Kerala!

Kerala!

Eftersom jag nu varit så dålig på att skriva under tiden jag varit på resande fot så har jag tänkt så här: Det blir inlägg med tips om olika ställen jag besökt i Indien.

Det första inlägget kommer handla om KERALA!

Kerala är den gröna delstaten i söder som många turister ofta besöker. Det märks, att turister besöker Kerala. Mycket är ordnat för just oss. Jag har besökt Trivandrum, Varkala, Alleppey, Marai beach, Munnar och Cochin.

Kerala är lite mer ordnat än övriga Indien, och lite grönare. Enligt många är maten i Kerala jättegod, jag är dock inget fan. Jag gillar den nordindiska maten mer. Men det är ju en smakfråga:)

Om ni besöker Kerala så är det enligt mig ett måste med en backwatertur. Att åka båt på backwater är verkligen en upplevelse. Det är vackert och romantiskt. Vi har åkt med en lite större båt och då ingick helpension och en övernattning. Senast åkte vi färja, vilket är kul om du vill komma ifrån turiststråken och färdas väldigt billigt. Vi hyrde även en mindre motordriven båt med chaufför. Då var vi ute i fem timmar och i priset ingick ett besök hos en familj där vi blev bjudna på lunch. Jättekul grej som jag absolut kan rekommendera. Hur går man då tillväga? Ja, du kan boka hemifrån. Går fint och blir säkert bra men troligtvis dyrare. Vi bokade på plats och fick då chans att se båten och komma överens om vad som skulle ingå. Wilson tours i Cochin är ett företag som vi anlitat fler gånger och har bara gott att säga om. De är flexibla och kan hitta lösningar på allt. Vi åkte från Alleppey, en stad som jag tycker man kan spendera någon natt i. Gå ner till stranden och promenera med lokal befolkningen.Hassans family restaurant i Alleppey har gudomlig mat från norra Indien.

Om man vill bada så finns det fler stränder att välja på. Jag har bara besökt Varkala och Marari beach. Varkala har en strand längs med en hög klippa. Vi hade en härlig tid där med bra och billigt boende. Det var fina solnedgångar, god mat och en helt otrolig laptop hysteri. Precis alla restauranger har wifi och så gott som alla sitter med sina laptops inkl undertecknad. Men vad det gäller bad så vette tusan alltså. Höga vågor och starka strömmar. Nä, inte min grej. Men Varkala är trevligt och helt klart värt att besöka. Vill man träffa folk är det ett bra ställe.

Marari beach är en liten badort söder om Alleppey. Det passar bra att besöka Marari om du varit i Alleppey och ska vidare till Cochin. Det ligger ju på vägen Smile Men det är samma här, höga vågor och starka strömmar. Men stranden är ljuvlig och du är nästan själv. Det finns en stor resort (Bill Clinton och Paul McCartney har bott på resorten), ortsborna är väldigt stolta över detta:) Vi bodde på ett homestay som var bra. Det finns fler i området. Passa på att besöka en skola eller spela lite cricket med barnen. Du är ganska ensam som turist och tas emot med öppna armar. Kanske blir du bjuden på bröllop?=)

Munnar, vackert, vackert, vackert MEN jisses vad turistigt. En väldigt jobbig plats att vara på som turist men det är väldigt vackert. Resan upp till Munnar är trevlig. Vi stannade på en elefantcamp och fick bada elefanter, det var en upplevelse:)

Trivandrum är en stor stad som egentligen inte har mycket att bjuda på. Vi stannade mest för mellanlandning innan vi skulle vidare. Det går att få tag på fina boenden till hyffsade priser, då kan det ingå pool och det är ju aldrig fel:)

Sist men inte minst, Cochin. Min favorit i Kerala. Jag vet inte varför jag är så förtjust i Cochin men det är själva stämningen. Antingen är du mitt bland alla turister i gemytliga Fort Cochin eller så tar du färjan över till Ernakulam och rör dig mitt bland alla indier. Det  finns ett stort utbud av olika restauranger och boenden. Vi har endast bott på Chiramel homestay. Vi vill inte byta från något som vi tycker är kanon;) Chiramel är lite dyrare men helt klart värt pengarna! Jag tycker inte shoppingen kan mäta sig med städer som Mumbai MEN Cochin är på framfart, det byggs stora gallerior så vem vet. I höst kanske det är Cochin som stoltserar med Indiens största mall?

Att ta sig mellan olika platser i Kerala kan du göra på flera sätt. Du kan hyra en taxi. Går fint. Men är lite dyrt. Tåg funkar bra och vi använde oss mest av tåg. Annars kan du åka buss, billigt och du får en chans att se mycket på vägen.

 

Lite tips:

- Ayurovediska behandlingar erbjuds överallt. Jag var snål och tog någon billig variant längs med stranden och det var mindre bra. Fick allergiska utslag och svällde upp. MEN, då fick jag prova sjukvården i Kerala och den var mycket bra:)
- Jag upplevde att färsk fisk var billigare i Kerala än exempelvis Goa. Så passa på:)
- Kerala är rätt konservativt. Att vara lite mer påklädd skadar inte. Jag körde på lite längre tights och en indisk kurta/tunika. Det känns bättre. Annars finns risk att du är den enda som går i korta shorts (någon ryska och du möjligen;) Detta gäller speciellt i städerna.- På söndagskvällarna samlas indierna på stränderna. Ta er  dit och mingla.
- Dal roti i Fort Cochin har finfin mat. Var där tidigt om ni vill ha bord och smörj er med myggmedel.

Allt jag skrivit är min personlig åsikt och smak. Det finns många på det här forumet som säkert inte alls tycker som jag. Jag har bara skrivit hur jag upplevt vackra Kerala:)

Kommentarer

Re: Kerala!

Åååh jag älskar också Kerala, vi hyrde också husbåt och var ute i 2 nätter.. FANTASTISKT! Jag håller även med dig om fisk priserna, det är billigare och jag tycker dom tillreder fisken bättre än på andra ställen med :) Har varit i Kerala i 2 omgångar nu och kommer garanterat åka tillbaka ett antal fler :) TACK för ett kul inlägg :) / Caroline