Alla byar i Indien ska ha Internet via fiberoptik inom 1000 dagar lovar premiärminister Modi

Fiber till alla byar i Indien inom 1000 dagar

I sitt tal till det indiska folket under firandet av Indiens 74e år som självständig nation berättade Narendra Modi om sina ambitiösa fiber-planer. Redan idag har, enligt Modi, antalet panchayats* med fiber ökat från runt 5 dussin 2014 till över 150 000 idag. Inom 1000 dagar ska alla 600 000 byar vara anslutna med fiber.

600 000 byar och 1300 öar

Antalet byar med fiber ska öka 10 000 gånger från de 60 som var anslutna 2014. Detta ska göras redan inom 1000 dagar, eller mindre än tre år. Redan idag har 150 000 byar anslutits till Internet via fiber. Löftet som uttalades av Indiens premiärminister Narendra Modi under hans självständighetstal till nationen den 15 augusti mottogs av glädje. Indiens minister för IT, elektronik och kommunikation, Ravi Shankar Prasad, twittrade hans glädje och gratulationer till nationen. Han menar att detta blir ett stort genombrott för det digitaliserade Indien.

Lackadiverna digitaliseras 

Sedan en kort tid tillbaka har den indiska ögruppen Andamanerna och Nikobarerna fått tagit del av Indiens satsning på fiber. Snabbare Internet, bättre telefonnät och en markant förbättrad tillgång har möjliggjorts genom långa undervattenskablar från Chennai på det fastlandet till ögruppen. Nu kommer turen till Lackadiverna i öst. 

Urval av prioriterade öar på Lackadiverna

Lackadiverna består bland annat av 12 atoller och några av de viktigaste av dessa har blivit utvalda för att snabbare få tillgång till fiber.

Den närmsta av öarna i Lackadiverna ligger ungefär 440 km från Kochi på det indiska fastlandet så det är ett stort projekt att säkert förankra en så lång undervattenskabel för fiber. På hela öruppen bor ungefär 65 000 personer. För att ta sig till Lackadiverna kan man flyga från Kochi till ön Agatti eller ta någon av de sju färjorna till ögruppen.

Undervattenskabeln till Lackadiverna är prioriterad i det här 1000-dagarsprojektet för att ge de relativt svårtillgängliga öarna bättre möjlighet för online-undervisning, e-medicin, banktjänster, e-handel och för att stärka turismen samt mycket annat.

Läs mer

En Panchya är ett byråd bestånde av fem personer (Panch betyder fem på hindi) och har ett visst inflytande över grundläggande saker i en by. Om ett byråd är anslutet med fiber kan kommunikationen med andra statliga organ ske stabilt och säkert. Dessutom finns även möjligheten att resten av byn kan få tillgång till Internet. Läs mer om Indiens styre här!

Pressmeddelande från indiska regeringen