Vitlök

9 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
mandalaki
Offline
Erfaren användare
Erfaren
Blev medlem: 2010-01-14

Är indisk vitlök mildare än annan vitlök?

Jag gillar inte vitlök speciellt här hemma, tycker det blir vass smak hur lite man än tar. Men i Indien var den ju bara aromatisk och underbar!

Är den alltså mildare eller är de bara bättre på att använda den?

Henric
Henrics bild
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2010-06-17

Jag tycker nog den är lika stark som den svenska. Det beror og helt enkelt på hur man använder den. När jag lagar "västerländsk" mat smakar det precis som vitlök brukar göra i Sverige. I Indisk mat gör man ju oftast en puré av vitlök som blandas med puréad ingefära och lök som man låter steka med från ett tidigt skede. Vääääääldigt mycket vitlöksskalande blir det!

Edit: Oops, med indisk mat menar jag givetvis den mat som serveras i min lilla del av Indien. I andra delar av Indien kanske man gör precis tvärt om eller kanske inte alls.

matsism
matsisms bild
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2011-04-16

Om du absolut inte vill ha vitlök i maten skall du be om Jain-mat. Jain-mat innehåller ingen vitlök, lök eller rotfrukter.

mandalaki
Offline
Erfaren användare
Erfaren
Blev medlem: 2010-01-14

Henric skrev:
Jag tycker nog den är lika stark som den svenska. Det beror og helt enkelt på hur man använder den.

Tack för ditt svar! Då är de alltså bara bättre på att använda dem... Har aldrig fått mat med så aromatisk vitlökssmak som i Indien!

Mats - om du menade mig: jag vill alltså mer än gärna ha vitlök i maten, bara det är i Indien :D . Men jag vet vad jain är, såg ett reportage på svensk tv om det för inte längesedan, blev helt fascinerad.

På den som blev min favoritrestaurang i Calangute, The plantain leaf, hade de också en jain-avdelning på menyn. Men jag tror inte att jag såg det nån annanstans.

Henric
Henrics bild
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2010-06-17

Jag har flera Jain-kompisar här och även om dom oftast äter helt vanlig vegetarisk mat så äter dom striktare Jain under fastor och festivaler samt när föräldrarna är med. Då fungerar det bra att säga just "Jain" när man beställer maten så vet nog alla kök i hela Indien vad de kan ha i eller inte. Under festivalerna eller när det är fasta (eller om man är strikt Jain) så äter man inte heller något som har gröna blad bland annat.

Ja, nu blev det ju lite från ämnet men för att återknyta lite.
Om du vill ha den typiskt indiska vitlökssmaken även hemma kan du ju alltid testa att göra lite vitlökspuré (mixa en massa vitlök och en halv liten vanlig lök med någon matsked vatten i en mixer tills det blir en puré). Ha i purén i ett tidigt skede i matlagningen (strax efter att du har stekt löken om du nu har lök i den aktuella maträtten) och låt den puttra tills det tjocknar lite och oljan börjar separera och hamna på toppen. Då kan du fortsätta med matlagningen precis som vanligt. I den indiska matlagning som jag känner till börjar man nämligen med att fräsa kryddor och lök, sedan purén (som vanligtvis även innehåller en del ingefära också) innan man tillsätter kyckling, get, linser eller grönsaker.

mandalaki
Offline
Erfaren användare
Erfaren
Blev medlem: 2010-01-14

Tack, spännande tips!

Men jag undrar om det går att laga något här hemma som ens hamnar i närheten av originalet. När jag kom hem i fredags åkte jag direkt från flygplatsen till Ica och depressionen var nära. All mat, all frukt, allt annat såg bara beige ut. :(

2BUS
Offline
Orakel
Orakel
Blev medlem: 2011-05-02

Kan det inte också bero på att den vitlök man äter i Indien oftare är färskare än den vitlök man oftast äter i Sverige? Köper man exemplevis färsk vitlök här är den ju så mild att man gärna äter den hel efter en sväng i ugnen utan att det alls blir starkt.

sundbom
Offline
Orakel
Orakel
Blev medlem: 2011-04-16

Jag skulle säga att det vanligaste felet man gör i Sverige som får vitlöken att smaka skarpt är att man tillsätter den alldeles för sent i tillagningsprocessen. Har man i den i början, precis som Henric beskriver att de gör i Rajasthan, blir smaken mildare och man luktar inte så mycket heller. Ett annat tips är att krossa eller hacka vitlöken istället för att pressa (vilket man ju aldrig gör i Indien), då pressandet tydligen skall göra smaken extra skarp. Ett tredje tips för att få riktigt söt och god vitlökssmak är att ugnsrosta och mosa vitlöken istället.

henko
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2011-04-27

Igår morse när jag käkade paya/nihari på ett nytt ställe var det en hel näve rå, hackad vitlök strödd på toppen som "dekoration". Denna vitlök var inte mild alls, ett dygn senare och min munn känns fortfarande som en öken, men gott var det...