr och på http://www.bokus.com för 183 kr.
En mycket bra bok om hinduism är Diana L Ecks "Darsán : Det gudomliga skådandet - En introduktion till hinduisk ikonografi" som är utgiven på svenska. Den tar nog dock inte upp de ritualer du nämnde utan fokuserar på gudabildens funktion i hinduismen. Skulle rekommendera alla som är intresserade av hinduism att läsa den.
"Darshan" finns bl.a. att köpa på http://www.adlibris.se för 96 kr och på http://www.bokus.com för 104 kr.
Jag har nog inte varit till någon hjälp alls, är jag rädd... Hoppas någon annan kan hjälpa till.

tezz86
Offline
Nybörjare
Nybörjare
Blev medlem: 2006-05-21

Hej, tack så mycket för svar. Det var till lite hjälp, bättre att någon svarar och försöker än att ingen bryr sig :)
Tack åter igen!!!