Bergsorten Matheran i Maharashtra, Indien, får en ansiktslyftning

Bergsorten Matheran i Maharashtra, Indien, får en ansiktslyftning

Den lilla bergsorten Matheran i den indiska delstaten Maharashtra har länge varit en favorit för Mumbai-bor som vill smita undan värmen och trängseln för en weekend. Slitage och smuts har dock börjat sätta sina spår. Nu får staden en make-over.

Matheran

Matheran i Maharashtra är en liten bergsort, eller Hill Station som de kallas i Indien, belägen 740 meter över havet. Med enbart dryga 5000 fasta invånare är staden inte ens stor med svenska mått mätt. Det som är stort är däremot utsikten från de 38 olika utkikspunkterna. Trots att orten har ett tropiskt monsunklimat med en årsmedeltemperatur på 27 grader gör den friska luften i alla fall vädret något behagligare än i storstaden Mumbai, ungefär 8 mil bort.

I staden finns inte så mycket att göra mer än att njuta av det relativa lugnet och ron. Promenader till någon av de 38 utkikspunkterna rekommenderas. Fråga dig fram efter de bästa eller kolla på bilder i någon av alla broschyrer som delas ut på hotellen. Bilden ovan är fotograferad vid platsen som kallas Echo-point, ett namn den fått för dess eko. Här skriker alla besökare rakt ut för att höra sitt eget eko. 

Ansiktslyftning av Matheran

Populariteten av denna lilla stad är också det som har varit dess största fiende. Slitage och nedskräpning har förstört mycket av dess charm. Nu har dock myndigheterna tagit i med krafttag för att renovera upp detta samhälle. The Mumbai Metropolitan Region Development Authority (MMRDA) har tagit ansvar för projektet och redan slutfört nästan hälften av arbetet. Bland det som ska förbättras är de fyra mest besökta utkikspunkterna samt promenadvägarna. De befintliga parkeringsplatserna (läs nedan) ska också få välbehövliga förbättringar.

Dessutom har man tagit tag i gatubelysningen, skyltningar, parkbänkar och säkerhetstänket. Vi på Indien.nu ser fram emot vårt nästa besök i Matheran.

Resa till Matheran

Det är inte tillåtet med bilar i Matheran, så om du kommer med taxi måste du parkera bilen vid Dasturi Car Point och ta en 40 minuter lång hästritt från där till din slutliga destination. Ett annat alternativ i form av hästkärra erbjuds också. Parkerar du bilen (eller om du kommer med buss) kan du också ta den delade minibussen från tågstationen i Neral.

Det bästa sättet att resa till Matheran är med tåg från Mumbai. Hit går bland annat tåget Deccan Express som avgår 07:10 och anländer 08:38 till stationen i Neral. Från Neral går det sedan ett så kallat Toy Train (lilleputtåg) fem gånger per dag till Matheran. Att tänka på är att detta tåg ofta blir fullt så det är viktigt att vara här i tid så man kan ställa sig långt fram i kön för att köpa sina biljetter. Tåget går dessvärre inte om det är för dåligt väder. En annan sak att tänka på är att lilleputt-tågen också saknar AC och tar 2,5 timmar för den korta lilla resan. Vill man komma fram snabbare kan man därför med fördel välja delad minibuss mellan Neral och Matheran.

Vill man vara mer äventyrlig och ta lokaltåget från CST-stationen i Mumbai till Neral kan man välja mellan dessa tåg:   0246, 0356, 0425, 0517, 0532,  0607, 0654, 0716, 0734, 0808, 0837, 0718, 0954, 1109, 1232, 1331, 1416, 1440, 1553, 1631, 1705, 1729, 1837, 1854, 1954, 2056, 2141, 2223, 2256, 0222.

Oavsett om du kommer med buss, tåg eller bil måste du ta dig fram via häst eller till fots den sista biten till hotellet. Väl framme i Matheran gäller enbart promenader, hästrygg eller springrikshaw att tillgå.

Äta i Matheran

Det finns ett flertal enkla och bra restauranger i Matheran, de flesta restauranger är vegetariska men det går att få tag på kött på vissa ställen. De flesta som kommer till Matheran reser dock med paket vilket innebär att maten ingår på hotellet.

Bo i Matheran

Boende i Matheran är något högre än på många platser då det sällan är problem att fylla rummen. Men det går att hitta relativt billiga budgetboenden såväl som mellanklass. Givetvis är Matheran också en plats där man lätt kan skämma bort sig själv genom att bo på överdådiga hotell och bungalows. Eftersom det är väldigt svårt att vandra runt och hitta sitt boende på plats rekommenderar vi starkt att man bokar sitt boende i god tid innan avresa. Svenska Hotels.com har ett stort antal boenden i Matheran med besökarrecensioner från verifierat faktiska besökare så man slipper fejkade recensioner från hotellägare.

Foto av Aamir på Unsplash

Kommentera