Var kan man köpa indiska kryddor mm?

10 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
torparen
Offline
Småpratare
Småpratare
Blev medlem: 2008-01-28

Hej!
Jag firar snart jämn födelsedag och tänkte ha tema "indiskt",. var i Goa för inte så länge sen och köpte med lite typiska indiska husgeråd, kryddor och förstås kläder i indisk stil till hela familjen. Tyvärr kulle jag förstås köpt ännu mer...
Nu återstår maten.. tänkte göra några grytor av olika slag och baka eget naan mm
Ica och andra affärer har lite av mrs Pataks sortiment men jag skulle vilja få tag på andra poppadoums, mera kryddor och currypastor mm.
Finns någon som har tips på bra affär med indiskt sortiment? (I mälardalsområdet inkl Sthlm)
Nån som vet hur man gör naanbröden så där härligt sega?
Finns paneer i sverige?
Tack för tipsen i förväg!
Victoria

tligen
tligens bild
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2011-04-17

Hallåj!

Dom här har en del:
Taj Mahal Livs
Tel. 08 - 21 22 81
Kammakarg. 40
111 60 STOCKHOLM

Henric
Henrics bild
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2010-06-17

Jag vet att det inte riktigt ar vad du bad om men att gora sin egna masala ar inte jattesvart och blir sa valdigt mycket godare :)
Kolla in vara recept sa kanske du hittar nagot smaskens :)

pajaflow
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2002-07-07

Willys brukar ha vanliga kryddor billigt, många som används i indisk matlagning.

Strumpstickan
Offline
Småpratare
Småpratare
Blev medlem: 2008-03-31

Lycka till med din inhandling å östra sidan, här på västkusten finns det flera butiker och det är så roligt. Och det är kul att se när färdiag kryddblandningar t.o.m börjar dyka upp i 'vanliga' mataffärer.

Trevlig helg!

insayt
Offline
Orakel
Orakel
Blev medlem: 2004-07-24

Hej strumpstickan!

Som Henric undrar, undrar jag. Det finns inga speciella indiska kryddor, måhända någonstans att det växer enbart där. Det finns ju en krydda, vilket egentligen inte är en krydda utan en slags "harts". Alla känner vi säkert till ”Hing”, eller som det egentligen kallas Asafoetida eller på alla andra språk annat. Växer uppe i sluttningarna i Himalaya, så som jag vet.

Rot eller blad, vill du/ni läsa mer http://en.wikipedia.org/wiki/Asafoetida" onclick="window.open(this.href);return false;.

Hing luktar som ”hårdkokt äggula ungefär”, men är fantastisk till typ sambal och andra rätter med linser. Hing har en upphöjande verkan tillsammans med salt och framförallt bittra och astringenta smaker så som bockhornsklöver, koriander (frön), gurkmeja mm.

Hing tycker jag en suverän smakförhöjare, Asiens ”glutamat, Monosodium glutamate”, som vädjar till våra smaklökar. Till skillnad från Monosodium glutamate, är Hing helt ofarligt, tvärtom det stärker matsmältningen.

Nu kommer säkert många att surfa på Internet och se vad detta är och ge mig på tafsen för MSG är omdiskuterat, men jag är rabiat, när det gäller konstlade och artificiella ingredienser i min mat.

Nu kommer vi till väsentligheterna. Tycker du skall köpa en bra bok nästa gång du åker till Indien, I alla delstater finns en massa böcker om mat, kryddor, curry, masala, pickles och en massa andra ting för just deras unika specialiteter.

Sen finns det affärer som inte är indiska, utan asiatiska som också säljer allahanda konstiga små burkar med spännande innehåll så som sura, salta fiskar, pappadum, torkade bläckfiskar, räkpaster, bönpaster, inlagda auberginer, svampar och mycket mer, gå in i dessa butiker och spana. Du kan inte ana hur spännande det är och våga fråga.

Just att köpa böcker i Indien är ju en fröjd, så billiga och vilket utbud. Jag fick en bok av min allra bästa vän i Chennai. En bok av Tamil Nadu’s absolut bästa matskribenter, samt författare av kokböcker. Âharam ”Traditional Cuisine of Tamil Nadu. Författaren är en kvinna och hon heter Sabita Radhakrishna.

Finns tyvärr inte i Sverige, tror jag inte, kanske i dessa dagar med globalt mm den finns?????

Regel nummer ett:

Köp aldrig kryddblandningar i små plastförpackningar. (mest hos Arabiska butiker), de är usla, vad tror ni? En, två, tre, fyra månader på hyllan. Smakar absolut inget. Köp hela kryddor samt köp en stor ”Mortel”, en i sten, en granit och den skall vara minst 14 cm i diameter.

När det gäller kryddor torkade som färska, finns bara en möjlighet till kryddans potential. En mortel och ett stekjärn är allt du behöver för att skapa en måltid i Indien:Thailand, Burma, Kina eller var du nu vill komma..

Lycka till i den fantastiska mosaiken av underbar mat och kryddor.

Peter

Pokergirl
Offline
Veteran
Veteran
Blev medlem: 2008-02-02

Boken finns hos bokus http://www.bokus.com/b/9788176930208.html?pt=search_result" onclick="window.open(this.href);return false;

insayt
Offline
Orakel
Orakel
Blev medlem: 2004-07-24

Fantastiskt!

Tack pokergirl, ja där ser man globaliseringen ger resultat!

Mvh Peter

insayt
Offline
Orakel
Orakel
Blev medlem: 2004-07-24

Jo Hanif, visst kan man förvara i plast. Vad du menar är i hermetiskt tillslutna plastförpackningar. Det jag menar är där butiker får en stor påse som de senare portionerar ut i små plastbägare med lock, det blir inte bra, redan när de portionerar ut tappar kryddblandningen sin kraft.

Jag vidhåller fortfarande att: använd hela kryddor i all matlagning!

Mvh Peter

pajaflow
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2002-07-07

Dagens DN har artiklar om indisk mat: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3098&a=757609" onclick="window.open(this.href);return false;