Kolkata (Calcutta)

Kolkata (Calcutta)

Bara namnet Calcutta får många att sätta kaffet (eller sitt indiska chai) i vrångstrupen av ren förskräckelse. Calcutta eller Kolkata, som det numer heter, är för många synonymt med fattigdom, tiggare, sjukdomar, överfulla kloaker och dålig luft. Mycket av detta stämmer tyvärr om man besöker de enorma områdena där de mindre lyckligt lottade människorna bor, men i de centrala delarna av staden är det faktiskt riktigt trevligt. Visst, här finns tiggare som i alla andra indiska städer, dålig luft full i avgaser, men även stora lummiga grönområden dit man kan fly för att få en temporär andningspaus innan man ger sig ut i virrvarret igen.

Kolkata är en fascinerande stad men storslagna byggnader, vissa renoverade och andra i förfall, myllrande gator och en rejäl dos kultur och historia.

Faktaruta
Kolkata i Västbengalen
Invånare (ca): 
15 000 000
Språk: 
Bengaliska
Bäst tid att besöka: 
Vinterhalvåret. Hetta och risk för monsun under sommaren och hösten.
Resa till & från: 

Med tåg: Ska du lämna Kolkata med tåg så finns det ett smidigt sätt att skaffa biljetter för turisten. På Fairlei place finns ett bokningskontor med turistkvot. Där slipper du att köa i milslånga köer och får istället sitta i ett mörkt luftkonditionerat rum och vänta på din tur. Priset för detta är att du måste betala med dollar, men biljettpriserna ska vara desamma. De flesta tågen går från Howrah-stationen på andra sidan den enorma Howrah-bron. Stationen är enormt stor så kom i tid så att du hittar rätt plattform, under tiden som du eventuellt får vänta kommer du garanterat att träffa massor av trevliga personer att prata med. Tänk på att de tåg som går norrut mot bland annat Darjeeling går från Sealdah-stationen.

Med buss: Till skillnad mot de flesta andra städer i Indien är bussavgångarna från staden till andra delar av landet inte speciellt bra även om det finns och är det enda alternativet till vissa orter i västbengalen så ska du lämna staden är tåget oftast det bästa alternativet.

Med flyg: Kolkata har även en av indiens största flygplatser  med avgångar mot flera av världens länder och därför har de flesta internationella flygbolagen kontor runt om i staden.

Sevärdheter: 

Som vanligt i Indien är kanske själva stadslivet den största sevärdheten. Kolkata ligger ju trots allt i Indien. Men visst finns det en hel del annat att se och att göra när man tröttnat på att planlöst vandra mellan de olika bazaarerna.

Maidan är kanske ingen större sevärdhet i sig själv, men det kan vara en befrielse att komma från storstadens luft och ljud och vandra ut i den enormt stora och gröna parken precis vid Chowringee Road.

Victoria Memorial

Victoria Memorial med Lord Curzon
Victoria Memorial med Lord Curzons staty i förgrunden

Om man vandrar genom parken Maidan så kan man komma till Englands svar på Taj Mahal, Victoria Memorial. Victoria Memorial uppfördes av Lord Curzon till minne av drottning Victoria som dog 1901. Konstruktionen startade 1906 och byggnaden med dess 25 stora salar stod klar 1921, flera år efter att Indiens huvudstad flyttats från Calcutta i Bengalen till Delhi.

Grundstenen lades av prinsen av Wales som sedan blev Kung George V och som arkitekt utsågs William Emerson. Arkitekturen kallas Indo-sarasensk arkitektur och innebär en blandning av brittisk, indo-mogulskt och många andra stilar.

Själva byggnaden mäter 103 meters bredd, 69 meters djup och en höjd om 56 meter. Längst uppe på kupolen finner man gudinnan Nike, segerns gudinna. Den 4,9 meter höga gudinnan rör sig efter vinden och hennes arm pekar således ut vindriktningen.

Makrana-marmorn ger en klar koppling till Taj Mahal, det är nämligen samma typ av marmor som användes för att bygga Taj Mahal i Agra. Den vita marmortypen från Makrana i Rajasthan skiljer sig från till exempel italiens marmor eftersom den släpper igenom ljus, detta gör att Victoria Memorial liksom Taj Mahal ändrar färg beroende på solens position och det aktuella vädret.

Inne i Victoria Memorial finns flera intressanta utställningar. Förutom en del av Drottning Victorias personliga föremål finns här en stor utsällning av koloniala målningar från Indien, utsällningar om Victoria, de olika guvernörerna och vicekungarna och om kolonialtiden mm. För detta krävs dock en extra entrébiljett.

Öppettider för parken runt Victoria Memorial är: 5:30 - 19:00
Entré till parken: 4 Rupies. Kamera är gratis.

Öppettider för utställningarna i Victoria Memorial är: Tisdag-söndag 10:00 - 17:00 (biljetterna slutas sälja 16:30)
Entré för museumdelarna: 150 rupies för utlänningar och 10 rupies för indier. Fotografering inne Victoria Memorial är förbjudet!

Moder Teresas hus

Ett besök i Kolkata är kanske inte fullständingt innan man besökt Moder Teresas hus och grav. Huset ligger på 54A, Acharya Jagadish Chandra Bose Rd i centrala Kolkata (gångavstånd från Sudder St.) och fungerar idag bland annat som ett gästhus för nunnor som ska placeras ut på någon av Moder Teresas institutioner. Inne i byggnaden finner man en utställning om Moder Teresa och hennes grav. En trappa upp finner man Moder Teresas enkla rum där hon bodde mellan 1953-1997.

Öppettider: 08:00-12:00 samt 15:00-18:00 fredagar-onsdagar

Eden Garden

Har du inte fått nog av grönska så finns det en relativt risig park vid namn Eden Garden som stoltserar med en egen liten sjö i närheten av Kolkatas enorma kricketplan. Parken kan vara värd ett besök om man vill komma från försäljare och tiggare.

Annat att göra: 

Shopping:

Att Kolkata är indiens näst största stad märks inte minst på shoppingutbudet. Här finns färgglada bazaargator, myllrande köpcentras och lyxiga butiker. På Lindsey street finns lite lyxigare affärer men inte långt ifrån ligger myllrande Hogg/Central market som ingen bör missa.

På kvällarna förvandlas de centrala gatorna till upplysta, kryddoftande marknadsgator där allt bjuds ut till försäljning. Kanske behöver du ett par indiska "Ray Ban" eller en "Rolflex"?

Ta sig runt i Kolkata:

När det gäller resor inom Kolkata så finns det ett flertal varianter att välja på. Billigast är kanske att ta en springriksha, men dessa går bara i området runt Lindsey och Hogg. Taxibilar är vanligare i Kolkata än i många andra städer där de trehjuliga motorrikshorna är vanliga.

Det går även lokalbussar runt om i staden men dessa är oftast överfulla varpå de inte blir något riktigt bra alternativ.
I Kolkata finns en tunnelbanelinje som sträcker sig genom hela staden från DumDum i norr till Tollygunge i söder.
Det bästa sättet att ta sig runt i staden är även det billigaste och mest miljövänliga. Kolkata är en väldigt bra stad att vandra omkring i.

Boende: 

Som på de flesta andra orter i Indien är det lätt att fixa hotell här. Det gäller bara att bestämma område. De flesta "back packers" och budgetresenärer bor på Sudder street. Men det finns hotell i de flesta prisklasser här. På granngatan Lindsey street och på den närliggande gatan Chowringee Road (Jawaharial Nehru Road) ligger de lite finare hotellen även om Sudder har sin beskärda del av förstaklasshotell. Hela området ligger inom bekvämt gångavstånd så det är inga problem att vandra omkring och jämföra rum på de olika gatorna innan man bestämmer sig.

I Kolkata kan det vara en god idé att ha sitt rum bokat, i alla fall för de första nätterna. Vi rekommenderar Hotels.com som har prisgaranti.

 

Äta: 

I området runt Sudder Street finns massor av restauranger med mat anpassad till turisterna, vissa dåliga, andra bra. Fråga runt bland andra resenärer eftersom det som är bra idag kan vara dåligt imorgon. För de mer genuina västbengaliska smakerna råder vi er dock att lämna detta område och prova snabbmaten (gatumaten) som finns i små stånd runt om i staden. Se bara till att dina delikatesser är nylagade!

Väder: 

Tabellen nedan visar genomsnittliga temperaturer och nederbördsmängder för de olika månaderna Kolkata. Stora variationer kan förekomma.

  Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max 25 28 33 35 34 33 32 31 31 31 29 26
Min 14 17 22 25 26 27 27 27 26 24 19 14
Genom- 19 23 27 30 30 30 29 29 29 28 24 20
snitt                        
Regn 8 20 30 41 117 302 333 264 297 112 30 10
mm      
Övrigt: 

Floden Hoogly flyter genom Kolkata och är en del av Ganges som har en egen guide här.

Bildgalleri
Sudder Street
Centrum
Regeringskvarteren
Moder Teresas grav
Centrala Kolkata
Hogg/Central market
Maidan
Victoria Memorial
Victoria Memorial
Victoria Memorial
Utanför Hogg Market
Spiderman i Kolkata
Folkvimmel
Hogg Market
New Market
Hogg Market
Hogg Market
Gata
Foto: 
Henric Carlsson