I Kerala ses nätet numera som en mänsklig rättighet

Kerala är en spännande region i Indien där det finns en hel del socialt engagemang. Många svenskar har rest till de vackra stränderna och intresset för delstaten är fortfarande stort. Redan förra året kom nyheten om att Kerala tänker erbjuda fattiga i regionen gratis höghastighets internet. Det gör Kerala till den första indiska staten att utse internet som en mänsklig rättighet.

Internet i Kerala

Snabbt internet är en självklarhet för svenskar

För oss svenskar kan det tyckas märkligt att ens tänka tanken om att leva utan internet. När vi är ute och reser förväntar vi oss att kunna göra allt som vanligt via mobilen. Vi kanske kikar på nätets hastighet för att bestämma oss för om vi vill spela på online casino från utlandet eller inte. Men det är ju sällan frågan om att inte kunna komma åt email, chatt och annat som vi har direkt i fickan via mobilen.

För indier har det inte alls varit samma sak och det är fortfarande vanligt i stora delar av landet att fattigdom är samma sak som att inte ha tillgång till nätet. Men Kerala vill alltså ändra på detta och se till att deras medborgare är med på nätet precis som i resten av västvärlden där en mobiltelefon och nätuppkoppling knappast kan anses vara lyxvaror.

Med målet att göra Kerala till en ledande stat

Satsningen på höghastighets internet för alla fattiga i Kerala är en del av en större satsning som man gör för att Kerala ska bli den ledande staten inom industri, utbildning och turism. Snabbt internet är helt klart en nyckel eftersom dessa tre sektorer är starkt beroende av det.

Projektet går under namnet Kerala Fibre Optic Network eller K-FON, och det drog igång i slutet av 2020. Det kan förstås dröja innan hela Kerala har internet som en självklarhet för alla invånare men initiativet kan tänkas påverka upplevelsen i staten också för svenskar som kommer på besök.

Resa till Kerala på semester 2021

Det har varit svårt att komma iväg till Indien på semester under 2020 och början av 2021 helt enkelt på grund av den rådande världspandemin. Flygbolag som KLM har under våren 2021 ställt in sina flyg men några få bolag som British Airways flyger till destinationer som Mumbai, Bangalore och New Delhi så helt omöjligt är det inte.

Kommer du fram kan du flyga vidare till Kerala med inrikesflyg som är igång igen. Även om din nästa resa till Indien inte blir detta år så kan det tänkas att den kommer att kännas lite annorlunda på grund av satsningen på internet för fattiga. Inte bara för att du på så vis kan tänkas få riktigt god tillgång till ett snabbt nät utan också för att det här kan tänkas påverka samhällsutvecklingen i delstaten på ett kraftfullt sätt.

Kommentera