Internet i Indien

Att ha tillgång till internet har blivit ett absolut måste för många resenärer. Kanske har du ett jobb som kräver att du kan nås även när du är på semester. Men även om du inte är i den situationen är pålitlig internetuppkoppling mycket viktigt. Tänk bara på hur mycket lättare det är att resa om du alltid kan hitta uppdaterad information och kartor direkt i mobilen. Det hjälper helt enkelt till att göra resan enklare och mindre stressig.

 Så hur ser situationen med internetuppkoppling ut i Indien? Läs vidare så reder vi ut begreppen.

Laptop

 Både teknikmecka och utvecklingsland

 Internet och tekniksituationen i Indien är något motsägelsefull. Samtidigt som landet ligger en bra bit efter i digital infrastruktur jämfört med Europa och många länder i Asien, är landet också otroligt drivande i den tekniska utvecklingen. Detta beror på den stora mängden högutbildade och engelsktalande i befolkningen som har producerat mängder med programmerare, entreprenörer och teknikgurus. Till viss del har dessa lämnat landet och du finner till exempel gott om personer med indiska rötter i USA:s Silicon Valley. Men många finns också kvar i landet och driver på utvecklingen. Det finns idag över 740 miljoner internetanvändare i Indien.

Mobilt internet

För dig som resenär är det oftast viktigast att kunna använda mobilt internet med bra täckning. Det gör att du kan ta hand om alla enklare sysslor direkt på mobilen oavsett var du befinner dig. Du kan lätt kolla mailen, boka ett hotell eller bara fördriva tiden med enklare mobilspel, som dem du kan hitta på sajter som Snabbare.

Det absolut enklaste sättet att få tillgång till de lokala mobilnäten för dig som turist är att köpa ett lokalt SIM-kort direkt när du anländer till flygplatsen. De två största mobilleverantörerna med bäst täckning över landet är Idea och Airtel som båda har 4G-nät i hela landet. Att köpa ett SIM-kort i Indien kan dock vara riktigt krångligt med en hel del papper att fylla i. Därför rekommenderar vi att du köper ett SIM-paket för turister direkt på flygplatsen. Det kostar marginellt mer, och kortet är bara giltigt i tre månader, men det är värt det för att slippa en massa problem. Täckningen variera starkt mellan olika stater, och om du reser runt i Indien kan du behöva slå på roaming eftersom de olika staterna har olika nätverk. Men du ska kunna använda ditt SIM skapligt säkert var du än befinner dig.

Bredband i Indien

Som turist kommer du givetvis inte ha tillgång till en egen bredbandsuppkoppling. Men om du ska boka hotell kan det vara värt att se till att du får ett rum med bra uppkoppling. Indien är ett stort, spännande men också kaotiskt och förvirrande land, och det kan vara skönt att kunna göra efterforskningar i tryggheten hemma på hotellrummet innan man ger sig ut i kaoset. Indien har näst flest bredbandsuppkopplingar i världen efter Kina, men hastigheten är inte alltid helt övertygande. Långt ifrån alla hotell erbjuder WiFi på rummet, så om detta är viktigt för dig bör du dubbelkolla med hotellet innan du bokar.

 

Kommentera