Världens högsta staty, Statue of Unity – Ett nytt turistmecka?

Statue of Unity

I den indiska delstaten Gujarat har nyligen världens högsta staty, Statue of Unity nyligen invigts. Den 182 meter höga statyn (240 meter inklusive bas) kommer omges av turistanpassade aktiviteter. 

Vem var Sardar Vallabhbhai Patel?

Statue of Unity är en staty föreställande järnmannen Patel, ”The Iron Man Sardar Vallabhbhai Patel”, som var en av de som kämpade för Indiens befrielse från det brittiska imperiet och en av arkitekterna bakom det självständiga Indien. Sardar Patel var med att ena de 562 prinsliga staterna till det vi idag kallar Indien. Sardar Patel var också den första vice premiärministern i Indien.

Statyn ”Statue of Unity”

Höjdjämförelse Statue of UnityMed sina 182 meter eller till och med 240 meter hög om man räknar med plattformen är Statue of Unity världens högsta staty för tillfället, det kan jämföras med 93 meter för frihetsgudinnan och 153 meter för Spring Temple Buddha (inklusive pedestal och tron). Med den enorma storleken är det lätt att förstå att det har varit ett långt, stort och kostsamt projekt. Premiärministern Narendra Modi presenterade idén redan den 7e oktober 2010 och det tog till 2016 innan man samlat ihop allt järn som behövdes till statyn. Själva konstruktionen tog 15 månader att planera och 40 månader att slutföra med inte mindre än 3000 arbetare och 250 ingenjörer.

Designen utfördes genom att studera ett stort antal statyer föreställande Sardar Patel över landet och den slutgiltiga designen gjordes av den indiska skulptören Ram V. Sutar. Det tog tre modeller i varierande storlek innan den slutgiltiga designen slutfördes. Den färdiga statyn är byggd av 210 000 kubikmeter betong, 6500 ton byggnadsstål, 18 500 ton armeringsjärn och bronshöljet är tillverkat av 1700 ton brons gjutet i Kina.
Statyn ska vara stadig nog att klara av vindhastigheter på upp till 220 km i timmen och jordbävningar på upp till 6,5 på richterskalan.

Projektet finansierades genom ett delstatligt och privat samarbete där delstaten Gujarat investerade ca 8 miljarder rupies. Andra sätt att finansiera projektet var genom donationer av gammal jordbruksutrustning som kunde återvinnas som metall, Run for Unity, ett maratonlopp och mycket mer.

Aktiviteter för turister

Vad vore en stor staty mitt ute i ingenstans om det inte vore för aktiviteter kring statyn? Delstatsregeringen i Gujarat har storsatsat på att erbjuda olika aktiviteter i området kring statyn. Ett turistcentrum i ”världsklass” är en bra utgångspunkt för att hitta bra information och lära sig mer om Man Sardar Vallabhbhai Patel och Statue of Unity.
Utkikspunkten i själva statyn vid en höjd av 135 meter är också en given aktivitet, utsikten mot Vindhyachal-bergen och floden Narmada är oslagbar. Just naturen är också en av de säljande aktiviteterna kring statyn från den blommande dalen till den nybyggda lyxiga naturresorten byggd av delstatsregeringen. Resorten ligger Panchmuli-sjön och erbjuder boende i lyxiga tält. Gillar du krokodiler finns det något för dig också.

Förutom statyn och natur finns också ett museum med audiovisuell guidning där man kan lära sig mer om ”järnmannen”, en ljus- och lasershow berättar historien kring enandet av Indien och om du vill veta ännu mer finns guider med speciell licens och träning från delstaten Gujarat.
Planerar du att resa lite senare har Gujarat även planer på att börja med olika vattensporter och båtturer på floden.

Entré

Du kan besöka statyn tisdagar-söndagar från 9 på morgonen till 6 på kvällen. På måndagar hålls statyn stängd för underhåll. 
Biljetten kostar 350 rupies per person över tre års ålder. Då ingår ett paket med entré för observationsdäck, blomsterdalen (Valley of Flowers), Sardar Patel Memorial och det audiovisuella museet samt Sardar Sarovar Dam.  Du kan komma billigare undan genom att enbart köpa biljett till någon av de olika delarna.

Hitta hit

Statue of Unity ligger i distriktet Narmada I Gujarat. Statyn ligger 3,5 km frän staden Kevadia och 20 mil från Ahmedabad. Enklast är att ta en buss från Ahmedabad till Kevadia och lokaltransport från där.
Till Ahmedabad finns goda flygförbindelser såväl från utlandet som regionalt.
Ahmedabad har även mycket goda tågförbindelser med stora delar av landet.

Hitta resan till Ahmedabad

Hitta billiga flygerbjudanden direkt till Ahmedabad och jämför priser genom vårt formulär här på Indien.nu. Nedan kan du jämföra priser mellan hundratals olika försäljare och flygbolag utan extra kostnad! Välj en avreseort i Sverige för utrikesflyg eller en ort i Indien för inrikesflyg

Källor:

http://www.statueofunity.in/
Outlook India
Areabild av Statue of Unity tillhör Government of India och är publicerad under Government Open Data License – India (GODL) 
Höjdjämförelsebilden är hämtad på wikipedia och  är licenserad under Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported