Ny kampanj: Ett rent Indien - Ett hälsosamt Indien

Håll Indien rent, en ny kampanj för att hålla Indiens fantastiska historiska arv i gott skick har precis startat i Delhi. Inledningsvis börjar man i Qutub Minar, som är Indiens näst mest besökta monument efter Taj Mahal med sina 20-25 000 besökare varje helg.

Projektet är startat av ITDC, Indian Tourism Development Corporation och samarbetar med barnrättsorganisationen Prayas.

Volontärer från Prayas finns på plats vid Qutub Minar för att informera och upprätthålla renlighet vid monumentet. Förutom sopor som plastflaskor och påsar ska de övervaka så att besökare inte ristar in saker i väggar och andra föremål. Det viktigaste i kampanjen är att undervisa besökarna om vikten att bevara kulturarven.

Utöver detta har man även byggt nya toaletter i och utanför anläggningen som även de inledningsvis ska hållas rena genom information och kontroll av volontärerna. Man håller även på att bygga en kafeteria i anslutning till monumentet samt dricksvattensanläggningar och platser att sitta på.

Projektet invigdes av barn och volontärer från Prayas som utförde en teater och höll upp plakat med budskapet, ”Rent Indien, hälsosamt Indien” och ”Vänligen håll Qutub Minar rent för framtida generationer”.

Meningen är att Clean India-kampanjen senare ska tas till andra monument i Delhi och sedan till övriga Indien.

Vi på Indien.nu vill gärna slå ett slag för minskat miljötryck på grund av turismen och uppmanar alla att i den mån det är möjligt ta in på hotell med vattenreningsmaskin (fråga efter RO machine) eller att försöka påverka hotellet att installera en sådan. Fler och fler hotell och gästhus runt om i Indien har börjat installera dessa vattenreningsmaskiner och erbjuder gratis påfyllning till hotellets gäster samt påfyllning till övriga mot en låg avgift (om inte gratis). Ett bra initiativ som inte kan annat än uppmuntras.

Läs mer:
Reseguide till Delhi
Artikel om Qutub Minar

Qutub Minar i Delhi

Källor:
http://www.newstrackindia.com/
http://timesofindia.indiatimes.com/