Sikhism

Sikhismen grundades av Guru Nanak på 1500-talet e.Kr och ungefär 2% (ungefär 18 miljoner) av Indiens befolkning är anhängare till just denna religion.

Gurdwara
Vakt framför Bangla Sahib Gurdwara i Amritsar

Religionen känner igen på de fem symboler som introducerades av Guru Nanak. De fem symbolerna kallas för 'de fem K-na' och står för:

Kesh - att inte klippa hår eller skägg. Symboliserar helighet.
Kangha - att bära en kam av trä. Symboliserar renlighet.
Kucha - att bära kortbyxor. Symboliserar vaksamhet. (Men männen bär ändå alltid långbyxor.)
Kara - att bära ett armband av järn. Symboliserar beslutsamhet.
Kirpan - att bära sabel. Symboliserar beskydd av de svaga.

På grund av 'Kesh' bär sikhiska män en turban i vilken de lindar sitt långa hår. Att bära 'Kucha' och 'Kirpan' härleds till Sikhernas militära historia; de ville inte råka snubbla på en lång 'Dhoti' (liknande sarong) eller ertappas utan vapen. 'Kangha' sitter ofta som ett spänne i turbanen och 'Kirpan' brukar de förvara tillsammans med kammen, en liten liten kniv.

Religionen liknar Hinduismen men den största skillnaden är att de tar avstånd från kastsystemet och pilgrimsfärder till floder. Att vallfärda till en stad går däremot bra.

Sikhismen är också den en monoteistisk religion; det finns bara en Gud och denne får inte avbildas. De döper sina barn först när de är gamla nog att förstå religion och de kremerar sina döda.

De har olika tilläggsnamn; männen får 'Singh' -lejon och kvinnor 'Kaur' -prinsessa.
Sikhernas heliga skrift kallas 'Granth Sahib'.

Sikhernas tempel heter Gurdwara.

För att läsa mer om Sikhismen kan du besöka Sikh.se