Chittorgarh

Chittorgarh, Rajasthan, Indien

Chittor är en plats med väldigt lång historia. Det sägs att staden grundades redan på 600-talet och var länge huvudstad i Rajput-staten Mewar där sedan Kumbha och Udaipur blev huvudstäder. Chittorgarh (Garh betyder befästning eller fort) föll dock först för Alauddin Khilji i Delhi-sultantatet år 1303. 23 år senare återerövrades fortet av Rajputen Hammir Singh från samma klan som en gång grundade staden. Fortet föll sedan i fiendens händer och var i fara flera gånger tills det slutlien erövrades av Mogul Akbar år 1568. Vid den tiden flyttade huvudstaden till Udaipur och trots Maharana Prataps ed om att återerövra och flytta tillbaka förblev Udaipur huvudstad till dess att Mewar blev en del av Rajasthan i det självständiga Indien.

Det finns egentligen ingen större anledning att stanna längre i staden utan hit kan man ta sig på en dagstur från Udaipur som ligger ca 12 mil bort. Vägen mellan Chittorgarh och Udaipur är en fin fyrfilig motorväg så resan tar enbart 1,5 till 2 timmar med bil.

Faktaruta
Chittorgarhs placering i Indien
Språk: 
Mewari, Hindi och Engelska
Bäst tid att besöka: 
September till Mars samt monsunsäsongen.
Resa till & från: 

Chittorgarh ligger på huvudvägen mellan Jaipur och Delhi varpå det går många bussar och tåg hit. Staden lämpar sig också som en dagsutflykt från Udaipur.

Sevärdheter: 

Det första palats man passerar efter att ha tagit sig upp för den 180 meter höga och muromgärdade klippan är Rana Kumbha Palace (byggt av samma Maharana Kumbhakarna som byggde Kumbhalgarh). Idag är mycket av palatset i ruiner men är ändå trevligt att besöka.
Mitt emot Rana Kumbha Palace, mitt i en öppning i försvarsmurarna ligger ett litet tempel i en grön park.

Chittorgarhs största symbol, välkänd över hela Indien, är dock det 37,19 meter och nio våningar höga ”Segertornet”, Vijay Stambha. Tornet, som är helgat åt Vishnu uppfördes mellan år 1442 och 1449 efter segern mot Malwa och Gujarats  styrkor som leddes av Mahmud Khilji . Tornet är rikligt smyckat ed hinduiska gudar och på femte våningen finner man utkarvade bilder av arkitekten Aita och hans tre söner Napa, Puja och Poma. I anslutning till segertornet finns massor av apor som ständigt blir utfodrade av turisterna. Detta har lett till att de är allt för fräcka och sliter allt ätbart ur dina händer. Aporna drar i dina byxor och kan vara aggressiva.

Strax nedanför tornet finns en damm och ett lite tempel där man har fin utsikt över den blå staden nedan.

Det finns ett litet och inte speciellt bra museum som drivs av staten i ett av palatsen, där inne råder fotoförbud men helt ärligt gör inte det speciellt mycket. Här får man betala 10 rupies extra som turist eller fem rupies som indier. Arkitekturen här påminner mycket om Kumbhalgarh men åtkomsten är begränsad till enbart ett par få bitar.

Meera-templet (Mirabai temple) är helgat åt poeten och låtskriverskan Mirabai som levde mellan 1498 och 1547. Templet har en speciell arkitektur som är sevärd.

Tower of Fame (Kirti Stambh) som ligger nära Suraj Pol är ett torn byggt i liknande stil som segertornet. Det är dock ”enbart” 22 meter högt och byggt med Jain-gudar istället för hinduiska. Tornet är daterat till 1100-talet.

Boende: 

Många väljer att åka till Chittorgarh över dagen från Udaipur, men om man vill spendera mer tid vid detta magnifika och historiska fort kan det vara värt att spendera en natt eller två. På Hotels.com kan man hitta boende med resgaranti.

Äta: 

Chittorgarh är känt för sina Dahi Kachories, dvs fyllda fluffiga friterade bröd med sval youghurt och mint- eller tamarindsås. Gott och billigt och något att testa för alla!

Bildgalleri
Apor i Chittorgarh
Rana Kumbha Palace
Port till segertornet
Kirti Stambh (Tower of fame)
Lunchrast i Meera-templet
Suraj Pol, Chitorgarh
Meera-templet
Templet i muren
Segertornet