Nationalparkerna i Madhya Pradesh, Indien, öppnar idag

Indiens nationalparker i Madhya Pradesh öppnar igen

Trots pågående corona-kris öppnar nu delstaten Madhya Pradesh upp sina välkända parker. Indiens nationalparker är normalt sett stängda under monsunperioden men i år går delstatsregeringen mot de rådande normerna.

Stängda parker under monsunen

Under 2012 bannlyste den indiska Supreme Court plötsligt all turism i alla av Indiens nationalparker, detta efter att stressen på djuren blev för stor på grund av delvis oreglerad turism. Efter att ha stiftat nya lagar har turismen i viss mån begränsats i landets nationalparker och turismen har stannat av helt under landets monsunperiod. Anledningen till det senare är att djuren behöver en välbehövlig paus men i centrala Indien har man ändå gjort vissa undantag.

En annan anledning till att inte besöka nationalparkerna under regnperioden är att chanserna att se de vilda djuren, och inte minst tigrarna, ofta blir mindre på grund av en rikare undervegetation. Fler vattenhål gör också att tigrarna och dess bytesdjur inte koncentreras runt samma vattenkropar.

Centrala Indiens nationalparker öppnar 15 juni

Delstatens buffertzoner (de zoner som ligger i utkanten av nationalparkerna) kommer att förbli öppna under hela monsunperioden medan kärnzonerna kommer att regleras hårdare. Detta enligt ett uttalande från Madhya Pradesh Tourism Board.

Öppnade hotell och restauranger

Madhya Pradesh har öppnat sina egna (Tourism Development Corporation Hotels) hotell och tillåtit andra hotell och anläggningar att göra det samma. Öppnandet sker under strikta hygieniska protokoll och med social distansering. Reglerna för öppnande av hotell och restauranger dikteras av Ministry of Home Affairs.

Inresor till Indien

Innan du bokar resan till Indiens nationalparker bör du dock veta att inresor till landet fortfarande är begränsat och att landets pågående corona-kris långt ifrån är över. Resor till parkern är enbart för dig som stannat kvar i landet under perioden för närvarande.

Läs mer

Indiens nationalparker

http://www.mptourism.com/

http://www.mptourism.com/tourist-places/bandhavgarh-national-park.html