Backwater med Alappuzha och Kollam

Backwater med Alappuzha och Kollam

Det som av turister kallas backwater är ett stort system av kanaler, sjöar, laguner och mangroveträsk. Detta paradisområde håller tyvärr på att snabbt bli förstört av människans ständiga jakt efter föda och yta att bo på men än så länge så är detta en riktig pärla.

De flesta turister brukar åka på endagsturer mellan Alappuzha (i norr) och Kollam (i söder) och detta räcker oftast för hinna njuta fullständigt. Tillåter ekonomin och tidsschemat så går det att hyra sig en privat liten husbåt med kock och kapten och på så sätt tillbringa en eller flera nätter i detta paradis.

Vilket alternativ du än väljer så färdas man ungefär samma sträcka och man flyter sakta förbi små byar, hus, samt kyrkor och tempel - ofta byggda på ett par meter breda landremsor.

Faktaruta
Karta över Backwater med Alappuzha och Kollamen
Språk: 
Malayalam, Engelska
Bäst tid att besöka: 
Vintern
Resa till & från: 

Såväl Alappuzha som Kollam är stora knytpunkter på den indiska järnvägen så det är därför inte svårt att ta sig dit med tåg.

Bussar från större delen av Kerala går även direkt till Alappuzha och Kollam.

Närmsta flygplats finns i Cochin. Genom att söka från indiska flygplatser hittar du inrikesflyg, väljer du en avgångsflygplats i Sverige kan du också hitta internationella flyg.

Sevärdheter: 

Fiskebåt på Keralas Backwater

Backwater

Backwater är ett sammanbundet system av sjöar (26 till antalet), floder och kanaler (totalt 44) som fått sitt namn från att det ligger bakom havet. Man räknar med att det finns över 900 km vattenvägar i systemet och här bakom havet lever och arbetar man bland annat med jordbruk (som tex risodling) och vävning av kokosmattor som används till allt från dörrmattor till vägarbeten. Kanalsystemet byggdes ursprungligen för transport av kryddor, frukter, gummi och ris. Här och där kan gigantiska kinesiska fiskenät beskådas från båten. Även om kanalerna förlorat mycket av sin betydelse då mycket transporter numer går landvägen, är kanalerna fortfarande mångas försörjning och transportvägar.

I slutet av april varje år öppnas dammluckor ut mot havet som släpper in saltvatten i systemet. Senare när monsunen kommer med sitt hällande regn fylls kanalerna åter med sötvatten som används av bland annat risodlingarna. Med detta smarta system kan man få ut två skördar ris varje år.

Att resa i Backwater

Den största sevärdheten i området är förstås kanalsystemet. Att ta den åtta timmar långa båtfärden kostar runt 200 Rs och är värd varenda rupie om man väljer rätt båt.
Endagsturen görs lämpligen på båtens takterrass där utsikten och möjligheterna till lite sol är bäst, men kom i tid för att få din stol reserverad. Väljer du takplats bör du ta med dig ordentligt med solskyddskräm. Solen är obarmhärtig mot våra vinterbleka kroppar.
Under färden på kanalerna brukar båtarna stanna till på lite olika ställen så att ni kan äta, kika lite i de små byarna och köpa förfriskningar (Obs! Det går oftast inte att köpa något att dricka eller äta på båtarna). Då och då glider man förbi vackra tempel och kyrkor och har ni tid kan ni hinna stanna och kolla.

Många väljer att övernatta i Backwater på en risbåt. Här gäller det att välja rätt turagent så att man slipper de mest turistiska bitarna av Backwater. Det gäller även att kolla vad som ingår och vad du själv måste ha med dig. Rätt valt är detta ett fantastiskt sätt att uppleva Backwater. Båtarna är före detta risbåtar som byggdes om till husbåtar för turister i början av 1990-talet. Istället för att nu transportera ris är de nu ofta lyxiga flytande hotell för ett par eller mindre grupp. Med på båten finns en förare samt en kock som lagar all din mat under resan. Risbåtarna har gett en bra inkomstkälla till många i kanalsystemen och har lett till att ett visst underhåll kan ske trots att mycket av den tidigare vikten av kanalerna nu är borta. Fråga gärna agenten om de kan ordna kanotturer ut i systemet så att ni kan komma in i de mindre kanalerna, det är makalöst vackert!

Annat att göra: 

Alappuzha / Allepey

Alappuzha erbjuder liksom Kollam inte på några direkta sevärdheter utan hit kommer de flesta bara för att glida ut på kanalerna. Det finns dock en trevlig marknadsplats som man bör besöka. Vill du besöka stränder är stranden här den första stranden i syd som är handikappanpassad. 

Nehru Snake boat race
Befinner du dig här andra lördagen i augusti kan du bevittna den enorma drakbåtsfestivalen som lockar hundratals båtar och ungefär 100 000 beskådare. Tävlingen sker på Vembandsjön i Backwater och de unikt dekorerade båtarna är ungefär 30 meter långa. I varje båt finns 120 roddare som paddlar sig fram 1,5 kilomter. Är du i Kerala i augusti? Missa inte!  

Kollam (Quilon)

Denna lilla trästad ligger vid stranden till Ashtamudi Lake. Staden erbjuder inga speciella sevärdheter förutom det vackra läget bland kokosnötspalmer och cashewnötsodlingar. Här har man hittat lämningar från ett jägarfolk som bodde här runt 3000 f.kr. I Kollam finns en vältrafikerad tågstation varav det kan vara en bra start på resan ut i Backwater.

Boende: 

Båtturerna brukar oftast gå ganska tidigt i ottan varför det kan vara smart att ordna med boende i Alappuzha för natten innan. I Alappuzha finns det gott om logimöjligheter i flera olika prisklasser.

Ska du fara vidare efter båtturen kan det även vara värt att fixa boende i Kollam, även om det går att ta sig till ex. Varkala med lokala bussar direkt på kvällen. Men inte heller här är det några svårigheter att ordna med boende i alla prisklasser.

Vill du boka hotell hemifrån kan du också besöka hotels.com för att hitta boenden i olika prisklasser. De har såväl prisgaranti som verifierade besökarrecensioner, dessutom är var elfte natt du bokar i världen gratis! 

Äta: 

På de flesta husbåtar ingår alla måltider, men om man så önskar kan man stanna till att köpa fisk eller skaldjur som man själv önskar, och på egen bekostnad, som sedan besättningen tillagar åt dig.

Väder: 

Historia: 

Övrigt: 

Hitta olika erbjudanden på Backwater och andra utflykter I området du kan boka direkt från Sverige. 

Bildgalleri
Backwater
Båtbyggare - backwater
Biltransport och kyrka - Backwater
Kinesiska fiskenät - Backwater
Badankor
Badande pojke
Syskonkärlek
Fiskare
Båt
Risbåtar
Båt
Fiskare
Fiskare i båt
Strandfiskare
Strandfiskare
Fågel
Hus i Backwaters
Solnedgång
Palmer i solnedgång
Kyrka i Champakulam
Kyrka i Champakulam
Inne i kyrkan
Kyrka i backwaters
Man i palm
Lokaltrafik
Skolskjuts
Krukor i palm
Backwaters
Tvättande dam
Vy över Backwaters
Foto: 
Henric Carlsson