Nya regler för Indiens lock-down mellan 4-17 maj

Indien förlänger men lättar upp sin lock-down

Indiens lockdown förlängdes mellan den fjärde och sjuttonde maj 2020 men med vissa upplättade restriktioner. Vad som nu är tillåtet eller fortfarande förbjudet hittar du nedan.

Indiens siffror för insjuknade och döda av corona-viruset har inte minskat i den utstäckning som den indiska regeringen har önskat. Man tog därför beslutet att delvis förlänga det utegångsförbud eller så kallade lock-down ytterligare två veckor. För att underlätta för en viss ekonomisk återhämtning har man dock lättat på vissa regler.

Tobak- och alkoholbutiker

De flesta med ett intresse av Indien har nog redan sett videoklipp på människor som köat i timslånga köer för att äntligen få tillgång till de ädla dryckerna igen. I vissa fall har rejäla hagelstormar inte kunnat stoppa de törstiga massorna och så har inte heller de ökade priserna. För samtidigt som många alkoholbutiker öppnade dörrarna under den fjärde april steg också priserna markant. Vissa delstater har höjt skatterna med 70 % för att kompensera för det tidigare bortfallet. Tänk dock på att det fortfarande är förbjudet att dricka på offentlig plats.

Resor

Tåg, buss och flyg mellan städer och delstater är fortfarande avstängda. Vi ser dock en viss upplättning av restriktionerna för resor inom städerna. Där det tidigare var helt förbjudet för icke-essentiella resor inom städerna får man nu röra sig mer eller mindre fritt mellan klockan sju på morgonen till sju på kvällen. Mellan dessa klockslag får man bara vara ute för att ta sig till eller från sitt jobb (i de fall jobbet anses som väsentligt) eller för essentiella ärenden så som sjukhus och liknande. Olika städer kan dock begränsa rörligheten ytterligare och helt införa utegångsförbud i en stad eller stadsdel om det anses kunna förhindra smitta.

Att träffa kompisar eller gå på sociala evenemang (kulturella, religiösa och politiska) är fortfarande ett stort no-no

Dessutom i röd zon…

Olika regler för resor med privata fordon och taxi gäller i röda respektive orangea zoner. Medan du får röra dig med privat bil (chaufför med två passagerare) eller motorcykel (utan passagerare då det fortfarande är förbjudet att resa med någon bakpå tvåhjulingen) så är det förbjudet med lokalbussar, rikshaw och metro.

…och i orange zon

I orange zon har man lättat upp reglerna ytterligare. Här har man viss frihet att röra sig mellan olika distrikt i privat bil med två passagerare och en chaufför. Taxibolag så som Ola och Uber är tillåtna för resor med två passagerare.

Lättast är det i grön zon

I de gröna zonerna har man lättat upp reglerna som mest. Här tillåts bussar med 50% passagerare och taxi kan framföras utan restriktioner i antal passagerare.

Vissa företag får starta igen

Allt medan stora köpcentrum fortfarande tvingas hålla stängt är det nu tillåtet för icke-essentiella lokala butiker och shoppar att öppna igen. Det är därför fritt fram att handla det mesta man kan tänkas vilja ha, så länge man gör det med social distansering och hos de lokala butikerna.  I röda zoner gäller dock de tidigare reglerna med utegångsförbud samt att en stad eller ett område i en viss stad kan ta beslut om andra restriktioner än de som den centrala regeringen rekommenderat.

Bor man i en röd zon får man bara beställa essentiella saker online. I orange och grön zon finns inga restriktioner på onlineshoppingen längre. Här kan man handla som vanligt. Skönhetssalonger lika så är fortfarande inte tillåtna i röd zon.

Produktion och konstruktion

Förutom i röda zoner, där det fortfarande bara är tillåtet med essentiell produktion, är det nu fritt fram för fabriker och konstruktionsarbete i gröna och orangea zoner. Det samma gäller för hushållsarbete som nu är tillåtet för alla utom de i röd zon.

Governemet offices

Kommunala och statliga kontor har nu fått öppna upp igen men måste bemannas med färre personal än normalt. I de fall kontoren öppnat får de i dagsläget enbart ta in en tredjedel av den normala personalen. Räkna därför att ärenden kan dra ut på tiden.

Befinner du dig i Indien nu?

Hur påverkar de nya reglerna dig?