Guide: Lån till kamera och fotoutrustning

Att fotografera har blivit allt mer populärt i världen. Det har poppat upp allt fler appar där man som amatör eller professionell kan dela de bilder man tar. Intresset för fotografering har växt i takt med att kamerorna i mobiltelefonerna har blivit allt bättre. Idag kan en mobilkamera ta mycket bra bilder, även om dessa är långt ifrån den kvalité som man får med en riktig kamera. Det finns till och med pengar att tjäna och tävlingar att vinna med fotografier. 

Vill du ge dig in i fotovärlden och börja ta bilder? Du kanske skulle vilja bli fotograf och börjar med att ta bilder på vänner och familj. Rykten sprider sig snabbt och vips kanske du har en massa kunder inbokade. Men innan du kan komma igång med att börja göra ett snyggt visitkort och en cool hemsida måste du självklart ha rätt fotoutrustning, behöver du låna till det så läs vidare här.

Kickstarta en karriär som fotograf

Först och främst behöver du fotoutrustningen och den är ofta i dyraste laget, om du behöver låna kan du jämför lån trots betalningsanmärkning. Det är nämligen så att det finns lån som man kan ta även om man har betalningsanmärkning. Det kan man eftersom allt fler kreditinstitut tittar närmare på hur din aktuella ekonomiska situation ser ut, snarare än hur den har varit tidigare. Det gör att även personer med betalningsanmärkningar kan få lån idag. Mer om vad du ska tänka på nedan. 

När du ska börja fixa en hemsidan och visitkort så att du kan få lite kunder som fotograf kan det vara lite trögt i början. Det är givetvis så att du inte kommer ha några pengar till att börja med. Men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge, var det någon som sa. Det kan på grund av detta vara så att du behöver uppoffra saker i början för att kunna komma igång med din verksamhet.

Börja med att ställa dig några frågor

Även om ett lån gör att du kommer gå lite i minus i början kan du betala av det när du har börjat få kunder. Det kan dock vara bra att göra en så kallad affärsplan och även en budget. En affärsplan är ett papper där du skriver ner vad det är du ska sälja/erbjuda dina kunder. Vilka dina kunder är. Hur du ska tjäna pengar och liknande frågor. Det kan vara bra att skriva ner detta och fundera ett slag över dessa frågor innan du kastar dig ut i fotografyrket. Det är trots allt en del konkurrens på marknaden så du behöver kunna urskilja dig från dina konkurrenter genom att erbjuda ett bättre pris eller en bättre service. 

När det väl är klart ska du börja med att göra upp en budget. Du ska lista alla dina utgifter och inkomster och sedan räkna samman dessa i ett räkneark. Försök att hålla nere utgifterna så mycket som möjligt i början. Du kanske väljer bort att ha en studie nu den första tiden och istället satsar på att inreda ett av dina rum hemma som en studio. Om det gör att du kan hålla dina priser på en konkurrenskraftig nivå kan du kanske lyckas ganska bra med att få byggt upp en kundkrets. 

Skaffa kunder på löpande band

Det finns en hel uppsjö med fiff och tips som man kan använda sig av för att få kunderna att komma tillbaka. Du kanske ska införa ett abonnemang. Exempelvis att man betalar en vissa summa en gång om året och sedan kommer du varje jul och tar bilder av familjen eller så ger du ut presentkort efter att du har genomfört en fotografering. Det kan exempelvis vara att man som kompispar kan komma och fotografera sig och få en viss procent rabatt. Det gör att kunden känner att den går miste om pengar om hen inte kommer tillbaka och använda sin rabatt. 

Detta är även ett bra tips som du kan erbjuda kunder om de är ett stort antal som kommer och ska fotograferas samtidigt. Du kanske ger alla varsitt presentkort på några procent och berättar om att du nästa månad har en kärlekskampanj exempelvis. Då kan vännerna ta med sina partners och ta gemensamma bilder till ett rabatterat pris. Det finns följaktligen en hel massa tips på hur du kan haffa kunder. Lycka till! 

Kommentera