Indiens dåliga luft leder till kraftigt minskad turism

Smog i Delhi
Att Indien är ett av världens mest förorenade länder är ingen nyhet, nio av tio av de mest förorenade städerna i världen och på listan finns flera viktiga turistmål. Nu minskar turismen till följd.

Som vi tidigare skrivit har regeringen i Indien ett mål om att minska luftföroreningarna med 20–30% innan 2024. Detta mål anses för o-ambitiöst enligt en oroad resebransch. Speciellt dålig luft får man i norra Indien under den viktigaste turistsäsongen i landet. 

Hälsovådlig luft

Enligt världshälsoorganisationen WHO ligger luftfärderna över 10 gånger över (eller mer) gränsvärdena för hälsovådlig luft och påverkar även friska människors andningssystem. Över 1,2 miljoner människor dör varje år av Indiens luftföroreningar. Undertecknad har nyligen lämnat boendet i Indien efter 13 år mycket på grund av den dåliga luften som täcker stora delar av norra Indien men också påverkar många platser i syd. 

style="display:block; text-align:center;"
data-ad-layout="in-article"
data-ad-format="fluid"
data-ad-client="ca-pub-2863287500121409"
data-ad-slot="9626381268">

Minskad turism enligt Indiens största reseagenter

Dipak Deva, VD för Indiens största resebolag, Travel Corporation Indias,  berättar för The Financial Times att situationen nu är fruktansvärd och att utländska gäster som anländer i Indien chockas av den dåliga luften. Av deras 180000 utländska turister som anländer till Indien via deras företag landar 70000 i Delhi. Nu varnar man för att turismen kommer minska kraftigt.

Styrelseordförande EM  Najeeb på Airtravel Enterprise menar att deras ankommande turister i Delhi redan minskat med 25 % på grund av luftföroreningarna och att dom som ändå kommer till Delhi minskar sina dagar i staden. Delhi och dess omgivningar stoltserar dock med några av de mest fantastiska monumenten, sevärdheterna och kulturella programmen i landet. Läs mer om Delhi här!

Luftförorenade städer

Med på listan av förorenade städer finner man inte mindre än nio av tio städer i Indien i topp tio. Men många av de mest populära resmålen i landet hamnar också på väldigt dåliga positioner.

Topp tio ser ut enligt följande 

  1. Kanpur (Indien)
  2. Faridabad (Indien)
  3. Gaya (Indien)
  4. Varanasi (Indien)
  5. Patna (Indien)
  6. Delhi (Indien)
  7. Lucknow (Indien)
  8. Bamenda (Kamerun)
  9. Agra (Indien)
  10. Gurgaon (Indien)

Några andra populära indiska resmål med på listan (position inom parantes) är:
Jaipur (14), Jodhpur (17), Ahmedabad (87), Mumbai (94), Pune (189), Chennai (202) och Bangalore (239). Se hela listan på Wikipedia!

Men det är inte bara luftföroreningarna i Indien som bromsar landets turistpotential...

Goas avfallshantering ännu en orsak till minskad turism

Flera nordiska researrangörer har dragit sig ur det populära resmålet Goa på grund av hälsorisker i och med den pågående konflikten om delstatens avfallshantering berättar  Savio Messias, President of the Travel and Tourism Association of Goa till India Today. Korruption och höga taxipriser anges också som orsaker. Läs mer här!

På många andra orter anses vattnet vara extremt dåligt och Bangalore i södra Indien kan vara ett bra skräckexempel på detta. Flera av stadens sjöar börjar spontant brinna då och då men rökpelare som kan ses kilomtervis bort. Andra sjöar sprider metertjocka lager av lödder över andra stadsdelar och vägar när vinden ligger på. Läs mer i The Guardian och på National Geographics .

Leder till varningar

Miljöproblemen har gått så långt att vissa länder nu helt eller delvis avråder för resor till Indiens huvudstad och många andra städer i landet. Bland de länder som avråder finner vi UK och Australien.

Läs mer

Indien.nu om Indiska regeringens planer för att minska luftföroreningarna.

Hitta resan till Indien

Hitta billiga flygerbjudanden direkt till Indien och jämför priser genom vårt formulär här på Indien.nu. Nedan kan du jämföra priser mellan hundratals olika försäljare och flygbolag utan extra kostnad!