Turistministeriet om rykten

Ingen officiell förlängning av stängningen av Indiens restauranger och hotell

Det florerar flera rykten i indiska Facebook- och WhatsApp-grupper om att hotell och restauranger i Indien tvingas hålla stängt till den 15 oktober. Nu går det indiska turistministeriet ut med information.

Fake News

Indiska turistministeriet tar i med kraftiga ordalag mot de rykten som säger att alla hotell och restauranger måste hålla stängt till den 15 oktober i år. Något sådant uttalande finns inte från indiska myndigheter och kallar det för Fake News på Twitter. För att förhindra liknande rykten i framtiden tar man i med krafttag.


Källa: Twitter

Kriminellt att sprida felaktiga rykten

Polisens Cyberenhet i Mumbai har inlett en undersökning för att hitta den eller de personer som ligger bakom felaktiga rykten och utesluter inte att de kan leda till brottsåtal eller åtal under andra lagar eftersom ryktena har spridit panik i branschen.

 
Källa: Twitter

Ingen ny förlängning av utegångsförbud än

För närvarande finns inget uttalande om att det rådande utegångsförbudet i Indien kommer förlängas även om det finns risker. Situationen i delar av landet är ännu inte under kontroll och som vi tidigare skrivit om kommer Goa inte öppna upp för turism innan landet är helt befriat från Corona, men det utesluter inte att hotell och restauranger kan komma att öppnas upp helt eller delvis för den lokala populationen och de som fortfarande befinner sig på plats.

Indien inledde sin 21 dagar långa så kallade "Lock Down" den 24 mars 2020- Landets lockdown färlängdes den 14 april till den 3 maj. Allt sedan landets utegångsförbud inletts har fördubblingen av corona-fall minskat från var tredje dag till var sjätte dag.