Längsta linbanan i Indien invigd

Indiens längsta linbana över Brahmaputra i Guwahati, Assam

Du som läser Indien.nu någorlunda regelbundet kan inte ha missat Indiens stora satsning på förbättrade kommunikationer. Från enorma järnvägsbroar till flygplatser och sexfiliga expressvägar till den nu invigda linbanan över Brahmaputra. 

Knyter samman Guwahatis norra och södra bank

Staden Guwahati i den nordöstliga delstaten Assam är belägen på två olika sidor av den mäktiga floden Brahmaputra. Tills nu har de båda sidorna bara varit sammankopplade av en bro i den västra delen av staden, något som inte sällan leder till trafikproblem. En 1,82 km linbana ska inte bara göra det lättare med kommunikationen men ska också locka turister.

Indiens längsta linbana

Indiens längsta linbana sträcker sig 1,82 km i nordvästlig riktning. Den lägre terminalen är belägen vid Panbazar Guwahati, mitt emot Nehru Park medan den övre terminalen finns vid Rajadwar village, bakom Dolgovinda-templet. Vid den lägre terminalen finns parkering för 100 bilar och 80 tvåhjulingar. Den övre terminalen har plats för 70 bilar och 80 tvåhjulingar. 

Teknik

Linbanan hänger över fem stolpar och består av dubbelspår, enkeltransport, bi-kabel dubbelreversibelt Jig-back-system, för den som är extra intresserad av linbanor. Som säkerhet består banan av ejälvdriven vagn med kabin.

Terminalerna har biljettförsäljning, parkering samt toaletter och övriga faciliteter för resenärerna.

Kostnad

Kostnaden för projektet har landat på 568 miljoner rupies, vilket i dagsläget är ungefär 67 miljoner svenska kronor vid publiceringen av den här artikeln.

250 personer per timme

Kapaciteten är 250 personer per timme fördelade på 30 personer per kabin. Varje kabin har också en operatör. 

Indiens längsta linbana, Brahmaputra, Assam

Under färden passerar man den lilla ön Peacock island där Umanda-templet är beläget. Detta tempel uppfördes av kung Gadadhar Singha mellan 1681 och 1691. Ön är den minsta bebodda flod-ön i hela världen och om du får mersmak av att bara se ön från ovan går det båtar hit från flodbanken.

Det tar 8-9 minuter att färdas de 1820 meterna över Brahmaputra, något som kan spara enormt mycket tid för de bofasta, speciellt under monsunen när färjetransporten ställs in.

Läs mer

https://gmda.assam.gov.in/ (info samt bildkälla)